Nova vest
Tenis

Sreda, 27.05.2015.

12:00

Ivanišević za B92: Nadal u četvrtini? Bolje za Novaka

Goran Ivanišević spremao se da počne trening sa Marinom Čilićem u kompleksu nedaleko od Bulonjske šume.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Getty Images

Pošto je završio intervju za bugarsku televiziju, Goran se ljubazno odazvao i našem pozivu da porazgovaramo nekoliko minuta.

Prvi put Ivanišević se oprobao kao trener upravo u radu sa Čilićem i sa njim je ostvario uspeh koji je malo ko očekivao – osvojena je Gren slem titula na US openu.

“Dopada mi se uloga trenera, pogotovo kada Marin igra dobro, onda je sve lakše. U toj ulozi sam se video i pre, ali nisam imao šansu. Marin mi ju je pružio prošle godine, kliknuli smo odlično, mada se mi već dugo poznajemo. Intereresantan je posao, teže je biti trener nego teniser i sad mogu da kažem da više razumem svoje trenere“, kaže Ivanišević za B92, a na molbu da pojasni zbog čega je teže, odgovara uz osmeh:

“Ja mogu s njim da popričam, da spremimo meč, ali kada sednem na stolicu, postajem gledalac kao i svi drugi i nema tu mnogo pomoći. Igrač donosi odluke samostalno na terenu, a ja šta mogu – ne mogu da čupam stolice... Nisam tip kao Lendl koji drži sve u sebi, volim malo emocije da pokažem. Sve u svemu, volim što sam trener, drago mi je što sam na Turu i što je dosta mojih bivših kolega sada među trenerima – Beker, Brugera, Čeng, Edberg... Lepo ih je videti u svlačionici“.

Čilić je nekoliko puta javno isticao ulogu Ivaniševića u najvećem uspehu u svojoj karijeri, a Goran zna u kojim je poljima najviše došao do izražaja.

“Nisam ja njega naučio da igra tenis – jesmo neke tehničke stvari promenili, ali njemu je bio potreban neko da spusti ručnu, da se malo opusti. Mislim da sam uspeo da ga uverim da shvati koliko je dobar teniser i koliko kvalitetno može da igra. To je pokazao na US openu, sebi i ostalima. Pomogao sam mu da uživa u tenisu – u njemu moraš da uživaš da bi ti tenis dao nešto nazad. Ako si uvek u grču i preispitvanju, onda ništa od toga“.

Međutim, ova godina do sada je loša za Čilića – dugo se oporavljao od povrede, a posle nje nikako da uhvati formu. Sada je na Rolan Garosu prošao prvo kolo, a Goran se nada da će Pariz biti prekretnica.

“Ovo je turnir koji može mnogo toga da promeni. Najveće takmičenje na šljaci – jeste igrao loše prethodnih sedmica, oporavljao se od povrede na početku godine, ali dobar rezultat ovde može sve to da izbriše i da mu pomogne pred sezonu na travi. Nadam se da će odigrati dobro“.

U četvrtfinalu je projektovano da se sastanu Novak Đoković i Rafael Nadal, a Goran ima zanimljivo viđenje te situacije.

“Da mi je pre godinu dana neko rekao da će Đoković i Nadal igrati u četvrtfinalu, mislio bih da je totalno poludeo, ali eto, desilo se. Novak apsolutno dominira muškim tenisom, podigao je sve na viši nivo. Nikada do sada nije bio isključivi favorit da osvoji Rolan Garos, a ta njegova uloga dosta je izražena ove sezone. Po mom mišljenju, za Novaka je mnogo bolje da igra pre sa Nadalom nego kasnije. Ovo je najbolja moguća situacija za Novaka što se tiče žreba – da je moglo i ranije, bilo bi još bolje, ali ne može“.

Endi Mari osvojio je dva turnira na šljaci, Federer ima povoljan žreb, a tu je i još nekoliko dobrih tenisera.

“Nadal se naravno ne sme otpisati, osvojio je ovaj turnir devet puta i ovde se oseća kao kod kuće. Endi Mari je takođe među favoritima. Kad je reč o Rodžeru, žreb je dobar onoliko koliko igraš dobro – ako igraš loše, ne vredi ti nikakav žreb. Federer vidi svoju priliku, a velika stvar kod njega jeste što on uvek iskoristi te šanse da dođe daleko, do polufinala ili finala, a onda je već sve moguće. Ipak, po meni je favorit broj jedan Novak i bilo bi lepo da osvoji tu Gren slem titulu koja mu nedostaje“.

Za kraj, vratili smo Gorana u prošlost, na taj famozni Vimbldon 2001. godine i lepe emocije koja taj trofej i danas budi u njemu.

“Naročito me taj osećaj hvata pre Vimbldona i kad dođem tamo, pa vidim svoje ime i pomislim ’dobro je, osvojio sam ga, nije bio san’. Moje ime niko ne može da izbriše, tamo uz sve one velikane i one koji će u budućnosti osvajati Vimbldon. To je ispunilo moju karijeru jer bi to bila velika praznina u lepoj karijeri. Kada osvojiš Gren slem titulu, onda tek vidiš koja je razlika između prvaka i finaliste. Lepo je biti u finalu, ali to svi zaborave, dok pobednika svi pamte“, zaključio je Ivanišević za B92.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve