Sagadin: ABA je liga isluženih stranaca, nijedan klub ne pripada vrhu Evrope

Bivši trener Crvene zvezde, te jedan od utemeljivača ABA lige Zmago Sagadin tvrdi da liga klubova bivše Jugoslavije ide ka raspadanju.

Izvor: B92 ex YU
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Dosta prašine podigla je ovosezonska finalna serija između Crvene zvezde i Budućnosti (3-2) u kojoj je košarka ostala u senci huligana i verbalnih obračuna klupskih funkcionera.

"Čim se raspala bivša država, nakon što su se primirile vojne i političke strasti, intenzivno sam počeo razmišljati o jednoj zajedničkoj ligi u kojoj košarka na ovim prostorima može funkcionisati, jer su sve domaće lige koje su nastale nakon samostalnosti bile, reći ću to, smešne. Tada je ABA liga bila spas i mislim da su ljudi koji su to pokrenuli, a govorim tu i o Radi Lorbeku i Danku Radiću, obavili u startu strašan posao. Prema toj ligi sam i stoga emotivno vezan i sve ovo čemu sada svedočimo mi doista teško pada. Smer u kojem ide sadašnja ABA liga je način da se ona raspadne, jer svedočimo niskim strastima, divljaštvu, politikantstvu, a to sve skupa nije dobro ni za koga", rekao je Sagadin u intervjuu za "Jutarnji list".

Bivši trener, između ostalih i Olimpije, smatra da su problemi i košarkaški.

"Ovo je postala liga isluženih stranaca, mi gledamo na svakoj utakmici legiju stranaca, a to znači samo jedno – ne proizvodi se ništa! A baš to je bila je pokretačka ideja kad se osnivala ABA liga. Ta je liga u to vreme i od NBA lige bila priznata kao liga u kojoj se proizvode igrači i bila je to naša velika snaga, ali i velika prilika za mlade igrače. Ovo što imamo trenutno je liga za islužene strance, jer samo oni igraju i tu dominiraju, a njihov cilj je samo da uzimaju novac. A sve to skupa je katastrofa za klubove koji igraju ABA ligu", rekao je Sagadin.

Slovenački stručnjak ističe posledice trenutnog stanja ABA lige.

"Nijedan klub sa ovih prostora ne pripada više košarkaškom vrhu Evrope. Uostalom, Budućnost je ove sezone igrala Evroligu i svojim nastupima je jasno pokazala da tu ne spada. Kao što Cedevita ili Zvezda nisu ničim pokazale u Evrokupu da pripadaju vrhu. Uostalom, u tom drugom takmičenju po vrednosti u Evropi jedna je Andora u vrhu, a Cedevita ili Zvezda sa svojim legijama stranaca to nisu. To sve govori".

Što dalje?

"Treba se resetovati, postaviti stvari opet na čvrste, ali zdrave odnose, inače je ovo kraj ABA lige. Uostalom, gledao sam na TV petu utakmicu finala i, kad utakmica nije počela, bio sam uveren da neće ni početi. Svi Zajedno sebi mažemo oči, ne vidimo probleme koji su veliki i koji se neće sami od sebe rešiti"
, rekao je Sagadin.

strana 1 od 2 idi na stranu