Nova vest
Tenis

Nedelja, 31.05.2015.

21:00

Heroina dana (VIII): Ana u reprizi 2008. godine

Bastijan Švajnštajger je na tribinama proslavljao svaki poen kao da ga je on osvojio, dok je Ana na terenu delovala veoma zrelo.

Izvor: Nikola Đukić

Autor: Nikola Đukić

Default images
Beta/AP Photo/Michel Euler

Ivanovićeva u nekim trenucima podsetila na 2008. godinu kada je u Parizu osvojila jedinu Gren slem titulu, ne dozvolivši da je omete prekid zbog kiše.

Prilikom rezultata 3:2 za Srpkinju usledila je pauza od otprilike dva sata, a ona se vratila još odlučnija da savlada Ruskinju Jekatarinu Makarovu.

Brejka nije bilo sve do 12. gema kada je Ana napala servis protivnice, vezala nekoliko dobrih poena i iskoristila prvu set loptu. Nekoliko puta čulo se čuveno ’ajde’ pre nešto slabijeg servis gema na startu drugog seta. Tada je Ruskinja uspela da napravi brejk i sačuva stečenu prednost do kraja.

Mnogi Anini navijači već su videli dobro poznat scenario po kojem bi se njena igra raspala kada kola krenu nizbrdo, ali ih je ona razuverila. Mirno je stupila na teren sa jasnom namerom da se oslanja na forhend i vrlo brzo je dočekala pad koncentracije kod protivnice. Napravila je brejk, a onda od narednih pet gemova osvojila četiri za prvo četvrtfinale od 2008.

"Ovo je zaista sjajno. Pre početka turnira nisam očekivala ovakav rezultat. Zadovoljna sam pobedom, nije bilo lako, uslovi su bili teški, duvao je jak vetar i bilo je nezgodno kontrolisati loptu. Srećna sam što sam posle teškog drugog seta uspela da skupim snage i jako krenem treći set i budem agresivna. To je dopinelo pobedi, pogotovo kada sam uspela da napravim brejk u prvom gemu trećeg seta", rekla je Ivanović posle meča.

Ono što može da raduje svakog od nas osim dobrog rezultata jeste pristup Ane Ivanović – na terenu deluje mnogo smirenija, bekhend joj je bolji nego inače, a kretanje koje ume da bude problem, dovela je do nivoa zadovoljavajućeg. Sve to donosi mentalnu stabilnost koja je i te kako falila u godinama za nama.

Sada ostaje teži deo posla – kako se oporaviti od napornog meča i napraviti dobru pripremu za meč sa Elinom Svitolinom. Neretko se dešavalo da Ana „uprska“ kada na papiru ima slabiju protivnicu, ali ovoga puta imamo mnogo više razloga za optimizam.

"Ona je mnogo napredovala i očekujem težak meč. Odgovaraju joj uslovi ovde, dobro je igrala ove nedelje, ali moram da se koncentrišem samo na svoju igru, kao do sada. Cilj je da se danas oporavim i smirim, a sutra ću obaviti lep trening i spremiti taktiku za taj meč. Neče biti lako, uzbuđena sam što igram u četvrtfinalu".

Najbolja srpska teniserka dokazala je još jednom da obožava da igra na pariskoj šljaci, podsetivši na 2007. i 2008. godinu, kada je vezala dva finala. Interesantan je podatak da je tada oba turnira počinjala protiv Sofije Arvidson – u prvom je izgubila od Žistin Enan, da bi godinu dana kasnije ostvarila najveću pobedu u karijeri nad Dinarom Safinom.

Postoje neke sličnosti sa tim godinama – organizatori su imali problema sa rasporedom zbog kiše i vetra, pa se Ivanovićeva već navikla na takvo stanje.

"Nije bilo lako, stalno su nam za po pola sata pomerali početak, nisam imala prilike da se opustim. Slušala sam muziku i pomalo jela. Najteži prekid zbog kiše bio je 2007. godine protiv Nađe Petrove – pet puta smo prekidale, meč je trajao od 11 ujutro do sedam uveče. U nekom momentu prestaneš da osećaš išta, samo igraš poen po poen i to je ponekad najbolje".

Zbog baksuza nećemo reći da se Ani otvara žreb, ali ćemo spomenuti da bi u nastavku turnira verovatno mogla da ide na Mariju Šarapovu, koja je u Parizu, načeta prehladom, već pokazala da je ranjiva.

"Zaista mislim da svojom igrom mogu daleko da doguram, ali idem meč po meč. Fizički se nisam osećala sveže posle dugog čekanja, ali najponosnija sam što sam uspela da zadržim nivo igre, čak i da podignem kada je bilo najvažnije", zaključila je Ivanovićeva.

Nama ostaje da se nadamo da će nam Ana prirediti reprizu divne 2008. godine...

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve