Crno-beli povratak – kako će izgledati EL Partizan?

Partizan se vratio u Evroligu.

Izvor: RASTKO MARJANOVIÆ

Četvrtak, 21.07.2022.

09:25

Crno-beli povratak – kako će izgledati EL Partizan?
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Ova vest je pre nekoliko nedelja obradovala navijače crno-belih, a mnogi ljubitelji košarke širom Evrope pozdravili su povratak Partizana u najjače evropsko takmičenje.

Po završetku sezone krenuo je prelazni rok, a samim tim i spekulacije ko će pojačati ekipu Željka Obradovića.

Sjajni igrači su došli u Partizan, prave "bombe", a navijači sa nestrpljenjem očekuju puštanje u prodaju sezonskih ulaznica za sezonu u kojoj Partizan ponovo igra Evroligu – prvi put posle osam godina.

Danilo Anđušić

Prvo pojačanje Partizana bio je Danilo Anđušić, koji iza sebe ima dobru sezonu u Monaku, gde je bio jedan od važnijih igrača u rotaciji.

Na 30 odigranih utakmica u Evroligi Anđušić je proselno beležio 7,7 poena uz odličan šut za tri poena – 40,7%.

Zanimljivo je da je njegov procenat šuta za dva istovetan procentu šuta za tri.

Anđušoić se tako nakon nekoliko godina vratio u Partizan.

Ovoga puta će imati ulogu sličnu onoj koju je imao u Monaku, a to je da ulazi sa klupe i da njegov zadatak bude da radi ono što najbolje zna -- pronalazi dobru poziciju za šut i pogađa trojke.

Dante Egzum

Posle Danila Anđušića odjeknula je "bomba". Za Partizan je potpisao jedan od najatraktivnijih igrača Evrolige iz protekle sezone, Dante Egzum.

Egzum dolazi posle sezone u Barseloni u kojoj je bio igrač zadatka, pre svega da odličnom igrom u odbrani dodatno oteža igru protivniku.

Znao je prošle sezone fenomenalnim potezima da digne publiku na noge, a to će zasigurno biti velika stvar i za Partizan, koji će na utakmicama Evrolige definitivno imati veliku podršku.

Egzum je igrač koji pokriva više pozicija. Može da igra od 1 do 3, što mu fizikalije omogućavaju. Odličan je defanzivac i njegovim dovođenjem Partizan je stekao novog igrača koji je dobar sa loptom u rukama.

Međutim i dalje nije jasno da li će za Partizan Egzum biti prva plejmejkerska opcija.

Tokom NBA karijere u kojoj je odigrao preko 200 utakmica, Egzumov prosek asistencija je nešto preko 2. Jasno je da on nije pravi plejmejker i to može da bude potencijalni problem za crno-bele.

Takođe, Egzumov šut nije nešto na šta će Partizan moći da se osloni u velikoj meri. Iako je imao utakmice u kojima je veoma dobro šutirao, znao je da veže nekoliko utakmica u kojima ne uputi nijedan šut za tri poena.

Džejms Naneli

Treće pojačanje Partizana bio je Džejms Naneli.

Ono što je bila rak-rana za partizan prošle sezone, sada je njihova najveća snaga. Pozicija krila.

Džejms Naneli dolazi kao jedan od najboljih poentera u Evroligi. Zna dobro kako je raditi sa Željko Obradovićem, sa kojim je u Feneru osvojio titulu šampiona Evrope.

Nanelijevo najveće oružje jeste sjajna realizacija šuta za tri poena tokom čtiave evroligaške karijere, vrtoglavnih 45,6%!

Pored toga što je sjajan van linije 6,75, Naneli je odličan sa loptom u rukama. Zna često da šutne iz driblinga, kao i da napravi sebi dobru poziciju na poludistanci.

U Makabiju je prošle godine beležio prosečno 13,8 poena i skoro četiri skoka.

Još jednom treba napomenuti da poznaje sistem rada Željka Obradovića i to će biti dodatna prednost za crno-bele.

Joanis Papapetru

Grčki košarkaš je najnovije pojačanje Partizana.

206 centimetara visok krilni igrač došao je posle četiri godine provedene u Panatinaikosu, čiji je bio kapiten.

Papapetru ima dugogodišnje evroligaško iskustvo. Prethodnih devet sezona igrao je ovo takmičenje.

Njegov dolazak dodatno pojačava poziciju 3 u Partizanu, što je, kako je već rečeno, bio najveći problem prošle godine za ekipu Željka Obradovića.

Papapetru voli da igra leđima, a solidan je i šuter za tri poena. Snagom i visinom može da isparira mnogim visokim igračima, pa se može očekivati njegova igra na 4 i čak na 5 u varijantama niskih petorki.

Dobar je odbrambeni igrač, radi dobar posao na preuzimanjima.

Njegovo prisustvo dosta je značajno u skoku, kako u odbrani tako i u napadu. Janis Papapetru je za sada poslednje pojačanje Partizana. Očekuje se da u skorije vreme dođe još neko, a predsednik crno-belih je pre nekoliko dana najavio "najveće pojačanje, na najvažnijoj poziciji.

Ono što je sigurno, Partizan ima neuporedivo bolju ekipu u odnosu na prošlu sezonu, što se i očekivalo.

Nosioci igre iz prošle sezone (Panter, Ledej, Avramović) su ostali u klubu, a Matijas Lesor je produžio ugovor.

Pred Partizanom je nova sezona, sezona u kojoj će igrati Evroligu prvi put posle osam godina.

Igrači koji su došli imaju preko potrebno iskustvo i uopšte ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi se Partizan domogao gornjeg dela tabele u predstojećoj sezoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: