Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 04.08.2008.

15:04

Elizabeta Lipa

Elizabeta Lipa, Rumunija Siret, 26. oktobar 1964. Veslanje 8 olimpijskih medalja (5 zlata, dva srebra i jedna bronza)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Elizabeta Lipa (devojačko Oleniuk) debitovala je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, kada je još uvek bila tinejdžerka sa samo 19 godina. U svom prvom nastupu stigla je do zlatnog odličja u dubl skulu sa partnerkom Marioarom Popesku, da bi na poslednjem, pre četiri godine na Olimpijskim igrama u Atini do zlata stigla veslajući u osmercu. Ona je jedina osoba koja je osvajala zlato u dve glavne veslačke discipline singl skul i osmerac. Takođe, Lipa je jedna od retkih koja je do zlata stizala i u skulu (dva vesla po čoveku) i u svipu (jedno veslo po čoveku).

Lipa je predstavljala Rumuniju pet puta na Olimpijskim igrama i svaki put je osvajala makar po jednu medalju. Na Igrama u Seulu 1988. godine do srebrne medalje u dubl skulu stigla je sa Veronikom Kogeanu. Njih dve su osvojile i bronzu u četvercu. 1992. godine Lipa, koja radi za centralnu obaveštajnu službu Rumunije, sa Kogeanom je ponovila srebro u dubl skulu, da bi u singl skulu ona osvojila svoje drugo olimpijski zlato.



U istoj disciplini četiri godine kasnije u Atlanti nije uspela da odbrani odličje pošto je završila kao deveta, ali je zato do zlata stigla u osmercu. Sa tim zlatom postala je jedini veslač u istoriji Olimpijskih igara koji je osvojio šest medalja.

U svojoj 35. godini života Lipa je bila i u Sidneju na Igrama, gde je odbranila zlato u osmercu, pa je tako postala najstarija olimpijska šampionka u ovoj disciplini veslanja. Taj retki uspeh ponovila je i četiri godine kasnije u Atini.

Kada se 2006. godine penzionisala, istakla je da se nije odvojila od ideje da zlato u osmercu brani i u Pekingu. Ove godine dobila je medalju „Tomas Keler“ na Svetskom veslačkom kupu u Lucernu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Odiseja olimpijske baklje

Od nastanka modernih Olimpijskih igara 1896. godine, olimpijska baklja, koja je danas stigla do obale Marseja brodom Belem, doživela je mnoge avanture.

Beta

11:50

6 d

Olimpizam

Olimpijska baklja stiže u Marsej

Olimpijska baklja zapaljena 16. aprila u Grčkoj i potom brodom Belem iz te zemlje krenula 27. aprila, stiže danas u Marsej, gde će ostati ceo dan, pre nego što nastavi obilazak francuskih gradova, preneli su danas tamošnji mediji.

Beta

9:30

6 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu