Sprema se iznenađenje

Čekanju je došao kraj – Svetsko prvenstvo u Kataru počinje danas, a od 17.00 otvoriće ga domaćin i selekcija Ekvadora.

Izvor: Milan Tomiæ

Nedelja, 20.11.2022.

08:00

Sprema se iznenađenje
Foto: Profimedia

Ceremonija svečanog otvaranja bila je planirana za 21. novembar, ali je pomerena za 20. zajedno sa uvodnim mečom, čime je sačuvana tradicija da prvu utakmicu igra organizator ili branilac titule.

Stadion na kojem će se ovo održati biće "Al Bayt", sagrađen prošle godine, kapaciteta 60.000 sedišta.

Na ovom borilištu u Al Khoru, biće odigrano šest utakmica grupne faze, po jedna osmine i četvrtine finala, te jedno polufinale.

Svečanim ceremonijama pažnja se više posvećuje od Italije '90, te upravo od ove planetarne smotre organizatori smišljaju kako da naprave pravi, jedinstveni spektakl, te kako da zasene prethodnika.

Pamte se neki čuveni i neobični momenti, poput promašenog penala Dajane Ros u SAD '94 ili govora Nelsona Mandele u Južnoj Africi 2010. godine.
Konkretni detalji otvaranja Mundijala u Kataru, 22. po redu, i dalje se drže u tajnosti, ali nešto je, ipak, procurilo u javnost.

Čon Džonguk, jedan od pevača korejskog benda "BTS" potvrdio je svoj nastup, iako se ovih dana više pričalo o tome ko neće doći.

Dua Lipa je već odbacila spekulacije da će doći u Katar, dok je Britanac Rod Stjuart takođe odbacio tu mogućnost, zbog kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji, uprkos ponudi većoj od milion dolara.
Foto: Profimedia
Dosta se govori o Robiju Vilijamsu, koji je već nastupio u Rusiji pre četiri godine, ali i o Šakiri, te američkom bendu "The Black Eyed Peas".

Očekuje se da će oficijelnu pesmu turnira "Light The Sky" otpevati Nora Fatehi, kanadska glumica, poznata po radu u indijskoj filmskoj industriji.

I dok čekamo početak ceremonije u Kataru, „pretrčaćemo“ kroz neke istorijske, koje se pamte.

Španija 1982.

Foto: Profimedia
Ceremonija je imala više od 100.000 učesnika, što je zaista ogromna brojka.

Ličilo je sve na pozorišnu predstavu, na centru igrališta bili su deca-plesači, koji su trčeći formirali Goluba mira, nalik na onog Pikasovog. Jedan od dečaka je potom pustio pravog goluba, koji simboliše mir.

Takmičenje su u Barseloni otvorili Belgija i Argentina, predvođena Dijegom Armandom Maradonom. Ipak, evropska selekcija je slavila (1:0), golom Ervina Vandenberga.

SAD 1994.

Profimedia
Od šarenih plesača do raznih zastava, koje su bile prisutne u svojevrsnoj areni.

Ono što je ceremoniju činilo još posebnijom jeste što je svaka zemlja-učesnica imala svojih "pet minuta" da prikaže svoju kulturu.

Turnir su otvorili Nemačka i Bolivija, a pobedu "pancerima" doneo je Jirgen Klinsman (1:0) nakon komične intervencije golmana rivala.

Francuska 1998.

Foto: Profimedia/ELECTRONIC IMAGE
Ceremonija u Parizu bila je senzacionalna, sa šarenim kostimima cveća i insekata, velikim loptama, letećim balonima.

Japanski perkusionisti i zabavljači su sa svojim nastupom sve učinili još zabavnijim.

Prvi meč na turniru odigrali su Brazil i Škotska. Evropljani su bili blizu iznenađenja i boda, nakon pogodaka Cezara Sampaija i Kolinsa, međutim, trijumf "kariokama" doneo je autogol Bojda u finišu (2:1).

Nemačka 2006.

Foto: Profimedia
Tradicionalno obučeni plesači, dečji hor i dečak na biciklu koji prati devojčicu, koja trči sa cvetom ruci, nešto je što ovu ceremoniju čini posebnom.

Prisustvovalo joj je više od 150 osvajača Svetskog prvenstva, uključujući i Pelea, a sve je ličilo na pozorišnu predstavu.

Domaćin, Nemačka, slavila je na otvaranju protiv Kostarike (4:2), uz čuveni gol Filipa Lama, te dva pogotka Miroslava Klosea.

Južna Afrika 2010.

Foto: Profimedia
Od velike bube koja vodi loptu "Džabulani", do različitih tradicionalnih pesama, boja, nezaboravnih vuvuzela...

Mnogi smatraju da je ovo najbolje napravljena ceremonija otvaranja ikada.

U prvom susretu ovog Mundijala sastali su se domaćin i Meksiko. Južna Afrika je vodila čuvenim golom Tšabalale, da bi bod gostima doneo Markes u završnici (1:1).

Katar 2022.

Foto: Profimedia
Mundijal u Kataru biće otvoren utakmicom između domaće reprezentacije i Ekvadora, u okviru A grupe.

I pre nego što je počela, prati je kontroverza, koja kaže da je osam gostujućih igrača navodno primilo 7,4 miliona dolara da izgube ovaj susret.

Novinar Amdžad Taha je preneo informaciju da je Katar platio Ekvadorcima toliku svoju novca u zamenu za trijumf od 1:0, golom u drugom poluvremenu.

Poznate su priče o korupciji i podmićivanju u dobijanju domaćinstva, a uoči početka Mundijala, niko se iz FIFA, ali ni katarskih organa, Vlade i Saveza, nije oglašavao na ovu temu.

Ukoliko Katar slavi, biće prvi debitant, još od Senegala 2002. koji je pobedio Francusku, koji je slavio na Mundijalu.

U ovoj grupi su još Holandija i upravo spomenuti Senegal, koji će svoj meč odigrati u ponedeljak od 17.00. Tog dana sastaće se još Engleska i Iran (14.00), te SAD i Vels (20.00).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: