Nova vest
Sportovi na vodi 0

2.3.2024.

12:57

Luka Mijatović - Srbin koji je nadmašio Felpsa i Torpa za jedno veče!

Američki plivač Luka Mijatović (14) je uspeo da nadmaši vremena koja su u njegovim godinama imali Jan Torp i Majkl Felps.

Izvor: B92.net

Autor: B92

B92
B92
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Luka je na plivalištu u Novatu, Kalifornija, oborio 14 godina star nacionalni rekord na 200 metara slobodnim stilom (1:49.63), a potom i na 400 metara mešovito.

Tu deonicu preplivao je za 4:24.77 minuta.

Na 200 metara nadmašio je vreme koje je u njegovim godinama imao legendarni Jan Torp, dok je vreme koje je postigao na duplo dužoj deonici bolje od onog koje je svojevremeno kao 14-godišnjak postigao najbolji plivač u istoriji SAD, čuveni "baltimorski metak" Majkl Felps.

Lukini roditelji su poreklom sa ovih prostora, iz Srbije, otac mu je bio fudbaler, majka odbojkašica pa i ne čudi što je njihov naslednik krenuo istim stopama, profesionalnog sporiste.
 


Amerikanci ga već vide kao momka koji bi mogao da zaseni slavu višestrukog olimpijskog šampiona Felpsa.

On je i prošle godine skrenuo pažnju brojnih medija, stručnjaka i sportske javnosti na sebe.

Pod kapicom ekipe "Plezenton Sihoks" postao je najbrži 13-godišnjak u Americi ikada koji je preplivao 800 metara slobodnim stilom - tu deonicu prešao je u vremenu od 8:10.30 minuta.

Tim ostavrenjem oborio je rekord koji je bio na snazi od 2012. godine.

 

Podeli:

Komentari 0

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Više neće raditi, bacite ga

Spotify Car Thing nije baš bio hit kada je pušten u prodaju 2022. godine – njegova proizvodnja je prestala već godinu dana nakon objavljivanja.

Futurism

15:30

8 h

Novo Sport Video Menu