Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 04.08.2008.

15:58

Džoni Vajsmiler

Piter Johan Vajsmiler, SAD Međa, 2. jun 1904. Plivanje 6 olimpijskih medalja (5 zlatne i 1 bronzana)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Džoni Vajsmiler je bio najbolji glumac među plivačima i najbolji plivač među glumcima, a i šire. Tokom dvadesetih godina prošlog veka osvojio je pet zlatnih medalja u plivanju i jednu bronzanu u vaterpolu.

Takođe je pobedio 52 puta na Nacionalnim šampionatima i postavio 67 svetskih rekorda.

Posle plivačke, ostvario je uspešnu i glumačku karijeru. Bio je šesti Tarzan u filmovima i definitivno najpoznatiji, pošto je uradio čak 12 filmova.

Džoni Vajsmiler kao Tarzan:



Džoni je rođen kao Janoš, a postoji nekoliko verzija o mestu rođenja. Jedno je Jašalsošentđerđi u centralnoj Mađarskoj, drugo je Fridorf u Rumuniji, a treće Međa u Srbiji. Rođen je u porodici mađarskih Nemaca, koji su u Njujork stigli kada je Džoni imao samo sedam meseci.

Na Igrama u Parizu 1924. godine Vajsmiler je stigao do tri zlatne medalje – na 100 i 400 metara slobodno i 800 metara mešovito, dok je četiri godine kasnije u Amsterdamu zlata ponovio na 100 i 800 metara.

Interesantno je da je u Parizu osvojio i bronzano odličje kao član vaterpolo tima Sjedinjenih Država.

Džoni Vajsmiler nikada nije izgubio trku i završio je amatersku plivačku karijeru bez poraza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Odiseja olimpijske baklje

Od nastanka modernih Olimpijskih igara 1896. godine, olimpijska baklja, koja je danas stigla do obale Marseja brodom Belem, doživela je mnoge avanture.

Beta

11:50

1 d

Olimpizam

Olimpijska baklja stiže u Marsej

Olimpijska baklja zapaljena 16. aprila u Grčkoj i potom brodom Belem iz te zemlje krenula 27. aprila, stiže danas u Marsej, gde će ostati ceo dan, pre nego što nastavi obilazak francuskih gradova, preneli su danas tamošnji mediji.

Beta

9:30

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu