Takaši Ono

Reprezentacija: Japan
Sport: gimnastika
Rođen: 26. jula 1931, Akita
Olimpijske igre: 1952, 1956, 1960, 1964
Medalje: 5 zlata, 4 srebra, 4 bronze

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2008.

03:56

Default images

Član Kuće slavnih, Takaši Ono je osvajač 5 zlatnih medalja, uz po 4 srebra i bronze, u periodu od 1952. do 1964, kada je Japan izašao na scenu kao jedna od glavnih svetskih sila u muškoj gimastici.

Debitovao je na Igrama u Helsinkiju, kada je sa zemljakom Tadaom Esakom podelio bronzano odličje, iza još jednog Japanca Masaa Takemotoa i neprikosnovenog sovjetskog gimnastičara Viktora Čukarina, koji je u Helsinkiju dominirao, sa 4 zlatne medalje i 2 srebra.

Četiri godine kasnije, u Melburnu, osvojio je prvo olimpijsko zlato, na vratilu, a začetnik je duge tradicije japanskih uspeha u toj disciplini. U Melburnu je osvojio još 3 srebra (višeboj, konj sa hvataljkama, ekipna konkurencija) i 1 bronzu (razboj).



Kolekciju zlantih medalja obogatio je i u Rimu 1960, sa još 3 najsjajnija odličja (razboj, ekipna konkurencija, preskok), 1 srebrnom medaljom (višeboj) i 2 bronzane (razboj, krugovi). Igre u italijanskoj prestonici su predstavljale vrhunac, kako za Onoa, tako i za tim Japana, koji se te godine i definitivno učvrstio na vrhu svetske gimnastike, pobedom u ekipnoj konkurenciji.

U Tokiju 1964, briljantni japanski tim je odbranio titulu, sa tada 33-godišnjim Onoom na čelu, što je bilo njegovo peto i poslednje zlato na Olimpijskim igrama. Trijumf na domaćem terenu upotpunio je njegovu blistavu olimpijsku karijeru, a 1998. godine primljen je u Kuću slavnih, kao glavni uzor mnogim generacijama japanskih gimnastičara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: