Blumfontejn

Smešten u samom srcu Južnoafričke republike, Blumfontejn je glavni grad provincije Fri Stejt i sedište nacionalnog Vrhovnog apelacionog suda. Njegovo ime na holandskom znači „cvetni izvor“ (nadimak mu je „grad ruža“, a festival tog cveća održava se svake godine), a na sesoto jeziku (jedan od 11 zvaničnih jezika u JAR) „grad geparda“ (Mangaung, ime regiona u kojem je smešten grad).

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

16:35

Default images

Osnovali su ga Englezi 1846, na zemlji koju su uglavnom nastanjivali Buri, potomci ranijih holandskih doseljenika. Samo osam godina kasnije Blumfontejn prelazi u ruke Bura i postaje sedište slobodne države Oranje. Taj status zadržao je do velikog Burskog rata, posle kojeg Englezi preuzimaju kontrolu nad celom državom (1902). Posle tog rata Blumfontejn je predstavljao sedište oblasti koja je bila zadužena za proizvodnju hrane u Južnoj Africi.

Nalazi se na oko 1400 metara nadmorske visine i ima 370.000 stanovnika (650.000 sa okolinom). U vreme odigravanja Svetskog prvenstva prosečna dnevna temperatura je 17 stepeni, ali se noću spušta i do nule (sneg poslednji put pao 2006. godine).

Iako na širem prostoru grada većinu čini afričko stanovništvo, Afrikaneri (naslednici Bura) su veoma brojni, a njihov jezik je najzastupljeniji u gradu. Afrički nacionalni kongres, pokret koji je srušio aparthejd i sada vlada u JAR, pokrenut je naobodu grada, u Mafikela Hausu. Među najbitnije ljude rođene u Blumfontejnu spadaju Dž.R.R. Tolkin, autor „Gospodara prstenova“ i „Hobita“, i Zola Bad, proslavljena bosonoga dugoprugašica iz 80-ih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: