Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 08.08.2022.

08:40

Paspalj: Potreban nam je kvalitetan stranac

Bivši košarkaški reprezentativac Žarko Paspalj nije zadovoljan trenutnom situacijom u kojoj se nalazi reprezentacija Srbije.

Izvor: B92

Autor:B92

Paspalj: Potreban nam je kvalitetan stranac
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Srbija nije bila šampion od Svetskog prvenstva 2002, a poslednji put prvak Evrope bila je 2001.

U poslednjih 13 medalja naša selekcija je osvojila ukupno četiri medalje na velikim takmičenjima, sve četiri srebrno.

A trenutno je neizvestan plasman tima Svetislava Pešića na Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Srbija je na petoj poziciji od šest ekipa u novoformiranoj kvalifikacionoj grupi, a krajem avgusta je očekuju dueli sa Grčkom i Turskom.

"Stvari nisu dobre već neko vreme, a Dušan Ivković je o problemima govorio pre 15 godina. Način na koji smo mi radili više ne postoji. Mi smo zemlja košarke, ali pitanje je u kom pravcu idemo"
, rekao je Paspalj za "Maksbet radio".

Nekadašnji as Budućnosti, Partizana, San Antonio Sparsa, Olimpijakosa, Panatinaikosa i Kindera podsetio je na neuspehe u poslednje vreme.

"Nismo otišli na Olimpijske igre u Tokiju. Sada je pod velikim upitnikom odlazak na naredno Svetsko prvenstvo, a plašim se da će biti veoma teško da budemo i na Olimpijskim igrama u Parizu. Ništa se ne dešava preko noći", kaže Paspalj.

Kao dugoročno rešenje Paspalj vidi angažovanje stranca u nacionalnom timu.

"Potreban nam je kvalitetan stranac, koji može da naprvi razliku. Da smo ga imali možda bi osvojili na nekom takmičenju i zlato umesto srebra. Mislim da nam je potreban na poziciji četiri, koja je kritična za nas. Međutim, mi tu kartu nismo iskoristili. Imate primer u ženskoj reprezentaciji, gde smo ostvarili nekoliko sjajnih rezultata sa stranim igračicama. I niko nije rekao da su one osvojile medalju, već reprezentacija Srbije".


Paspalj je kao primer naveo aktuelnog šampiona Evrope Sloveniju.

"Imate sjajan primer u Sloveniji, koja je došla do istorijskih rezultata uz pomoć stranaca. Situacija je ozbiljna i mora što pre da se reaguje. Rezultati reprezentacije su direktno povezani sa interesovanjem dece za košarku u Srbiji"
, zaključio je Paspalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

276 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d