Izložba o olimpijskom pokretu u Galeriji SANU

Izložba "Put pravih vrednosti", u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije - Olimpijskog muzeja biće otvorena u sredu, 14. aprila, u Galeriji SANU.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia/SOPA Images/SIPA/2103141339
Foto: Profimedia/SOPA Images/SIPA/2103141339

Autorke izložbe su Nataša Janković i dr Marija Pavlović.

Izložba "Put pravih vrednosti" ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

Koncept izložbe podrazumeva tri uskladjene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi. Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara.

Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima. Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama.

Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasledje beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu. Posetioci će moći da je posete do 30. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.