Poljska – čekanje dugo 36 godina

Poljaci su imali jedan od najzanimljivijih puteva ka Kataru, što zbog neshvatljivih grešaka, što zbog novonastale geopolitičke situacije.

Izvor:

Petak, 04.11.2022.

12:50

Poljska – čekanje dugo 36 godina
Foto: Profimedia

Izabranici tada selektora Paola Souse su završili iza Engleza u kvalifikacionoj grupi, a u poslednjem meču im je bio neophodan samo bod u duelu sa Mađarskom kako bi bili nosioci u baražu.

Portugalski stručnjak je iz njemu znanih razloga iz startnih 11 odstranio nekoliko ključnih igrača među kojima je bio Robert Levandovski, kao i Pjotr Zjelinski i Kamil Glik. Posledica je bila poraz rezultatom 2:1, nakon čega je Sousu zamenio Česlav Mihnjevič.

Naposletku su polufinalu plej-ofa kvalifikacija dobili Rusiju, u međuvremenu je izbio rat u Ukrajini, Poljaci su izjavili "da ne žele da igraju sa agresorom, a FIFA je izbacila Ruse i tako zakazala finale između Poljske i Švedske preko kog je istočnoevropska selekcija obezbedila "mundijalsku vizu" u samo drugom meču Mihnjeviča na klupi.
Prva zvezda tima Robert Levandovski će ih predvoditi do nečega što mu je do sada uspelo samo na jednom velikom takmičenju – da odvede svoju selekciju u nokaut fazu. Do sada je za mandata napadača Barselone to urađeno samo na Evropskom prvenstvu 2016. dok se prolazak u drugu rundu Svetskog prvenstva čeka od Meksika 1986. godine.

Mihnjevič nema formaciju koje će se striktno držati po svaku cenu, jer po sopstvenom priznanju voli da ima alternativu. Njegove ekipe ne igraju za oko primamljiv fudbal i vole da se prilagode igri protivnika. Jedan od glavnih kreatora je nedavno naturalizovani Metju Keš koji igra po desnom boku i često zadire duboko u protivničku polovinu.

Dosta je tu iskusnih igrača poput Ščešnog, Glika, Grosickog, Kliha, Krihovjaka i naravno Levandovskog koji bi mogli da donesu nepotrebno iskustvo. Jedan od problema će biti i ograničena minutaža igrača poljskih igrača na klupskom nivou, kao i kako "naterati" Levandovskog da napokon zablista na najvećoj sceni.

Raspored:
22. novembar, 17.00 Meksiko – Poljska
26. novembar 14.00 Poljska – Saudijska Arabija
30. novembar 20.00 Poljska – Argentina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: