Nova vest
Olimpizam

Petak, 08.02.2019.

13:13

Obeležava se 35 godina od Igara u Sarajevu

Pre tačno 35 godina, otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Prve i za sada jedine održane na ovim prostorima.

Izvor: J.L.

Autor: J.L.

Obeležava se 35 godina od Igara u Sarajevu
Foto: EPA

Sarajevo je dobilo domaćinstvo 1978. godine, ispred gradova poput Geteborga i Sapora.

Tokom sedmogodišnjeg procesa priprema za Zimske olimpijske igre, u Sarajevu je stvorena infrastruktura koja do do danas svedoči o najvažnijoj sportskoj smotri, ali i nemaru ka olimpijskom sportu koji je usledio nakon raspada Jugoslavije.

Zarđale skakaonice i dotrajali sportski centri 1984. bili su najsavremenije arhitektonsko dostignuće po formi i funkciji i primer su nekada izuzetnog jugoslovenskog sporta.

Na tridesetpetogodišnjicu Zimskih igara, pamti se Jure Franko, prvi Jugosloven koji je osvojio medalju na ovom takmičenju.

Sarajevo je bila prekretnica u životima i uspešnim karijerama mnogih legendarnih sportista, poput klizača Skota Hamiltona i ski-skakača Matija Nikenena.

Na ZOI je učestvovalo ukupno 1272 sportista iz 49 zemalja, u disciplinama: umetničko klizanje, ski-skokovi, bijatlon, hokej, bob, sankanje, nordijsko i alpsko skijanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve