Portugal – kruna zlatne generacije?

Portugalci su pre četiri godine u Rusiju stigli kao aktuelni evropski prvaci i u potpunosti podbacili kada ih je Urugvaj eliminisao u osmini finala.

Izvor:

Subota, 05.11.2022.

07:30

Portugal – kruna zlatne generacije?
Foto: Profimedia

Tim Fernanda Santoša ovoga puta neće morati da nosti to breme, ali će ponovo na megdan toj južnoameričkoj selekciji sa kojom ih je žreb smestio u grupu i koja će im ujedno biti i najveći rival za prvo mesto pored Gane i Južne Koreje.

Za Portugalce važi isto što i za Francuze – jedan od najdubljih sastava pun zvezda svetskog fudbala i čiji je cilj "boginja". Škripi samo na poziciji štopera koju mora da pokriva Danilo, izvorno zadnji vezni. Na svim ostalim delovima terena pitanje je samo ko će biti izabran u startnih 11, a ne da li poseduje kvalitet. Međutim problematično je uklopiti toliki broj velikih imena.

Mnogi su se pitali zašto Bruno Fernandeš ne pruža dobre partije u dresu nacionalnog tima ili makar ni približno onim kao u dresu Mančester junajteda kada je stigao među "crvene đavole". Ubrzo se Kristijano Ronaldo vratio na "Old Traford", a sa tim se podudarila i loša forma nekadašnjeg igrača Sportinga i Udinezea.
Grafika: Sofascore
Kada smo već kod Ronalda, trebalo bi da sa uverenjem kažemo da mu je ovo poslednje Svetsko prvenstvo s obzirom na to da mu je 37 godina. Ipak, ne bismo prejudicirali. Portugalac dolazi u verovatno i najgorem delu dosadašnje karijere gde ne može da izbori mesto u timu Junajteda ili naprosto samo želi da ga napusti.

Neće biti Dioga Žote zbog povrede i Rafe Silve koji je pravo niotkuda odlučio da se penzioniše što je veliki udarac za ovu selekciju, ali ne manjka im napadačkih opcija. Tu je najbolji igrač Serije A iz prošle sezone Rafael Leao, zatim Žoao Feliks koji je u nemilosti Dijega Simeonea na klupskom nivou, šansu će tražiti Gonsalo Gedeš, Rikardo Orta, Gonsalo Ramos i dvojica Pedra – Gonsalveš i Neto. Stoga se za taj kraj terena ne brinemo.

Ono što bi mogla da bude ključna stvar kod Portugalaca je uigranost njihovih igrača. Veliki broj njih nastupa u istim klubovima, pa tako samo u Vulerhemptonu imate Semeda, Gedeša, Nunješa, Mutinja i Neveša od onih koji konkurišu za put u Katar, a tu je i Žoze Sa među stativama. U PSŽ-u su Sančes, Danilo i Mendeš, za Siti igra verovatno i ključni trio u vodi Dijaša, Kansela i Sitija, dok je u Junajtedu pomenuti duo Ronaldo-Fernandeš (koliko god to bila dobra ili loša stvar).

Santoš preferira da igra u formaciji 4-2-3-1 sa Ronaldom ili Žotom (kojeg neće biti) kao najisturenijim. U veznom redu su uglavnom dvojica defanzivno orijentisanih igrača, ali koji u svom "arsenalu" imaju sposobnost da dugim pasovima pronađu igrače u završnoj trećini terena.

Raspored
24. novembar, 17.00 Portugal – Gana
28. novembar, 20.00 Portugal – Urugvaj
2. decembar, 16.00 Južna Koreja – Portugal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: