Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 05.12.2022.

18:30

Hrvatska preživela Japan posle penala! VIDEO

Fudbaleri Hrvatske plasirali su se u četvrtfinale Svetskog prvenstva, pobedom nad Japanom posle penala (1:1, 3:1).

Izvor: MT

Autor: MT

Hrvatska preživela Japan posle penala! VIDEO
EPA-EFE/Georgi Licovski

"Vatreni" su uz dosta muka izbacili Japan, koji kao i 2018. staje u ovoj fazi takmičenja, a junak vicešampiona sveta bio je golman Dominik Livaković, koji je odbranio tri penala.

Japan je vodio od 44. minuta golom Daizena Maede, da bi u 56. minutu Hrvatska izjednačila preko Ivana Perišića.

Golova više nije bilo, kako u regularnom delu, tako i u produžecima, stoga se pristupilo penalima, u kojima je Livaković briljirao, zaustavivši udarce Minamina, Mitome i Jošide, dok promašaj Livaje nije previše uticala na rezultat.

Inače, precizni sa bele tačke kod Hrvatske bili su Vlašić, Brozović i Pašalić, te tako omogući svojoj selekciji plasman među osam najboljih.

Od samog starta se videlo da će Hrvatski imati više lopte u nogama, te da će Japanci svoju šansu tražiti iz kontranapada.

Ipak, prvi pokušaj imao je Tanigući, koji je glavom, posle pomoćne igre posle kornera, šutirao pored stative gola koji čuva Livaković.

Ni iz čega, Hrvatska je prvi put zapretila u osmom minutu, kada je veliku grešku u dodavanju napravio Tomijasu.

Perišić je uzeo loptu, izbio pred Gondu, šutirao, ali je njegov pokušaj odbranjen, da bi se u međuvremenu Japanci vratili i sprečili Kramarića da i on šutira.

Bilo je dosta kontakta, ali ne i velikih prilika, da bi se u jednom momentu uloge promenile, tako da je Japan preuzeo inicijativu.

Dobru priliku je ubrzo imao Kamada, koji je dobio loptu u prazan prostor, zalomio čuvara, a onda i šutirao nekontrolisano sa leve strane iskosa.

Hrvatska je primila gol u najgorem mogućem trenutku, pred pauzu, u 44. minutu, a strelac je bio Daizen Maeda.

Ponovo pomoćna igra posle kornera, centaršut Doana sa desne strane na drugu stativu, odakle je Majo Jošida vratio loptu u sredinu, gde ju je pokupio Daizen Maeda i savladao Livakovića.

VAR je proveravao da li je Tanigući bio u ofsajdu, ali nije, rame mu je bilo iza Lovrena, te je i gol bio priznat.

Nakon pokušaja Kamade u nastavku, te pada Petkovića u protivničkom kaznenom prostoru, Hrvatska je u 56. minutu izjednačila.

Lovren je centrirao sa desne strane, a Perišić glavom, sa više od 10 metara, praktično bez skoka, pogodio mrežu Gonde.

Osvežavali su selektori Dalić i Morijasu tim sa izmenama, a priliku je između ostalih dobio i bivši igrač Partizana, Asano.

Utihnuli su napadi obe ekipe u finišu regularnog dela, tako su produžeci, dva puta po 15 minuta – bili neizbežni.

Ovaj tempo više nisu mogli da izdrže Modrić, Kovačić i Perišić, koji su zamenjeni, a najbolju šansu u prvom produžetku propustio je Mitoma, koji je vodio loptu od svoje polovine sve do šesnaesterca rivala, snažno šutirao u Livakovića, koji je izboksovao i sačuvao svoju mrežu.

Do jedanaesteraca, Majer je zapretio Gondi, koji je u penal-seriji bio nemoćan, za razliku od Livakovića, koji je svojim bravurama doneo pobedu Hrvatskoj.

Hrvatska će u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela Brazila i Južne Koreje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d