Nova vest
Tenis

Nedelja, 06.06.2021.

17:55

Federerov otkaz Parizu: Kako i zašto?

Odustajanjem od daljeg takmičenja na Rolan Garosu, Rodžer Federer je izgubio još jednu priliku da popravi svoj grend slem rekord.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Federerov otkaz Parizu: Kako i zašto?
EPA-EFE/IAN LANGSDON

Švajcarac, koji je u Parizu trijumfovao do sada samo jednom, 2009. godine, rešio je da ne rizikuje da pogorša stanje posle duge pauze i dve operacije kolena.

Tako će ostati na 20 grend slem trofeja sve do Vimbldona, koji je, kako je više puta rekao, njegov glavni cilj ove sezone.

Rafael Nadal i Novak Đoković, glavni favoriti za pehar u Bulonjskoj šumi, imaju sada priliku - Rafa da eventualnom 14. titulom u Parizu, postane usamljen na vrhu po broju grend slem trofeja.

Uspe li u tome, imaće 21 grend slem trofej, a ukoliko pehar osvoji Novak Đoković, njemu bi to bio 19. slem, čime bi se primakao samo na korak od Federera i Nadala sa po 20 titula.

Tako bi trka za nezvaničnu titulu GOAT dobila dodatnu draž. U svakom slučaju, odustajanje Švajcarca nije iznenađenje.

On je nedeljama pre turnira razmišljao da li da dođe uopšte u Pariz.

Prelomio je ipak da igra, jer su mu bili neophodni mečevi. U prva tri kola je odigrao dovoljno za ovu fazu rehabilitacije i smatrao je da bi još jedan tako težak meč, kakav je bio onaj u subotu protiv Dominika Kepfera, mogao da ima negativan uticaj na njegova kolena.

Švajcarac će se sada povući u svoju bazu i nastaviti pripreme za sezonu turnira na travi.

Očekuje se da će igrati na turniru u Haleu, gde je osvajao titulu čak deset outa. Vimbldon, koji je osvajao osam puta, najveća je šansa za igrača iz Bazela da dođe do grend slema.

Prošle godine se tamo zbog pandemije koronavirusa nije igralo, a Rodžer svakako pamti finale 2019. godine i meč sa Novakom Đokovićem kada je imao dve meč lopta, pa je na kraju izgubio.

On će 8. avgusta proslaviti 40. rođendan i svakako nije daleko dan kada će podvući crtu ispod blistave karijere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve