Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 26.08.2013.

02:16

Nikola Vučević - "jači" od dvojice Supermena

Momak rođen u Švajcarskoj odlučio se za školovanje u SAD, a uz to je išlo i igranje košarke za srednju školu u Kaliforniji, te univerzitet Južna Kalifornija.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Nakon problema sa dobijanjem priznanja da je u Crnoj Gori nastupao kao amater, teško se prilagođavao NCAA sistemu, kao frešmen je odigrao samo 23 utakmice, od toga tri kao starter i za prosečno 11 minuta ubacivao je gotovo identičnih 2,6 poena i 2,7 skokova.

Već sledeće sezone je stigao na prag dabl-dabl proseka, da bi u svojoj finalnoj godini na koledžu postao kapiten ekipe i najbolji igrač, što je vodilo dobroj poziciji na NBA Draftu.

I u najvećem košarkaškom cirkusu na svetu prva sezona u prilično devastiranoj Filadelfiji protekla je kao prava ruki sezona, dobijao je šansu na kašičicu, ali dokazao da ima potencijal.

Selidba u Orlando Medžik bila je pravi potez, Nik je postao prvi centar nakon odlaska Dvajta Hauarda i cementirao svoje mesto u startnoj petorci, koje će mu biti zagarantovano i sledeće sezone, nakon što je postavio rekord franšize od 29 skokova na jednoj utakmici.

Kada se govori o nastupima za nacionalni tim, košarkaš koji se javno izjasnio kao navijač Crvene zvezde, Vučević je bio i u sastavu tima koji za EP u Litvaniji 2011. ali se nije previše istakao, dok je 2009. godine na U20 evropskom šampionatu prosečno postizao po 15 poena uz deset skokova, što je najavio kao cilj i za predstojeći Evrobasket.

Njegova uloga će biti značajnija zbog odusustva Nikole Pekovića, koga je od Evrobasketa odvojilo "cenjkanje" sa Minesotom oko izdašnosti ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve