Nelspruit

Nelspruit je prestonica provincije Mpumalanga (mesto gde izlazi sunce), koja se nalazi na severoistoku Južne Afrike. Grad je okružen spektakularnim rezervatima i čuvenim Nacionalnim parkom Kruger. Sa fantastičnim pejzažima, ova brdovita regija predstavlja jedno od najlepših mesta u Južnoj Africi. Nelspruit teritorijalno pripada opštini Mbombela, regiji koja se još naziva i ‘rajska bašta’ zbog velikog broja voćnjaka i vodopada.

Izvor: LB

Utorak, 15.06.2010.

06:33

Default images

Nelspruit (Nelov potok) je dobio ime po holandskoj porodici Nel koja se nastanila u tom kraju 1095. godine. Oni su se tu bavili stočarstvom, da bi se na kraju skrasili uz obalu reke Krokodil, koja protiče kroz provinciju Mpumalanga. Grad se nalazi na 660 metara nadmorske visine i ima populaciju od 21.541 stanovnika.

Glavna turistička atrakcija u okolini Nelspruita je selo Botšabelo, koje predstavlja živi spomenik kulture plemena Ndebele, koje je deo naroda Nguni. Pretpostavlja se da su oni tu teritoriju naselili u 15. i 16. veku. Takođe, u blizini se nalazi i stari rudarski gradić u kome se čini da je vreme stalo. U toj regiji se nalazi i Komatiport, koji predstavlja prirodna vrata ka Mozambiku.

Nelspruit je sjajno polazno mesto za obilazak Limpopo internacionalnog parka, koji se sastoji od tri nacionalna parka - Kruger (Južna Afrika), Limpopo (Mozambik) i Gonarezu (Zimbabve).

Obližnja pećina Sudvala ima poseban značaj u istoriji Svazija. Prema legendi tu se skrivao princ Somkuba, dok je bežao od svojih progonitelja.

Fudbalski klub Mpumalanga Blek Ejses je jedini profesionalni tim u toj regiji.

Klima je subtropska sa prosečnim zimskim temperaturama od oko 23 stepena, dok je leti nešto toplije – 29 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: