Organizatori i MOK i dalje pozitivni o održavanju Igara u Tokiju

Međunarodni olimpijski komitet i organizatori Olimpijskih igara u Tokiju pokušavaju da ubede javnost da će se takmičenje održati uprkos pandemiji koronavirusa.

MSIzvor: B92, Beta
Podeli
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da se održe ovog leta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije. Predsednik Organizacionog odbora Toširo Muto rekao je da vakcina nije uslov za održavanje Igara, a član MOK koji nadgleda pripreme za Olimpijske igre Džon Kouts da će se takmičenje održati uprkos pandemiji.

Kouts će u sredu učestvovati na onlajn sastanku sa članovima Izvršnog odbora MOK i očekuje se da će dati optimističnu prognozu.

U Japanu su prethodnih meseci obavljene ankete u kojima su kompanije i javnost pokazali skepticizam oko održavanja Igara.

"Možemo vam reći da je MOK potpuno posvećen proslavi 32. Olimpijskih igara sledeće godine u Tokiju. Počeli smo sa formulisanjem konkretnih koraka koje ćemo preduzeti", rekao je portparol Organizacionog komiteta Masa Takaja.

Radna grupa sastavljena od čelnika Vlade i Tokija, medicinskih eksperata i čelnika Olimpijskog saveza Japana počela je prošle nedelje niz sastanaka sa ciljem da se utvrdi da li Tokio sledeće godine može da organizuje Olimpijske igre.

Na sastancima koji će se održati u narednih nekoliko meseci razgovaraće se o tome kako dovesti sportiste u Japan, testiranju na koronavirus, merama da se obezbede borilišta, antivirusnim merama u Olimpijskom selu, pitanja imigracije i statusu navijača.

Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama očekuje se učešće od 15.400 sportista. Uz njih, takmičenjima će prisustvovati hiljade trenera, tehničkog osoblja i predstavnika medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.