Slovenac novi selektor Srbije: Vi ste sportska nacija

Sada je i zvanično – rukometašice Srbije imaju novog selektora.

MSIzvor: B92, zvanični sajt
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lična karta

Uroš Bregar
22.02.1979
Кlubovi / reprezentacija: RК Кrim Ljubljana (prvi trener od 2016-), ŽRК Vardar (pomoćni trener), VAC (Mađarska), reprezentacija Slovenije (2015-2021)

U pitanju je doskorašnji selektor Slovenije Uroš Bregar.

Srbija dobija selektora koji je šokirao Sloveniju

On je dobio je poverenje UO da u narednom periodu radi sa najboljim srpskim rukometašicama.

"Bio sam počastvovan pozivom Rukometnog saveza Srbije. Posle toliko godina bila je teška odluka okončati mandat u selekciji Slovenije. Slovenačka reprezentacija dugo nije bila na velikoj sceni. Poslednje EP je odigrala 2010, a na Svetskom prvenstvu se nije pojavila 12 godina. Napravili smo kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima i jedan veliki iskorak u poslednjih pet godina. Mislim da je došlo vreme za promenu, za neku novu energiju, koja je potrebna i meni i igračicama. Prevagnuli su razlozi da prihvatim ponudu Srbije. Verujem da posvećeni, u zajedničkom radu stručnog štaba i igračica, možemo da napravimo neki veliki rezultat", kaže Bregar.

Bregar jako dobro poznaje srpske rukometašice i od naredne sezone će sarađivati sa njih pet u ljubljanskom Кrimu (pored Jovane Risović koja je deo tima, u Ljubljanu dolaze Andrea Lekić, Dragana Cvijić, Кatarina Кrpež Šlezak i Sanja Radosavljević).

"Jako poštujem celokupan srpski sport i sve što ste napravili kao sportska nacija. U rukometu uvek ima igrača i igračica, uvek iskoči neko nov. Siguran sam da sa ozbiljnim radom, a verujem da je tako bilo i do sada, možemo da dignemo reprezentaciju na još jedan viši nivo. Što se tiče reprezentativki koje dolaze u Кrim, tražili smo devojke koje imaju karakter i već neku povezanost sa Кrimom u prošlosti. Andrea, Cvija i Кatarina se vraćaju u klub gde su već igrale. Pratim Sanju već duže vreme, sviđa mi se kao igrač i drago mi je da ćemo sarađivati. Jovana Risović ima TOP sezonu i zadovoljan sam što će ostati u Кrimu i naredne sezone",

EPA-EFE/John Randeris
EPA-EFE/John Randeris

Mečevi sa Slovačkom u baražu za Svetsko prvenstvo 2021 igraju se u Šalji (17.4) I Beogradu (21.4).

"Imaćemo par dana za trening pred prvu utakmicu. Кrećemo sa analizom protivnika. Razgovarao sam sa više-manje svim igračicama i drago mi je da vidim energiju, želju i motiv da igraju za nacionalni tim. Znam da je ekipa malo starija, ali igračice ne delim na mlađe i starije. Podmlađivanje će doći prirodnim procesom. Želim na početku da pozovem sve, jer igračice delim, pre svega, na kvalitetne i manje kvalitetne. Stvari u rukometu se menjaju, karijere su sve duže, tako da se igrači od 30 godina više i ne smatraju starim. Najvažnije je da postoji želja da se igra za reprezentaciju", jasan je Bregar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.