Nova vest
Rukomet 18

23.5.2024.

18:50

Ništa od SP za Srbiju - SAD i Švajcarska dobile specijalne pozivnice

Svetska rukometna federacija (IHF) dodelila je dve specijalne pozivnice za Svetsko prvenstvu u rukometu, Sjedinjenim Američkim Državama i Švajcarskoj.

Izvor: Tanjug

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/ IMAGO

To znači da ni Srbija ni Crna Gora neće dobiti šansu da igraju na najvećoj planetarnoj smotri. 

U objašnjenju IHF se navodi da će SAD osmi put nastupiti na Svetskom prvenstvu, dve godine pošto su obezbedile svoje prve dve pobede ikad i završile na 20. mestu na prvenstvu 2023.

"Pošto su Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. udaljene samo četiri godine, muška reprezentacija SAD će iskoristiti ovu šansu da se još više razvija, jačajući jezgro, što se pokazalo tokom poslednjih meseci tokom prijateljskih i međunarodnih takmičenja protiv jakih timova", stoji u objašnjenu.

Kada je reč o Švajcarskoj, IHF navodi da će ta zemlje 12. put u istoriji biti prisutna na Svetskom prvenstvu, a drugi put u poslednjih 30 godina, pošto je u Egiptu 2021. završila na 16. mestu.

"IHF je Švajcarskoj dodelio vajld-kard zbog kombinacije faktora, uključujući sportske zasluge, zbog čega su eliminisane u kvalifikacijama za Evropu, deo 2 – faza 2 protiv Slovenije na penale, pošto je regularnih 120 minuta završeno u pat poziciji, kao i iz komercijalnih razloga, jer su posle detaljne analize imali najveći domet", zaključuje se u objašnjenju za dodelu specijalne pozivnice Švajcarskoj.

Specijalnoj pozivnici od IHF nadali su se i u Srbiji i Crnoj Gori, ali su čelnici svetskog rukometa odlučili da prednost imaju SAD i Švajcarska.

Svetsko prvenstvo igraće se u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj od 14. januara do 2. februara 2025. godine. 

Podeli:

Komentari 18

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 18

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Testovi

Prva vožnja: Geely Coolray – kec u rukavu

Posle SUV-a Atlas Pro, kineski Geely na naše tržište uvodi drugi model. Coolray je nešto manji, ali izuzetno dobro opremljen, sa vrlo snažnim motorom i osetno je jeftiniji od konkurencije.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

15:10

47 min

Novo Sport Video Menu