Čović ućutkao kritičare, Gagić ponavlja iste greške

"Večiti" derbi je uvek nešto specijalno, toga su svesni i srpski igrači, ali i stranci koji su tu samo par dana ili par meseci. Isti taj derbi često je bitan samo zbog "prava na hvaljenje" i ekipnog samopouzdanja. Ali, kada se odlučuje o Evroligi, sve karte su na stolu.

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 24.03.2019.

09:00

Čović ućutkao kritičare, Gagić ponavlja iste greške
Foto: Starsport

U subotu uveče u "Pioniru" viđeno je sve ono što se od derbija očekuje. Crvena zvezda i Partizan odigrali su spektakularnu utakmicu – ne zato što je "prštalo" od atraktivnih poteza – već zato što je tenzija bila na vrhuncu i zato što je jedna dlaka odlučila pobednika.

Posle derbija u Nišu i pobede Partizana u finalu Kupa Srbije, o kojem je već dovoljno pisano i polemisano, u prvo polufinalnom meču ABA lige očekivali smo sve i dobili ono što smo tražili.

Dvorana "Aleksandar Nikolić" bila je dupke puna. Uprkos genijalnom načinu podele besplatnih karata navijačima za utakmicu izgledalo je kao da su tribine bile isključivo "crveno-bele", a Zvezdini navijači su ovoga puta bili pravi šesti igrač.

Atmosfera na tribinama nije bila poput onih evroligaških, poput one protiv Budiveljnika, ali je bila dostojna plej-of meču regionalnog šampionata protiv svog vanvremenskog rivala.

Navijači Partizana će zasigurno odgovoriti u punom sjaju za nedelju dana i to je ono što je od početka moglo da raduje sve košarkaške ljubitelje u našoj zemlji. Kakvog god kvaliteta bile ekipe one zaslužuju podršku kakva je bila u subotu, kakva će biti za nedelju dana. Jer to je "večiti derbi", jer to je Zvezda – Partizan, jer ulog je ogroman – Evroliga.
Stars
Početak utakmice je na trenutke podsetio na poslednji ligaški derbi. Izgubljene lopte, promašeni šutevi i dovoljno dobre odbrane koje su malobrojnu publiku u tom duelu ubrzo uspavale i preusmerile na telefone.

I pored nešto sporijeg starta, pogotovo Partizana, na početku utakmice se osetilo ono što nije u prethodnom derbiju. Tenzije u bile na visokom nivou od prvog minuta i svaki koš, svaka izgubljena lopta, svaka dobra odbrana imala je težinu.

Pritisak je postojao sa obe strane, iako su mnogi govorili da su crno-beli mogli rasterećenije da uđu u utakmicu jer su gosti, jer su autsajderi. Te konstatacije nisu mogle biti dalje od istine.

Zvezdina prednost je veoma brzo otišla na deset poena razlike, a da su neki otvoreni šutevi bili pogođeni vođstvo je moglo biti i veće, protiv u tim trenucima pomalo pogubljenog protivnika.

Ipak, mic po mic, Partizan se "kandžama" hvatao za svaku slamku do koje je mogao da dođe u tim trenucima, a sredinom druge četvrtine konačno upalio. Trinkijerijeve reči su uspele da dopru do njegovih izabranika, mašina je otkočila i na poluvreme se otišlo u potpunom egalu.
Foto: Starsport
O kvalitetu prvih 20 minuta igre govori to da su obe ekipe imale više izgubljenih lopti nego asistencija, a veoma zanimljiva je bila Zvezdina statistika – neverovatnih 90 odsto za dva (9/10) i katastrofalnih 6/13 sa linije penala.

U trećoj četvrtini Zvezdina kriza je postajala sve jasnija. Milan Tomić nije uspevao da pronađe pravu petorku koja bi mogla da ponovo donese razliku, a maltene niko sem Berona nije izgledao raspoloženo za košarkašku utakmicu, kamoli derbi.

Na drugoj strani Partizan je učvrstio defanzivni bedem, odmah po skoku sa loptom u rukama Renfroa trčao u tranziciju i nastavio da pogađa. Hrabrost se isplatila na svakom koraku za crno-bele u tim trenucima, a na oko 15 minuta do kraja atmosfera u "Pioniru" je dotakla najnižu notu – bilo je +11 za goste.

Zvezdi je bilo potrebno osveženje. Bio je potreban neko ko će pogoditi težak šut, iščupati loptu iz ruku protivnika, dići publiku na noge...

Pozornica se otvorila i na istu su stupili Srbi. Ne dobro plaćeni stranci koji pred koje su neretko postavljena mnogo veća očekivanja nego što je to realno, već momci koji su karijere gradili tu gde se i dalje nalaze.
Foto: Starsport
Vanja Marinković je odigrao meč koji može da priloži uz doktorat pri prelasku u neki kvalitetniji evropski klub, ukoliko se na takav potez odluči. Sada već ne toliko mladi Vanja je igrao srcem, ali i glavom. Ubacio je 20 poena uz 7/11 iz igre i odigrao jednu od najboljih i najbitnijih partija u svojoj veoma mladoj karijeri.

Renfro je standardno bio neko bez koga Partizan ne može (uprkos "kamenih" 2/7 za tri). On je sa 13 poena i osam asistencija ostavio manji utisak nego što je svojim komandovanjem i postavljanjem svakog napada, o odsustvu zaboravljenog Nikolića, Jaramaza koji je van forme otkako je otišao iz Mege i Pejdža koji vas uvek demantuje kada pomislite da jednostavno ne može gore.

Lendejlovih 17 poena došlo je nečujno, kao što smo i navikli od Džoka. Ipak, na ovoj utakmici ono što "bode oči" je samo jedan skok.

Veličković je do nesrećne povrede (i sramne reakcije dela publike) igrao kao preporođen – bilo ga je svugde gde je trebalo, postizao je poene, igrao odbranu i bio vođa, kao što se od njega i očekuje. Bolan pad i kraj utakmice za Novicu bili su bitan faktor na ovom meču, ali avaj.
Foto: Starsport
Na drugoj strani stranci su debelo podbacili. Izuzev povremenih bljesaka Riversa, koji se još uvek nije aklimizovao, igra nijednog ne-srpskog igrača se ne može izdvojiti. Ne računamo Berona, on je posle ove partije i one u Nišu sinoć verovatno sa utakmice otišao pravo u ambasadu po pasoš.

"Bili, Bili, Bili", odzvanjalo je u nekoliko navrata kroz „Pionir“. Beron je dobro ušao u meč, ali nekonstantnim odbranama izgubio momentum. Koliko je Bilija teško (čitaj nemoguće) čuvati dobro je opisao Nikola Janković, koji je posle trojke koju mu je Beron "stavio" preko ruke pokušavao ljutom Trinkijeriju da objasni da jednostavno ništa više nije mogao da uradi, pitajući ga za savet.

Beron je serijom 5:0 u produžetku bio "meč-viner", ali da nije bilo nekih drugih momaka onog "Bili, Bili" nikada ne bi ni bilo.

Da vam je neko pre meča rekao da pogodite koja trojica igrača Zvezde će biti nosioci igre, da li biste ikada rekli da će to biti Čović, Davidovac i Dobrić?

Kako je to obično, tokom cele sezone, bio slučaj, Dobrić je minutažu dobijao na kašičicu. 24-godišnjak iz Knina je kao i uvek sačekao priliku, ušao na teren sa istom motivacijom koju kod njega vidimo i proti Krke i protiv Real Madrida, i povukao kada je bilo najbitnije.
Foto: Starsport
Njegovom energijom u odbrani i šutevima u napadu, a pogotovo onim uz zvuk sirene za -3 pred ulazak u poslednju čevtrtinu, Zvezda je vratila nadu i veru u pobedu.

Partizan je početkom poslednje deonice pomalo zaspao i Zvezda je zapretila da se "odlepi" na nedostižnu prednost. Crno-bele su u igri čuvali Veličković i Lendej, dok su na drugoj strani potrebnu snagu ulivali pomenuti Dobrić, Davidovac i Čović.

Filip Čović... Čovek koji je neosnovano osporavan na svakom ćošku i čovek koji ni trunku toga nije zaslužio je upravo bio "gejm čejndžer", kako ga je sam Trinkijeri opisao par dana pred derbi.

"Imaju fantastične srpske igrače. Lazić ima više trofeja nego svi njegovi saigrači zajedno. To se mora poštovati. Dobrić, Davidovac... Čović je 'gejm čejndžer', uđe sa klupe i uvek je spreman. Ima materijala zašto su oni favoriti", kao da je znao šta ne treba da kaže Trinkijeri.

Završnica utakmice je prošla veoma turbulentno.
Foto: Starsport
Marinković je uživao na terenu u atmosferi koja je često bila bolja nego ona sa kojom se suočava pred svojim navijačima i pogađao neke izuzetno bitne šuteve, pogotovo onaj na 30ak sekundi do kraja za samo -1.

Usledio je faul nad Čovićem, koji je promašio jedno bacanje. Filip će ovaj gaf verovatno brzo zaboraviti, ali mu se svakako, i da je Zvezda poražena, na tome nije smelo zameriti.

Partizan je organizovao napad, Renfro je iznudio preuzimanje, prošao pored Odža i pogodio za produžetak. Ne, nije šutnuo trojku preko ruke u mis-meču kao neko ko ima izuzetno lošte procente za tri poena preko čoveka od 2,16 – izabrao je da iskoristi brzinu i postigne sigurne poene. Na čemu mu neki posle utakmice zameraju, inače...

Usledilo je još turbulentnih pet minuta, već pomenuti Bili, nastavak Čovićeve epizode i raznovrsnog doprinosa u Partizanu. Zagorac se odjedanput probudio i vezao pet poena, pa je bilo 96:96.

Sve je bilo otvoreno, ušlo se u poslednji minut, ali ušao je u igru i Đorđe Gagić, koji na parket nije kročio sve od trećeg minuta prve četvrtine. Zašto je Trinkijeri baš tada mislio da je dobar potez ubaciti Gagića, izmeniti Jankovića (koji doduše nije briljirao), nikome nije bilo jasno.
Foto: Starsport
Da je Gagić kroz karijeru imao neke nesmotrene i neočekivane poteze bilo bi blago reći. Kako je ušao, tako je većina ljudi pomislila isto – Jao, ne. I to nisu pomislili samo Partizanovi navijači, već i Zvezdini.

Loša odbrana i pozicioniranje sa Cirbesom, katastrofalan pokušaj kompenzacije i ruka koja je ostala prekratka da uradi bilo šta, sem da povuče Berona u nesportskom maniru za potez koji je presudio Partizanu.

Situacija koja je bila jasna kao dan dosta je podsetila na sličan gaf koji je Đorđe imao 2014. protiv Cedevite. Partizan je tada imao +11, Gagić je napravio nesportski potez nad Nurkićem, a ostalo je istorija...

I pored tog Gagićevog poteza Partizanu nisu "cvetale ruže", kao što nisu ni Zvezdi. Kako je meč odmicao tako je slabila i koncentracija, pogotovo defanzivno. Kao kritika crno-belima mora se istaći izuzetno loša odbrana jedan na jedan delom četvrte četvrtine i tokom produžetka, nešto što je dosta nekarakteristično za njih.
Foto: Starsport
Ko je ove, ili bilo koje druge, sezone obratio pažnju na Bilija Berona primetio je njegovu karakteristiku izbegavanja kontakta i prodora. Beron se neretko ove sezone odlučivao na beg od prodora, pa i u dobrim situacijama, a igače je iz driblinga, jedan na jedan, skoro pa uvek rešavao šutem, a maltene nikad prodorom.

Revanš meč je u narednu subotu, 30. marta u istom terminu.

Partizanovi košarkaši će imati veoma neprijatnih nedelju dana pred Trinkijerijem, a mnogo bolje neće biti ni Tomićevim izabranicima, uprkos pobedi.

Treneri su bacili sve karte na sto u ovoj utakmici i biće zanimljivo da li će doći do nekih drastičnih promena tokom ovog naizgled dugog perioda između dve polufinalne utakmice.

Napunite baterije do subote, neće biti nimalo naivno.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: