Nova vest
Fudbal

Petak, 15.06.2018.

12:33

Egipćani nisu izdržali bez Salaha, Urugvaj do pobede u 89'!

Selekcija Urugvaja savladala je Egipat minimalnim rezultatom u Jekaterinburgu u drugom meču prvog kola grupe A Svetskog prvenstva – 1:0 (0:0).

Izvor:

Autor:

Egipćani nisu izdržali bez Salaha, Urugvaj do pobede u 89'!
Photo by Ryan Pierse/Getty Images

Delovalo je da će već drugi susret u Rusiji biti završen najnepopularnijim rezultatom, bez pogodaka, ali se Hose Marija Himenes pobrinuo da ipak ne bude tako, donevši ogromnu radost 'Urusima'.

Štoper madridskog Atletika sjajno je skočio na visini peterca i zakucao loptu u mrežu maestralnog Mohameda El Šanavija, skinuvši tako ujedno i teret sa leđa Luisa Suaresa koji je prethodno sa dva neverovatna promašaja gotovo osigurao titulu apsolutnog tragičara meča.

Urugvajci su bolje počeli, držali su loptu više u nogama, ali se ni Egipćani nisu uplašili od daleko iskusnijeg i svakako kvalitetnijeg rivala, iako su igrali bez najboljeg pojedinca Mohameda Salaha, koji je susret u Jekaterinburgu posmatrao sa klupe za rezerve, odnosno Ektor Kuper odlučio je da ne rizikuje sa njegovim uvođenjem.

Prvi je zapretio Edinson Kavani sa distance, ali je El Šanavi već tada pokazao da je veoma raspoložen, dok su mu saigrači i te kako pomogali agresivnim, visokim presingom po gotovo celom terenu.

Odbrana 'Faraona' funkcionisala je jako dobro, dupli blokovi onemogućavali su Južnoamerikance da smislenije zaprete, međutim – sve je moglo lako da se promeni u 23. minutu.

Luis Suares ostao je usamljen na drugoj stativi, ali je sa svega nekoliko metara pogodio samo spoljni deo mreže umesto onog nebranjenog. Do poluvremena nije bilo previše uzbuđenja, Egipat je u međuvremenu prvi put zapretio, da bi novu veliku šansu napadač Barselone propustio već u prvom minutu nastavka.

Idealno ga je uposlio Kavani, on se izborio za prostor i udarac na ivici peterca, iskosa, ali čuvar mreže rivala izlazi na vreme i zaustavlja i ovaj njegov pokušaj. Delovalo je da ćemo posle ove prilike gledati još viši tempo i napade Urugvajaca u napadima, ipak usledio je veliki pad i borba uglavnom na sredini terena.

Oskar Tabares reagovao je promenom oba krila, Kuper je bio prinuđen da zameni vezistu zbog povrede, dok pravih prilika nije bilo sve do ulaska u poslednju trećinu susreta.

I, opet je Suares dobio stopostotnu priliku na 'tacni' od centarfora Pari Sen Žermena u 73. minutu, imao je 'sve vreme ovog sveta' da pošalje loptu u mrežu, ali je odlučio da pokuša da obiđe El Šanavija, što je ovaj 'pročitao' i uzeo mu je 'živu' iz nogu.

Najlepšu odbranu na susretu videli smo nepunih deset minuta kasnije, kada Suares odlaže loptu do Kavanija, ovaj hvata volej iz prve, a El Šanavi maestralnom paradom šalje loptu u korner.

Zaista je delovalo da Urugvaj neće pronaći rešenje, odnosno da će Egipat posle tačno 10.221 dana i povratka na Mundijal uspeti da stigne do velikog boda, ali Egiptu nije bilo spasa od 'nebeskog skoka' Himenesa.

Na otvaranju XXI Mundijala, u četvrtak u sklopu iste grupe, domaćin Rusija bio je izuzetno ubedljiv protiv Saudijske Arabije (5:0).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

11 h

U fokusu

Vidi sve