Mesi ili Ronaldo – da li će Katar odrediti GOAT-a?

Svaka generacija u fudbalu ima svoje kandidate za najvećeg igrača svih vremena.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2022.

11:00

Mesi ili Ronaldo – da li će Katar odrediti GOAT-a?
Foto: Profimedia

Prvo je to bio Pele, zatim Dijego Maradona, a u poslednje dve decenije to su Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, piše Tajm (Time).

Kad je "Tajm" 2011. uvrstio Mesija među 100 najuticajnijih ljudi na svetu, francuska legenda i bivši saigrač iz Barselone Tjeri Anri opisao je Argentinca kao "boga na terenu".

Kad je Ronaldo bio na istoj listi 2014, Pele je hvalio Portugalca zbog "kompetitivnog mentalnog sklopa" te "elegancije i kreativnosti" na terenu, dodajući da bi "voleo da je imao saigrača poput Kristijana".

Ova dvojica srušila su bezbrojne rekorde i osvojila većinu najprestižnijih priznanja, kako individualnih tako i sa svojim ekipama.

Stavili su kvačicu na skoro svako moguće dostignuće u ovom sportu – osim one najbitnije: nijedan nije osvojio Svetsko prvenstvo.

Za Ronalda taj san je gotov, kako je i sam rekao na društvenim mrežama, nagoveštavajući svoju reprezentativnu penziju, nakon što je Portugal izgubio od Maroka u četvrtfinalu Mundijala u Kataru.

Ali Mesi, koji je već postigao pet golova na, kako je pre nekoliko nedelja rekao, svojem poslednjem svetskom prvenstvu, mogao bi imati poslednju reč u debati o "najvećem svih vremena".

Ako Argentina u nedeljnom finalu pobedi aktuelnog šampiona Francusku.
Ipak, za sada, bez ovog trofeja koji bi ih razdvojio, evo nekih drugih metrika za poređenje dva superstara u sutonu ere njihove dominacije.

Statistika kaže – Ronaldo


Na klupskom nivou Ronaldo je seniorski debi imao u septembru 2002. za portugalski Sporting.

Nakon toga igrao je za engleske, španske i italijanske divove Mančester junajted, Real Madrid i Juventus, pre nego što se vratio u Junajted u avgustu 2021. na drugi mandat, koji je završio usred Mundijala.

Sa 37 godina trenutno je slobodan igrač.

Mesi je sa 35 godina malo mlađi od Ronalda. Većinu je vremena proveo u Španiji, u Barseloni, gde je seniorski debi imao u oktobru 2003, a otišao u avgustu 2021, da bi se pridružio svom sadašnjem klubu Pari Sn Žrmenu u Francuskoj.

Prema brojevima, obojica su imala izuzetno impresivne karijere. Evo nekih njihovih statistika (ne računajući utakmice mlađih kategorija, prijateljske i mečeve rešene penalima) sa portala messivsronaldo.

Statistika
Kategorija Mesi Ronaldo
Odigrane utakmice 1.002 1.145
Ukupno golova 791 819
Golovi za klubove 695 701
Golovi za reprezentacije 96 118
Golovi bez penala 684 673
Golovi za pobedu 166 198
Ukupno asistencija 350 234
Asistencije za klubove 297 201
Asistencije za reprezentacije 53 33
Minuta po golu ili asistenciji 72 88
Foto: EPA/VALERIANO DI DOMENICO
Kad se radi o golovima, Ronaldo drži rekord (prema kriterijima IFFHS-a, Međunarodnog saveza za fudbalsku istoriju i statistiku), s najviše postignutih golova, najviše golova za klub i najviše golova za reprezentaciju u istoriji.

Mesi i Ronaldo igrali su na rekordnih pet svetskih prvenstava. Na tim turnirima Mesi je postigao 11 puta i ima osam asistencija u 25 nastupa, dok je Ronaldo pogodio osam puta uz dve asistencije u 22 nastupa.

onaldo je jedini igrač koji je postigao gol na pet različitih Mundijala, a Mesi je jedini igrač koji je imao barem jednu asistenciju na pet različitih SP.

Individualna priznanja kažu – Mesi

Najslavnija individualna nagrada u fudbalu je "Zlatna lopta", koju od 1956. dodeljuje francuski časopis "Frans fudbal" najboljem igraču godine u izboru sportskih novinara.

Mesi drži rekord sa sedam osvojenih priznanja, a Ronaldo po broju nominacija, odnosno plasmana među najboljih deset.

Taj je dvojac zaradio i mnoga druga priznanja, previše da bi ih se sve naveli, ali najistaknutije su nagrade Puškađ, koje su od 2009. dodeljuju fudbaleru ili fudbalerki za najlepši gol godine.

Do 2018. o njemu su odlučivali navijači, a od tada navijači nominuju golove, a pobednika biraju stručnjaci koje odabire FIFA.

Evropska "Zlatna kopačka" daje se svake godine najboljem strelcu u prvim ligama u Evropi. "Zlatne kopačke" dele se i najboljim strelcima međunarodnih takmičenja, dok se "Zlatne lopte" dodeljuju najboljem igraču turnira.

Svake godine FIFPro, udruženje saveza koji predstavljaju više od 66.000 profesionalnih fudbalera širom sveta, daje svojim članovima da glasaju za najbolju ekipu od 11 igrača.

Mesi i Ronaldo dele rekord po broju izbora.
Individualni trofeji
Kategorija Mesi Ronaldo
Zlatna lopta 7 5
Srebrna ili bronzana lopta 6 7
Top 10 za Zlatnu loptu 15 18
Gol godine 0 1
Nominacije za gol godine 7 2
Evropska Zlatna kopačka 6 4
Igrač sezone u ligi 9 5
Zlatna kopačke (SP, Kopa, EURO) 1 2
Zlatna lopta (SP, Kopa, EURO) 3 0
TIm sezone FIFPro 15 15
Foto: EPA/OLIVER WEIKEN
Klupski trofeji – nerešeno

Dok ni Mesi ni Ronaldo nisu osvojili svetsko prvenstvo, obojica su podigla velik broj drugih trofeja, među kojima je najvažnija Liga šampiona.

Ronaldo, koji drži rekord svih vremena sa 141 golom u tom takmičenju, ima jedan trofej više od Mesija – iako Mesi s PSŽ-om ima priliku da osvoji i 2023. jer je njegova ekipa jedna od 16 preostalih u turniru.

Diskutabilno je nadmašuje li Ronaldova nadmoć u LŠ Mesijev veći broj domaćih titula, posebno zato što je Argentinac sve osim jednog osvojio s istim klubom u jednoj ligi, dok je Ronaldo osvajao s klubovima u Engleskoj, Španiji i Italiji.

Ali ako Mesi zaista osvoji Svetsko prvenstvo ove nedelje, ta će mu nagrada sigurno dati ključnu prednost nad Ronaldom u očima mnogih ljubitelja fudbala koji se pitaju ko je bolji.

Timski trofeji
Kategorija Mesi Ronaldo
Liga šampiona 4 5
UEFA Superkup 3 4
Svetsko klupsko prvenstvo 3 4
Domaće lige 11 7
Domaći kupovi 16 13
Svetsko prvenstvo 0 0
Drugi međunarodni turniri 2 2
Foto: Profimedia
Obojica su ikone na terenu i van njega (njihovi profili na Instagramu najpraćeniji su na svetu) i verovatno bolji nego bilo koji fudbaler na svetu pre njih.

Ali dok se oni pripremaju za silazak s pozornice u nadolazećim godinama, uzdiže se nova generacija, od 23-godišnjeg francuskog fenomena Kilijana Mbapea, koji je već osvojio Svetsko prvenstvo i najplaćeniji je igrač sveta, do 22-godišnje gol-mašine Erlinga Halanda, norveške zvezde u usponu iz Mančester sitija, koji je u poslednje četiri godine postigao 159 golova u 156 utakmica za klubove i reprezentaciju, koja nastoji da zauzme njihova mesta na vrhu najpopularnijeg svetskog sporta.

Ipak, dok ovi mladići ne dokažu da i oni mogu da igraju na najvišem nivo, ali ne samo nekoliko sezona nego kontinuirano kroz decenije, Ronaldo i Mesi će zajedno ostati GOAT.

Raspravljaćemo o njima kao što se već decenijama diskutuje da li je bolji Pele, ili Maradona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: