Federalni sud Švajcarske ukinuo suspenziju kineskom plivaču, slučaj ponovo ide u CAS

Kineskom plivaču Sun Jangu ukinuta je osmogodišnja suspenzija, a Sudu za sportsku arbitražu (CAS) je naloženo da ponovi slučaj, ali sa drugim predsedavajućim.

Izvor: Beta
Podeli
Photo by Lintao Zhang/Getty Images
Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila je da je tu odluku doneo Federalni sud Švajcarske.

CAS je u februaru proglasio krivim trostrukog olimpijskog šampiona zbog toga što je odbio saradnju sa sakupljačima uzoraka tokom posete njegovom domu u septembru 2018. godine.

WADA je slučaj predala CAS-u, pošto je Svetska plivačka federacija (FINA) samo upozorila Janga.

Sun Jang je odlukom švajcarskog suda dobio priliku da se takmiči na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje će se održati na leto.

Odluka švajcarskog federalnog suda je doneta nakon prigovora Jangovih advokata na predsedavajućeg tročlanog panela, bivšeg italijanskog ministra spoljnih poslova Franka Fratinija.

"Odlukom suda prihvaćeno je izuzeće predsedavajućeg veća CAS-a i ne komentariše se suština tog slučaja. Ipak, dokazano je da su brojni aspekti FINA nisu bili prema svetskom antidoping kodeksu. WADA će ponovo robusno predstaviti svoj slučaj kada se stvar vrati u CAS, kojim će predsedavati drugi čovek", navodi se u saopštenju WADA.

Photo by Lintao Zhang/Getty Images
Photo by Lintao Zhang/Getty Images

Sukob između Fratinija i Janga bio je jedan od najdramatičnijih trenutaka u desetočasnovnom saslušanju u novembru prošle godine.

To je bio redak slučaj koji se prenosio uživo. Saslušanje je završeno tako što je Jang iznenadio sopstveni pravni tim odmahivajući rukama i pozivajući prevodioca da bolje artikuliše njegovu završnu izjavu.

"Ko je ovaj čovek", pitao je Fratini i dodao: "Nije na Vama da se pojavite pred sudom. Postoje neka pravila".

Fratini je uznemirio Janga i njegov pravni tim zbog serije objava na društvenim mrežama, a u jednoj od njih aprila 2019. je pisalo: "Ti užasni sadistički Kinezi su sramota za čovečanstvo. Kako muče životinje, svaki dan zaslužuju zlo. A, kineske vlasti to tolerišu i podstiču".

Jednu od bura u tom slučaju izazvalo je i razbijanje kontejnera za prenos uzoraka krvi.

Radnik obezbeđenja je po instrukciji Sunove majke čekićem razbio kutiju i uzorak je postao beskoristan.

Veoma mali broj slučajeva, prosečno jedan godišnje, a pred CAS-om je oko 400, uspe da opovrgne presudu na švajcarskom federalnom sudu.

Ipak, postoji mogućnost da se ukine presuda na federalnom sudu, a da se potom izgubi novi postupak pred CAS-om, što se desilo argentinskom teniseru Giljermu Kanjasu 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.