Fri Stejt, borilište u "gradu ruža"

Jedan od stadiona na kojem će igrati domaća selekcija na SP 2010 nalazi se u Blumfontejnu, jednoj od tri prestonice Južnoafričke republike i glavnom gradu provincije Fri Stejt po kojoj je dobio i ime. Izgrađen je 1952. godine, a za potrebe Mundijala kapacitet mu je tokom renoviranja, koje je okončano 2008. godine, povećan sa 38.000 na 45.000 sedišta izgradnjom drugog nivoa na glavnoj, zapadnoj tribini. Renoviranje je koštalo oko 25 miliona evra.

Izvor: Ak

Subota, 29.05.2010.

00:40

Default images

Objekan poznat i kao ’Vodakom park’, nalazi se u centralnom delu grada u blizini turiskičkog kompleksa koji čine Kraljevski zoološki park, Springbok park, Nacionalni muzej, Du Plesis teatar. U blizini su i Vindmil kasino, Nortridž tržni centar, te Fri Stejt univerzitet.

U sklopu stadiona, u radijusu od 300 metara, nalaze se tereni za atletiku, hokej, tenis i kriket. Stadion je na svega nekoliko minuta vožnje od hotela gde će biti smešteni timovi i navijači.

Stadion u ’gradu ruža’ već je privukao pažnju svetske fudbalske javnosti. Na Kupu konfederacija 2009. bio je središte jednog od najvećih iznenađenja koje je priredila selekcija SAD-a eliminisavši u polufinalu takmičenja prvaka Evrope, Španiju (2:0). Na ovom stadionu igraju po jedan fudbalski i ragbi tim, a usled ekspanze fudbala uoči SP, trenutno su popularniji igrači Blumfontejn Seltiksa, čiji su navijači, poznati kao ’Sivelele’, među najvatrenijim u lokalnoj Premijer ligi. Stadion ima dugu tradiciju velikih turnira kao što su Svetski ragbi kup 1995. i Kup afričkih nacija, godinu dana kasnije.

Prvi meč na Fri Stejtu odigraće Japan i Kamerun 14. juna, a u epicentru pažnje biće 22. dana u mesecu kada će domaća reprezentacija igrati protiv vicešampiona sveta Francuske. U drugoj fazi, 27. juna će se igrati meč osmine finala u kojem će se sastati prvoplasirani tim iz grupe D, u kojoj je i Srbija, te drugoplasirana selekcija iz grupe C.



Mečevi na stadionu Fri stejt:
14. Jun - 16:00h Grupa E: Japan – Kamerun
17. Jun - 16:00h Grupa B: Grčka – Nigerija
20. Jun - 13:30h Grupa F: Slovačka – Paragvaj
22. Jun - 16:00h Grupa: Francuska – Južna Afrika
25. Jun - 20:30h Grupa H: Švajcarska – Honduras
27. Jun - 16:00h Osmina finala: Pobednik Grupa D – Drugoplasirani Grupa C

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: