Strelice pikada sa Sautgejtom kao metom

Engleska je na proteklom Mundijalu stigla do polufinala, ali put do ponavljanja istog u Kataru, biće daleko drugačiji.

Izvor: Zoran Kecman

Subota, 26.11.2022.

10:45

Strelice pikada sa Sautgejtom kao metom
Foto: Profimedia

Posle veoma ubedljivog starta i pobede nad Iranom od 6:2, činilo se da će Gordi Albion doći do trijumfa i protiv reprezentacije SAD, ali su naišli na tvrd orah.

Meč koji je završen bez golova i u ostrvskoj fudbalskoj javnosti ponovo je pokrenuo neka pitanja za koja se taman činilo da će potonuti posle ubedljivog starta.

Engleska, poznato je, nije u nekoj nanročitoj formi došla na završni turnir Svetskog kupa.

Poslednje igre u Ligi nacija zabrinule su navijače, pojavile su se dileme oko pojedinih pozicija u timu, a meč sa Amerikancima svakako je pokazao da ni selektor Garet Sautgejt nije još načisto šta je najbolje.

Pre svega, oslanjanje na rovitog Harija Kejna, koji je vukao povredu članka iz prvog susreta sa Iranom, pokazao se kao kontraproduktivan potez.
Foto: Profimedia
Kejn je proveo na terenu još 90 minuta, nije postigao gol, a slede mečevi koji su za Engleze daleko važniji.

Možda ne toliko taj protiv Velsa - mala "Bitka za Britaniju" nema toliku snagu, jer Englezi sebi mogu da dozvole i da izgube sa tri gola razlike pa da prođu dalje.

Problem može da nastane posle toga, jer izgube li Kejna za nokaut fazu, to svakako neće biti dobro ni u timskom, ni u psihološkom smislu.

Golgeter Totenhema i jedan od najboljih engleskih napadača proteklih godina, ipak je neko ko ima snažan uticaj na nacionalni tim - on je lokomotiva ovog sastava Engleske i izgubiti ga, bilo bi zaista pogubno.

Otuda su se posle ovog meča sa Amerikancima, oglasili stari Sautgejtovi kritičari, posebno jer nikome nije jasno zbog čega Sautjegt drži na klupi eksplozivnog napafdača Mančester sitija, Fila Fodena.
Foto: Profimedia
On još nije dobio priliku na ovom turniru da krene od početka i posebno čudi taj potez selektora kada se pogleda da je Foden jedan od najboljih igrača šampiona Engleske od početka sezone.

Sautgejt je rešio da da prednost Markusu Rašfordu i Džeku Grilišu, ali se taj potez pokazao pogrešnim u meču protiv SAD.

Gari Nevil, bivši defanzivac Mančester junajteda, kaže da je ostao zatečen pojedinim potezima Sautgejta.

"Naša sredina nije 'kliknula', delovali smo umorno. Nisu prolazile kombinacije na sredini, njihov vezni red je bio bolji i razočaran sam što nisam video Fodena. Dečko ima ogroman talenat. Nisam dugo video tako nešto. Znam da imamo Belingama i Griliša i druge, Garet voli da igra sa Mauntom, Sakom, Sterlingom, ali za mene da Fodena nema u startnih 11 i da ne uđe ni sa klupe, to je interesantno", kaže Nevil.
Sa njim je saglasan i Roj Kin, koji je takođe kritikovao poteze Sautgejta.

"Mi koji smo to gledali sa strane smo zatečeni. Svakako da Garet ima svoje razloge za to, on je menadžer i poznaje igrače bolje od svih nas, ali iznenađeni smo da Fodena nije makar uvek u nastavku. Izmene koje je izvršio nisu imale efekta, znam da su bili dobri prvog dana, ali delovali smo da igramo u jednom tempu, umorno", smatra Roj Kin.

Sautgejt je imao spremnu odbranu, kao da je bio svestan odakle će pucati kritičari.

"Mislili smo da će Griliš dobro držati loptu i otvarati prostor za brzinu Markusa Rašforda, očekivali smo da to bude pretnja po gol Amerikanaca u tom završnom delu utakmice", brani se Sautgejt.
Foto: Profimedia
Selektor Engleske rizikuje da veoma brzo okrene protiv sebe fudbalsku javnost, jer je malo bilo onih koji su razumeli njegov potez.

I nekadašnji as Liverpula, Reala i Mančester junajteda, Majkl Oven, nije razumeo zašto Fodena nije bilo na terenu.

"Zapanjen sam da smo koristili 14 igrača, a da nam najtalentovaniji fudbaler i dalje sedi na klupi", poručio je Oven preko Tvitera.

Očigledno je da Sautgejt nema kuda pred meč sa Velšanima osim da ispuni želju javnosti.

Posle hvalospeva i pobede nad Iranom, kritike su brzo stigle na red, pa se igračima zamera i na tome što su ovaj duel shvatile pomalo i neozbiljno.

Reči Roja Kina, kako su igrači Engleske veče pred meč sa reprezentacijom SAD, "igrali pikado", jasno ciljaju u metu - Sautgejt bi morao da drži čvršću disciplinu.

"Možemo biti ovde celu noći i da smišljamo opravdanja. Ako ste profesionalac, morate da igrate u različitim uslovima i u različitim sistemima. Šta su oni radili? Igrali su pikado veče pre utakmice! Nisu pokazali kvalitet, to se dešava, a mi ovde nismo ds ih razapinjemo na krst, već da mislimo na narednu utakmicu. Ipak, moraju bolje, ovo nije bilo dovoljno dobro", poručio je Kin.
Foto: Profimedia/Mohammed Dabbous / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
Kako god bilo, četiri boda iz dva meča nije malo, ali za jednog od favorita turnira, meč sa Amerikancima bilo je jasno prikazivanje slabosti.

Protivnici skeniraju svaki detalj, a nije beznačajno ni sa koje se pozicije kreće u nokaut fazu.

Ono što je verovatno je da bi Englezi, kao prvi u grupi, izbegli odmah sudar sa Holandijom, koja teško da neće biti prva u A grupi, jer im ostaje duel sa otpisanim Katarom.

Ipak, za tako nešto, potrebno je da Englezi budu na poziciji B2. Kin, Nevil, Oven, Rajt, Karager i drugi kritičari, stručni komentatori, nisu zalud oštrili pera - oni bi svakako pre duel sa Senegalom ili Ekvadorom, nego sa Holanđanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: