Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 09.12.2019.

11:56

Rusija izbačena s Olimpijskih igara i FIFA Svetskog prvenstva!

Rusiju je iz svih velikih sportskih takmičenja na četiri godine izbacila Antidoping agencija (WADA).

Izvor: LN

Autor: LN

Rusija izbačena s Olimpijskih igara i FIFA Svetskog prvenstva!
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Rusija je samim tim izbačena i s Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, ali i s FIFA Svetskog prvenstva u Kataru 2022.

Sportisti iz te zemlje moći će da se takmiče na tim i ostalim prvenstvima, ali samo ukoliko dokažu da nemaju veze s doping-skandalom i uz neutralnu zastavu.

WADA je navela da je donesena jednoglasna odluka na sastanku u Lozani, te da Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

"Želela sam da uvedem sankcije koje ne mogu da se 'razvodne'. To dugujemo 'čistim' sportistima, sankcije su morale da budu najjače moguće",
navela je potpredsednica WADA Linda Heleland.

Ukupno 168 rutskih atletičara se takmičilo pod neutralnom zastavom tokom Zimskih olimpijskih igara 2018, nakon što su sankcije prvi put uvedene toj zemlji zbog OI u Sočiju 2014.

Rusiji je prethodno zabranjeno da se kao nacija takmiči u atletici od 2015. godine.

Što se tiče fudbala, Rusija će, uprkos zabrani, moći da se takmiči na Evropskom prvenstvu 2020. – na kojem je jedan od domaćina gradova Sankt Peterburg, jer UEFA nije smatrana "organizatorom najvećih događaja" na koju bi se ova zabrana odnosila.

Takmičari pod ruskom zastavom neće moći ni da se takmiče na Paraolimpijskim igrama 2022. u Pekingu, ali će moći da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama za mlade 2020. u Lozani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

333 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d