Nova vest
Sportovi na vodi

Petak, 10.06.2022.

12:53

Ponovo Rusi i ponovo doping – troje suspendovano

Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio je suspenziju troje ruskih kajakaša, uključujući i olimpijskog šampiona iz 2012. Aleksandra Djačenka, zbog dopinga.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Ponovo Rusi i ponovo doping – troje suspendovano
Foto: Profimedia

Djačenko, Nikolaj Lipkin i Aleksandra Dupik suspendovani su zbog dopinga iz 2014. godine, ali je Svetska antidoping agencija (WADA) uložila žalbu na tu odluku u martu prošle godine.

Sud je u saopštenju presude naveo da je troje sportista "prekršilo antidoping pravila".

Djačenko je dobio četvorogodišnju suspenziju, u koju se računaju godine privremene suspenzije. Takođe se poništavaju svi njegovi rezultati u periodu od 5. juna 2014. do 31. decembra 2016. godine.

On je u Londonu osvojio olimpijsko zlato u disciplini K-2 na 200 metara, a na Igrama u Riju nije nastupao pošto se našao u izveštaju Ričarda Meklarena o dopingu u Rusiji.

Ovaj izveštaj objavljen je u julu 2016. godine i govori o sistemskom dopingu u Rusiji, koji je postojao od 2011.

Međunarodna kajakaška federacija priznala je da postoji "institucionalizovani doping program koji sprovode ruske vlasti", ali smatra da nema dovoljno dokaza za pokretanje pojedinačnih procesa protiv troje takmičara.

Lipkin i Dupik su kažnjeni sa četiri i dve godine suspenzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve