Nova vest
Košarka

Petak, 18.05.2018.

20:40

'Kralj' je u finalu – Real i Žoc jure 'La Decimu'!

Madridski Real plasirao se u finale Evrolige pošto je u drugom polufinalnom meču Fajnal fora u Beogradu porazio moskovski CSKA – 92:83!

Izvor:

Autor:

'Kralj' je u finalu – Real i Žoc jure 'La Decimu'!
StarSport

'Kraljevići' su potpuno zasluženo došli do prilike da se u nedelju (20.30) bore titulu prvaka Evrope, odnosno desetu jubilarnu u elitnom takmičenju u klupskoj istoriji.

Rival će im biti Fenerbahče naših Željka Obradovića, Nikole Kalinića i Marka Gudurića, koji je u prvom polufinalu bio bolji od Žalgirisa, dok gotovo neverovatno zvuči podatak da će legendarni srpski strateg takođe biti u prilici da osvoji svoju desetu evropsku krunu!

Uspeh Reala još je veći kada se imaju u vidu sve povrede i problemi s kojima se trener Pablo Laso susretao tokom sezone, uz nekoliko promena u sastavu, ali i činjenicu da je u plej-of ušao sa petog mesta iz regularnog toka sezone.

A, ni uvodna četvrtina nije išla onako kako su želeli, pošto je Kori Higins dominirao od starta, ubacivši 12 poena u uvodnih deset minuta košarke, pa su 'Armejci', koji su u međuvremenu ostali bez Andreaj Voronceviča, već na prvom odmoru imali dvocifrenu prednost. Međutim, Madriđani nisu prestali da veruju u sebe i u svoj stil igre, a kao nagrada došla je serija trojki za prvu od nekoliko serija (17:2) i totalni preokret pred veliki odmor.

Delovalo je da će sve biti gotovo u trećoj četvrtini jer su Moskovljani ubacili samo šest poena na dva minuta do kraja ovog perioda, ali je Karl Hajns uspeo da prepolovi zaostatak i vrati nadu svom timu da može do pobede.

Ipak, i pored nešto lošije igre Reala u ključnim trenucima – Luka Dončić i Serhio Ljulj nisu dozvoli nikakvo iznenađenje odbivši i poslednji nalet rivala za veliko slavlje.

Upravo su mlađani Slovenac i sjajni Španac, koji se vratio na teren posle izuzetno teške povrede kolena, bili najbolji u redovima pobednika sa po 16 poena.

Luka je imao i sedam skokova i dve asistencije (2/6 za dva, 2/6 za tri), a Serhio (2/4 za dva, 3/7 za tri) pet asistencija.

Dvocifren učinak imao je i Gustavo Ajon sa 12 poena i 11 uhaćenih lopti, ali i pet izgubljenih, dok je Trej Tompkins pored istog broja poena dodao šest skokova.

S druge strane, CSKA je predvodio Nando de Kolo sa 20 poena, ali uz svega 30 odsto šuta iz igre (1/5 za dva, 4/10 za tri).

Vil Klajburn imao je 16 poena i sedam uhvaćenih lopti, isto koliko i Kajl Hajns uz dva skoka više, a dvocifren učinak imao je još i Kori Higins sa 15.

Veliko finale na programu je u nedelju od 20.30, dok se meč za treće mesto igra od 17.00 istog dana.

IV četvrtina:

Kraj Real je u velikom finalu Evrolige! Potpuno zasluženo velikan iz Španije dolazi do prilike da u nedelju protiv Fenerbahčea stigne do desete jubilarne titule prvaka Evrope – 83:92!

37' – Opet je delovalo da će CSKA uspeti da se vrati, pošto se upravo spomenuti Klajburn probudio kada je bilo najpotrebnije, a pritom je i Dončić promašio jedno slobodno bacanje. Međutim, kao i nekoliko puta u dosdašnjem toku meča neobjašnjivi propusti skupo koštaju Ruse. Najpre su ostavili Ljuja samog na šutu za tri, a potom su Ajonu ostavili 'brisan' prostor za lagan prodor i zakucavanje – 73:81.

35' – Da nije bilo Kurbanova verovatno bi ovaj meč još ranije bio rešen, ali je i ovako Lasova ekipa bez većih problema čuvala vođstvo. Dodatni problem za 'Armejce', pored činjenice da je Klajburn bio totalno van ritma, bila je i nesportska greška Rodrigesa. Ipak, igrači Reala dirali su loptu posle drugog bacanja upravo Klejburna, pa su tako primili tri poena u jednom napadu – 69:75.

32' – Tavares postiže prve poene u odlučujućem kvartalu, ali je delovalo da će posle trojke De Koloa, odnosno pogotka Kurbanova, Moskovljani preuzeti momentum i uspeti da se vrate u egal. Međutim, Ljulj ubacuje četiri poena u nizu, Tavares se još jednom najbolje snalazi u reketu, da bi posle trojke Tompkinsa Real ekspresno povratio dvocifrenu prednost svom timu – 61:73.

III četvrtina:

30' – Ajon promašuje oba bacanja i propušta priliku da dodatno uveća prednost Reala, dok Hajns na drugoj strani, tek posle serije ofanzivnih skokova, uspeva da poentira, isto čini i u sledećem napadu, ali Ajon se ispravlja i posle lepog rolinga održava osetniju prednost Španaca – 56:63.

27' – Itudisova ekipa previše se oslanjala na individualni kvalitet, birajući jako loša rešenja u fazi napada, ali se mora istaći i novi period odlične odbrane Madriđana. U isto vremen, na seriju Rejesa nadovezao se Kozer svojom drugom trojkom, da bi Dončić, svojom takođe drugom trojkom, pogotkom sa jedne noge produžio seriju 'Kraljevića' na 13:0 – 52:60.

25' – Kao i u prvom delu okršaja, nismo previše čekali na novi odgovor Reala. Tejlor pogađa još jednom posle skoka u fazi napada, posle dobre odbrane svoje prve poene upisuje i veteran Felipe Rejes, da bi posle polovičnog učinka istog igrača sa linije penala sada 'Kraljevski' klub stigao do novog preokreta – 51:52.

22' – Nastavila se igra u izuzetno visokom intentzitetu i posle povratka sa pauze, a ponovo je CSKA bio taj koji se nešto bolje snašao i mini serijom u uvodna dva minuta, uz treću treću trojku Klajburna, povratio prednost na svoju stranu – 51:47.

II četvrtina:

Poluvreme – Na ulasku u sam finiš prvog poluvremena videli smo elej-ap Ćaća i Otela Hantera za novo izjednačenje, pre nego što je CSKA u poslednjih 120 sekundi igre uspeo da pronađe rešenje za veoma dobru odbranu Reala i trojkama Klajburna i De Koloa preuzima vođstvo. Pablo Laso reaguje tajm-autom, Ljulj potom polaže u svom stilu, a Tompkins posle ofanzivnog skoka ipak donosi prednost Realu pred veliki odmor – 46:47.

17' – Madriđani su nastavili da se oslanjaju na šut van linije 6,75, ali nije bilo realno da i dalje pogađaju u ovoliko velikom procentu, pa je meč ušao u nešto mirniji ritam i usledila je popularna rezultatska klackalica. Ipak, posle poena Nikite Kurbanova, odnosno nekoliko faulova u napadu, Kerol pogađa i treći put za tri – 38:40.

15' – Nastavila se neverovatna serija španskog sastava, posebno pri šutu za tri poena. Serhio Ljulj beleži svoju prvu trojku, Kajl Hajnc napokon prekida strašan nalet rivala, ali Džejsi Kerol već u sledećem napadu pogađa i po drugi put za tri, iz isto toliko pokušaja, za totalni preokret u Areni – 34:37.

12' – Real odličnim otvaranjem drugog perioda uspeva da izbriše sve pogrešno što je uradio u prvih deset minuta košarke. Fabijan Kozer trojkom pokreće seriju od 11:2, koju zaključuje Trej Tompkins sa iste razdaljine i dovodi 'Kraljeviće' na samo poen zaostatka – 32:31.

I četvrtina:

10' – Madriđani su i dalje veoma teško poentirali iz igre, pa su to uglavnom činili sa linije za slobodna bacanja. Istovremeno, CSKA je sa stopostotnom uspešnošću koristio probleme sa penalima rivala, a konačan rezultat prvog kvartala, za prvu dvocifrenu prednost, postavio je usamljeni Vil Klajburn iz kornera – 30:20.

7' – Entoni Rendolf i Dončić na kratko prekida nalet Moskovljana, ali onda ponovo vezuju nekoliko loših napada praćenih jeftinim greškama i propuštaju prvu priliku da se potpuno vrate rezultatski u meč – 21:14.

5' – Međutim, takvo stanje stvari nije dugo potrajalo, a Higins je nastavio da pokazuje iz napada u napad da je veoma raspoložen za igru. Najpre je pogodio uz faul i realizovao penal, da bi potom fenomenalno zakucao preko Ajona, a u međuvremenu je i Ćaćo Rodriges pogodio za dva i za tri, pa su 'Armejci' ubrzo stigli do nešto osetnije prednosti – 15:9.

2' – Drugo polufinala trojkom otvara Kori Higins, a ni Luka Dončić ni Džefri Tejlor ne uspevaju da uvrate sa iste razdaljine u naredna dva napada. Na ulasku u treći minut Real napokon dolazi do prvih poena, pošto je Gustavo Ajon, koji je fauliran posle ofanzivnog skoka, pogodio oba slobodna bacanja – 3:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve