Nikola Vučević - "jači" od dvojice Supermena

Momak rođen u Švajcarskoj odlučio se za školovanje u SAD, a uz to je išlo i igranje košarke za srednju školu u Kaliforniji, te univerzitet Južna Kalifornija.

Nakon problema sa dobijanjem priznanja da je u Crnoj Gori nastupao kao amater, teško se prilagođavao NCAA sistemu, kao frešmen je odigrao samo 23 utakmice, od toga tri kao starter i za prosečno 11 minuta ubacivao je gotovo identičnih 2,6 poena i 2,7 skokova.

Već sledeće sezone je stigao na prag dabl-dabl proseka, da bi u svojoj finalnoj godini na koledžu postao kapiten ekipe i najbolji igrač, što je vodilo dobroj poziciji na NBA Draftu.

I u najvećem košarkaškom cirkusu na svetu prva sezona u prilično devastiranoj Filadelfiji protekla je kao prava ruki sezona, dobijao je šansu na kašičicu, ali dokazao da ima potencijal.

Selidba u Orlando Medžik bila je pravi potez, Nik je postao prvi centar nakon odlaska Dvajta Hauarda i cementirao svoje mesto u startnoj petorci, koje će mu biti zagarantovano i sledeće sezone, nakon što je postavio rekord franšize od 29 skokova na jednoj utakmici.

Kada se govori o nastupima za nacionalni tim, košarkaš koji se javno izjasnio kao navijač Crvene zvezde, Vučević je bio i u sastavu tima koji za EP u Litvaniji 2011. ali se nije previše istakao, dok je 2009. godine na U20 evropskom šampionatu prosečno postizao po 15 poena uz deset skokova, što je najavio kao cilj i za predstojeći Evrobasket.

Njegova uloga će biti značajnija zbog odusustva Nikole Pekovića, koga je od Evrobasketa odvojilo "cenjkanje" sa Minesotom oko izdašnosti ugovora.