17. maj 2010. | 21:11

Velika Svetina pobeda (2009)

Pet godina nakon što je trijumfovala na US openu, Svetlana Kuznjecova postala je šampionka Rolan Garosa savladavši u finalu Dinaru Safinu sa 6:4, 6:2. Pobedilo je iskustvo, kao i nesposobnost Safine da se nosi sa pritiskom i napokon osvoji svoju prvu Gren slem titulu.

„Ovo je veliki trenutak za mene. Neki ljudi nisu verovali da mogu ponovo da osvojim GS trofej posle dugo vremena, ali uspela sam. Zaista sam srećna“, rekla je Kuznjecova.

Sveta je ceo turnir odigrala odlično, a možda i najkvalitetniji meč viđen je u četvrtfinalu kada je eliminisala Serenu Vilijams sa 7:6, 5:7, 7:5. U četvrtoj rundi dobila je Radvansku, u polufinalu Samantu Stosur, pa ju je u borbi za trofej čekala prva teniserka sveta Dinara Safina.

Safina se borila sa neverovatnom presijom, bolje reći kritikama javnosti zašto još nema Gren slem titulu, a prva je na WTA listi. Imala je sličan put kao Ana Ivanović – izgubila je finale Garosa i Ozi opena, a treće GS finale igrala je ponovo u Parizu. Međutim, kraj nije bio toliko srećan kao Anin jer je Dinara opet podlegla pritisku i u finalu nije prikazala ni delić svog repertoara.

„Bila sam pomalo očajna na terenu i nisam činila stvari koje sam morala. Nisam uspela da ostanem psihološki stabilna. Stvorila sam sebi preveliki pritisak jer sam žarko želela da pobedim, ali nisam mogla da se nosim sa time“, izjavila je Safina posle meča.

Maratova sestra do četvrtfinala je stigla izgubivši samo pet gemova, potom je izbacila Azarenku i Cibulkovu i ’zakazala’ finalni meč sa Kuznjecovom.

Dve Ruskinje imale su dva okršaja na šljaci te sezone – u finalu Štutgarta pobedila je Kuznjecova, a u finalu Rima bolja je bila Safina. Ipak, mlađa Ruskinja je dobila pet od šest poslednjih okršaja i to ju je činilo blagim favoritom.

Ipak, Safina je pravila previše neiznuđenih grešaka, dok je Kuznjecova snažnim udarcima sa osnovne linije šetala suparnicu po terenu, a i odlično se branila kada bi Safina periodično uhvatila pravi ritam.„Ona je bila previše stegnuta. Mnogo je pritiska bilo na njoj, dok sam ja igrala kao i svaki drugi meč. Definitivno je bilo mnogo emocija u meni, ali sam ih kontrolisala“.

Safina je meč završila duplom greškom, a Kuznjecova je potom pokazala da je veliki čovek – mirno je odšetala do mreže, a tamo zagrlila i poljubila rivalku i prijateljicu pružajući joj utehu posle poraza.

„Znam da si želela trijumf i definitivno ćeš osvojiti Gren slem turnir jednog dana“, ohrabrila je Kuznjecova Safinu na ceremoniji dodele pehara.

Priredio/la: Saša Ozmo

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar   Odštampaj    Pošalji


do 1914.

1897. Adin Mason (Francuska) – P. Žiro (Francuska) 6:3, 6:1
1898. Adin Mason (Francuska)
Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

do 1914.

1891. H. Brigs (Velika Britanija) – P. Begnere (Francuska) 6:3, 6:4
1892. Žan Šofe (Francuska)

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Ono što se godinu dana ranije mnogima činilo neostvarivim, dogodilo se iduće sezone na Rolan Garosu. Godinama je Rodžer

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Koliko god razmišljao, nisam pronašao nijedan izraz dovoljno ubedljiv da opiše igre Rafaela Nadala na Rolan Garosu 2008.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Novak Đoković osvojio je Australijan open 2008. godine, a pet meseci kasnije Ana Ivanović ispisala je novu stranicu istorije

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Godine su prolazile, ali u Bulonjskoj šumi se ništa nije menjalo – Rafael Nadal je i dalje je bio suvereni gospodar

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Nadal se potrudio da se ništa ne menja u muškoj konkurenciji, a još ubedljvija bila je Žistin Enan u ženskoj. Na Garosu

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Rafael Nadal je 2006. godine nastavio tamo gde je stao lani, a u finalu je pobedio Rodžera Federera sa 1:6, 6:1, 6:4, 7:6

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Uporedo sa dominacijom Rafaela Nadal u muškoj, tekla je i dominacija Žistin Enan-Arden u ženskoj konkurenciji na Otvorenom

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar