"Kup derbiji": Partizanov "tango smrti", Zvezdin penal rulet i potpis Dejana Stankovića

Poslastica za kraj sezone.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Ponedeljak, 24.05.2021.

12:30

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda i Partizan igraju "derbi" za trofej Kupa Srbije - Zvezda za 14 godina čekanu "duplu krunu", a crno-beli za spas sezone kako bi izbegli da drugu godinu ostanu bez pehara.

Biće to njihov 38. sudar u nacionalnom kupu, onaj koji se, naravno, ne računaju u zbiru "večitih derbija", ali daleko od toga da nije bitan.

I te kako jeste!

Suva statistika kaže da su u tom takmičenju, gledajući čisto međusobni skor dva naša najveća kluba, bila uspešnija Zvezda 19-15, uz još tri remija bez penala.

Sad ćemo da se osvrnemo na neke ranije, upečatljive utakmice.

Od 1947...

Istorija "kup derbija" datira još od davne 1947. godine kada je Partizan trijumfovao nad Zvezdom 2:1 golovima Bobeka i Jezerkića i kasnije osvojio premijerni.

Već sledeće godine usledio je revanš crveno-belih i to u finalu - 3:0 pogocima Vukosavljevića (dva) i Rajka Mitića.

Na samim počecima "večitih" pamti se i najubedljivija pobeda u režiji Partizana.

Bilo je to 1952. godine kada su crno-beli čak šest puta pogađali mrežu Zvezde - Valok i Zebec po dva, a još jednom Bobek i Veselinović, za trofej.

U tom periodu je Partizan bio dominantniji, vezao je tri pobede nad "večitim" rivalom (4:1, 4:2), da bi Zvezda prekinula tu seriju sa dve (3:2, 3:1), a onda je Partizan na kraju pete decenije prošlog veka bio bolji na penale 6:5 (2:2).

Novi odgovor Zvezde usledio je dve godine kasnije kada je sa dve pobede u dvomeču (1:0, 3:2) "tim iz Barija" otišao u finale poslednjeg Kupa velike Jugoslavije, ali ga je tamo nadigrao splitski Hajduk na stadionu JNA.

Rivalstvo u mini-Jugoslaviji

Raspadala se država, Hrvati i Slovenci su prvi izašli, ali su 1992. godine igrali timovi iz BiH.

Zvezda i Partizan su zakazali prvo od kasnije velikog broja finala u novoj državi, sada opet u dvomeču.

Crveno-beli su bili favoriti, samo godinu pre toga i šampioni Evrope, ali je i Partizan imao jak sastav sa Predragom Mijatovićem, Slavišom Jokanovićem, Džonijem Novakom i ostalima.

Budimir Vujačić bio je iznenađujući heroj Partizana na "Marakani" 0:1, a onda je u Humskoj viđen fantastičan meč.

Zvezda je dva puta vodila preko Siniše Mihajlovića i Darka Pančeva, između je pogodio Mijatović, a onda je Jokanović 14 minuta pre kraja razgalio stadion JNA.

Partizan je uzeo Kup "okrnjene" Jugoslavije.

Penali koje je rešio golman Simeunović

Tokom 90-ih godina beogradski rivali odigrali su i najviše međusobnih susreta, čak 13, od kojih je Zvezda slavila u osam, a Partizan tek tri.

Baš od 1993. godine kreće dominacija Zvezda nad "večitim" rivalom i to u penal drami finala.

Zlatko Zahovič je pogodio u prvom meču, u drugom Anto Drobnjak, pa je penal rulet odlučivao na stadionu "Rajko Mitić".

Tragičar je bio Mijatović, čiji je udarac odbranio Milan Simeunović, a onda realizovanim penalom doneo trofej u seriji 5:4 za Zvezdu.

Jeste se Partizan revanširao naredne već u polufinalu (0:1, 3:1), ali ga je posle toga čak još tri puta – u jesen iste 1994. (2:0, 3:3), 1996. (3:0, 3:1) i 1999. u finalu 4:2.

Zanimljivo da je u ta tri sudara učesnik bio aktuelni trener Zvezde Dejan Stanković, čak i dao gol u revanšu finala Kupa 1996. na stadionu JNA za pobedu 3:1 i ukupnih 6:1.

Ilićeva strela Kociću

Pedja Milosavljevic/Starsport
Novi milenijum je doneo je još jedno upečatljivo finale Kupa.

"Bauk Marakane" slomio je Saša Ilić u finalu 2001. godine.

Kada su svi govorili da crno-beli imaju kompleks čim odu u komšiluk, takve navode prekinuo je Ilić nesvojstvenim golom preko 20 metara.

Slabijom, levom nogom, šutirao je tako da se golman Aleksandar Kocić nije pomerio. Međutim i taj trijumf je bio "kratkog daha", pošto je Zvezda vezala tri pobede u kup utakmicama i to sve u polufinalima – 2004. golom Marka Pantelića, 2005. je bilo 2:0 (Nikola Žigić, Radovan Krivokapić), a 2007. je Nenad Milijaš rešio.

Upravo od pogotka sadašnjeg pomoćnog trenera Stankovića Zvezda čeka na "duplu krunu", odnosno sezone kada je u finalu pala Vojvodina.

Baš predugo...

Zvezdin poslednji Kup i Partizanov temelj

Pedja Milosavljevic/Starsport
Temelj je udaren 2008. godijne u "ludom" polufinalu na "Marakani" u kome se Zvezda vratila posle 0:2, da bi Milijašu zbog samo sudijama viđenog ofsajda poništile pogodak, a potom je Stevan Jovetić izrastao u junaka u samom finišu.

Baš od tada Partizan je samo jednom eliminisan od Zvezde u šest međusobnih duela.

Prins Tejgo je sa 2:0 u Humskoj poništio pirov trijumf Zvezde u revanšu polufinala 2011. godine, a naredne je pod vođstvom Roberta Prosinečkog (dva puta po 2:0) usledila osveta i ta godina je poslednji Kup Zvezde u vitrinama (pobeđen u finalu Borac 2:0 u Kruševcu).

Ostaće upamćeno da je Zvezda u samo mesec i po dana čak tri puta savladala Partizan, ali nije mogla do titule zbog velikog zaostatka.

"Tango smrti" u Humskoj

I onda tri udarca Partizana, započet od poznatog "tanga smrti".

Grogirana Zvezda je došla u Humskoj tako što je prethodno ostala bez titule, što je iskoristio Nikola Milenković.

Skočio je sadašnji štoper Fiorentine i glavom posle kornera doneo Partizanu "duplu krunu" 2017.

U poslednjoj šampionskoj sezoni crno-belih... Već naredne je Bojan Ostojić "iskopirao" mlađeg saigrača, takođe u finalu, a pečat je udario i Birbas Natho prošle godine u polufinalu.

Za "het-trik" u Kupu od po 1:0 za Partizan protiv Zvezde.

U utorak je na programu novi.

Šta će biti? Partizanov četvrti aperkat ili Zvezdin kraj čekanju na trofej Kupa?

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: