Modrić/Mesi

Godinama su vodili žestoke bitke u El Klasiku. Bili predvodnici Reala i Barselone u odlučujućim bitkama.

Izvor: Z.K.

Sreda, 14.12.2022.

11:00

Modrić/Mesi
Foto: Profimedia

Sudbina ih je spojila da odigraju i jedno od najvažnijih poglavlja u istoriji Mundijala, u polufinalu u Kataru. I samo jedan je, kako to obično biva, mogao dalje.

Luka Modrić i Lionel Mesi imaju mnogo više zajedničkog od tog početnog M u prezimenu.

Za oba se može reći da su majstori ove igre, da su jednostavno maestralni. I to su još jednom i pokazali na ovom Svetskom prvenstvu.

Ako je za Mesija, dve godine mlađeg od Modrića, ovo poslednji Mundijal, onda je, po slovu logike i za briljantnog vezistu Reala.

Iako će Luka, ako je verovati njegovom kolegi iz Reala Toniju Krosu, igrati na Euro 2024.

Mora se priznati jedno: nije mala stvar na dva poslednja prvanstva planete biti u polufinalu.
Nije mala stvar da sa 37 godina budete prvi igrač od Niltona Santosa iz 1962. godine koji je počeo svih šest utakmica na Mundijalu.

Ipak, niko ne pobeđuje godine, pa ni Modrić. Ovaj pustinjski scenario u Kataru, bio je surov za mnoge velike veterane u ovoj igri, poput Kristijana Ronalda, Lusa Suaresa, Edena Azara ili Tomasa Milera.

Vratili su se kući, oči i usta su im bili puni peska posle katarske oluje.

Moralo je da bude surovo i za Modrića ili Mesija. Samo jedan je imao ulaznicu za veliko finale.
Foto: Profimedia/Rodolfo Buhrer/La Imagem/Fotoarena/Sipa USA
Ipak, nemoguće je ne primetiti kako i sa 37, Modrićev supermotor ne posustaje - šprintao je preko celog terena da bi se vratio nazad i glavom izbio loptu posle jednog naleta Argentinaca. I ko zna koliko puta, celom dužinom terena.

Kada je Modrić u 80. minutu napuštao teren, polufinalna bitka već je bila rešena.

Bio je to trenutak da ceo stadion ustane na noge i pozdravi najboljeg igrača proteklog Svetskog kupa, u Rusiji.

Možda simbolično, Modrić je tu palicu morao da preda Mesiju, kojem ostaje da sve to pečatira pobedom u finalu.

"Mesi je najbolji u istoriji, zaslužio je da osvoji Svetki kup", galantno je poručio Modrić po završetku susreta.

Kapitenski i maksimalno korektno, što priliči velikim igračima.

Jasno je da bi posle ovog poraza, to možda bio i lek na ranu Modrića, ma koliko surovo zvučalo. Da Argentina osvoji titulu, da mogu da kažu, pa dobro, izgubili smo od najboljih.

Ali, i Argentinci su, za razliku od raspojasanog i pomalo neprostojnog slavlja protiv Holanđana, pokazali drugo lice, ono koje poštuje protivnika. Nije priličilo da Modriću i ostalim igračima Hrvatske, prirede nešto slično.
Foto: Profimedia
Velika stvar sa ovim velikim turnirima je to što nude i velike predstave.

Ništa na tom majstorskom slikarskom platu ne ostaje sakriveno - potezi kičicom Luke Modrića, tako eleganti i inteligentni, ilustruju samu konturu suštine fudbalske igre. Moćno, a opet tako jednostavno.

Na tom platnu vidi se i trag nadljudskog, polubožanskog, ako hoćete, oličen u nepresušnoj genijalnosti Lionela Mesija.

Sreo me je juče jedan bivši fudbaler i upitao:

"Kako taj čovek radi tako nešto?

Nisam umeo da mu odgovorim. Verujem da ne bi umelo da mu odgovori ni nekoliko milijardi ljudi sa ove planete.

Mesijevo igranje fudbala otima se zakonima logike, fizike, ono upućuje na tu nadljudsku dimenziju, koja je podarena samo istinskim velikanima igre, onim korenskim, kojima je dat dar odozgo da ga isijavaju nama na zemlji.

Takav je bio jedan argentinski bog, takav je i ovaj drugi. I posle svega, bila bi velika fudbalska nepravda da ga ne kruniše Svetskim kupom, sada, na kraju.
Foto: Profimedia
Danijele Adani, komentator RAI, bio je žestoko nadahnut Mesijevim driblingom kod trećeg gola Argentine, da je parafrazirao kolegu Dantea Panzijerija, čuvenog novinara EL Grafika koji je jednom rekao da je fudbal "dinamika nezamislivog".

"Samo Mesi genije može da uradi ovako nešto, poput Maradone na terenu. On dribla svakog, čak i kamile u pustinji. I daje loptu Hulijanu Alvaresu. To radi Mesi. Na ovom Svetskom kupu vidimo detalje još jednog Mundijala, onog iz 1986. godine", rekao je Adani.

I dodao i ovo:

"Prate ga uz liniju terena. Nikad ga ne uhvate. Ne vide ga. Zaustave ga, on krene ponovo, on ne vidi prostor, ali ga generiše, izmišlja. Dribla sve ljude".

Kreacija fudbalskih bogova, reklo bi se. Koliko takvih stvari nam je Mesi u ovih skoro dve decenije priredio? Mala je to retorta da bi u nju stali svi magični elementi, sav repertoar njegovih bisera i čuda. Čemu da se nadamo na kraju, u nedelju?

Onom najboljem, najmagičnijem za kraj.

Ovo finale, slutimo, neće biti obično. Katar nam je ostavio poslasticu sa mnogo šlaga na vrhu.

I dok tako iščekujemo, ne možemo a da na trenutak ne pomislimo, kako to neko odozgo, vešto povlači konce i piše nevidljivom rukom fabulozan scenario.

Možda znamo i ko…

Desiće se fudbal, ne sumnjajmo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: