Nova vest
Fudbal

Utorak, 10.07.2018.

11:25

Finale pre finala: Francuska, Belgija i faktor Anri

Od 20 časova na stadiona Krastovski u Sankt Peterburgu na programu je prvi polufinalni duel Svetskog prvenstva u Rusiji između Francuske i Belgije.

Izvor: B92

Autor:B92

Finale pre finala: Francuska, Belgija i faktor Anri
Getty Images

Opšta ocena je da će duel 'Galskih petlova' i 'Crvenih đavola' biti finale pre finala, pošto su upravo ove dve selecije pružile i pokazale najviše na tekućem Mundijalu.

Francuzi su na otvaranju nokaut faze eliminisali Argentinu u spektakularnom susretu (4:3), dok su potom bez ikakvih problema savladali i Urugvaj (2:0).

"Sve što ću vam reći jeste da igramo polufinale Svetskog prvenstva, odnosno imamo šansu da se plasiramo u veliko finale. Mislim da je to dovoljno. Naša ekipa mlađa je u proseku od one koja je pre dve godine u domovini igrala finale Evropskog prvenstva, ali su to, isto tako, momci koji imaju ogromno iskustvo igranja u klupskom fudbalu. Moramo da verujemo u sebe i i da ostanemo mirni", rekao je selektor Francuske Didije Dešan.

Istovremeno, posebno težinu okršaju daje i činjenica da je Tijeri Anri asistent selektora rivala, jedan od najboljih igrača u istoriji Francuske i osvajač Mundijala 1998. i EURO turnira dve godine kasnije, upravo sa Dešanom kao saigračem.

"Kada igrate za strani klub i sastanete sa nekim vašim vi ste neprijatelj, a ova situacija je još specifičnija jer se radi o meču nacionalnih timova. Sigurno da Tjeri nije pomislio na ovakav scenario kada je prihvatio posao i verujem da mu nimalo neće biti lako", dodao je Dešan.

S druge strane, Belgijanci Roberta Martinesa umalo nisu šokirali ceo svet u osmini finala, ali su ipak uspeli da naprave ekspresan preokret protiv Japana (3:2), da bi onda potvrdili da imaju tim za velika dela izbacivši Brazil (2:1).

"Ova grupa igrača mora da igra bez ikakvog straha. Ako se u igrače uvuče strah uoči utakmice, uradiće manje nego što zaista mogu. Igra bez straha, to bi bila važna stvar koja bi nam najviše pomogla", rekao je Martines i onda se osvrnuo na svog prvog saradnika:

"Tijeri živi za fudbal. On je posebna osoba. Doneo nam je iskustvo osvajača Svetskog prvenstva, a to je zlata vredno".

Oba selektora nemaju problema sa povređenim igračima.

Drugo polufinale igra se u istom terminu u sredu u Moskvi, a sastaju se Engleska i Hrvatska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve