Preminuo Svetozar Gligorić

Poznati šahovski velemajstor Svetozar Gligorić preminuo je u utorak u Beogradu u 89. godini.

JTIzvor: B92, Tanjug
Podeli

Gligorić je umro u beogradskom Urgentnom centru od posledica moždanog udara.

Detalji o mestu i vremenu sahrane biće naknadno saopšteni.

Gligorić je bio višestruki šahovski šampion bivše Jugoslavije, a titulu velemajstora dobio je 1951. godine.

Osvojio je deset medalja na Evropskim prvenstvima, od kojih četiri zlatne.

Gligorić je i na šahovskim Olimpijadama osvojio 14 medalja.

Gligorić je rođen 2. februara 1923. godine u Beogradu. Pohađao je osnovnu školu "Kralj Petar Prvi", a zatim Prvu mušku gimnaziju, studirao je tehniku.

Za šahovsku tablu prvi put je seo kao 11-godišnjak. Prvi šahovski komplet napravio je rezbareći čepove sa flaša vina.

Proglašen je za sportistu Jugoslavije 1958. godine. Te godine je osvojio pojedinačnu zlatnu olimpijsku šahovsku medalju.

Bio je pobednik 12 državnih prvenstava Jugoslavije. Dokazao se pre i posle toga kao novinar Borbe, NIN-a i dve decenije Radio Beograda gde je dobio priznanje "Zlatni mikrofon".

Gligorić je 1975. godine dobio Nagradu AVNOJ-a, odlikovan je Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem i Ordenom Nemanje Prvog reda.

Njegova knjiga o Meču stoleća Spaski-Fišer u Rejkjaviku 1972. je prevedena sa engleskog na nekoliko jezika, dostigla je tiraž od nekoliko stotina hiljada primeraka.

Najbolji šahista Srbije svih vremena zimus je objavo prvi muzički CD pod nazivom "Kako sam preživeo 20. vek", a reč je o 12 kompozicija svih muzičkih pravaca.

Kako je Tanjugu rekao generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije, Zoran Peković, Gligorić je umro u beogradskom Urgentnom centru od posledica moždanog udara.

Detalji o mestu i vremenu sahrane biće naknadno saopšteni.

Ministarka omladine i sporta u vladi Srbije Alisa Marić uputila je Šahovskom savezu Srbije saučešće povodom smrti poznatog velemajstora Svetozara Gligorića.

U ime Ministarstva omladine i sporta i u svoje ime izražavam duboko saučešće i tugu povodom smrti najvećeg srpskog šahiste svih vremena i iznad svega plemenitog i blagorodnog čoveka, velemajstora Svetozara Gligorića. Naš Gliga je proneo slavu jugoslovenskog i srpskog šaha u svetu i bio učitelj i uzor generacijama mladih šahista. Bila mi je čast decenijama poznavati ga i učiti od njega. Neka mu je večna slava“, navodi se u poruci koju je upitala Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.