Ukida se "nacionalni ključ", u ABA samo po zaslugama!

Na Skupštini regionalnog košarkaškog takmičenja odlučeno je da plasman u nacionalnom šampionatu neće donositi automatski plasman u Prvu ABA ligu.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: ABA liga
FOTO: ABA liga

Od sezone 2018/2019 društvo najboljih klubova regiona činiće kao i do sada 12 timova, ali će istovremeno biti ukinut "nacionalni ključ" i ekipe će se rangirati samo po učinku u dve lige pod okriljem ABA.

To praktično znači da put do elite dolazi isključivo osvajanjem Druge ABA lige, što u ovom trenutku Srbiji otvara mogućnost da bude prva zemlja, shodno novoj odluci, sa maksimalnih pet predstavnika u borbi za Evroligu.

"Poslednjeplasirani tim Prve ABA lige u sezoni 2017/2018 gubi pravo učešća u sezoni 2018/19, a to mesto pripada šampionu Druge ABA lige koji ostvaruje direktan plasman u Prvu ABA ligu. Takođe, od sezone 2018/2019 pretposlednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. Igraće se po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige", navodi se na sajtu regionalnog takmičenja.

Po usvojenom kriterijumu, u sezoni 2018/2019 u Prvoj ABA ligi učestvovaće: Budućnost, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemaks, Mornar, Partizan, Olimpija, Zadar i šampion Druge ABA lige (pobednik fajnal-fora u Čačku).

Klubovi koji ispadnu iz ABA lige jedan imaju zagarantovano mesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali učesnici ABA lige dva određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika u drugom po rangu takmičenja.

Umesto fajnal-fora, od sezone 2018/2019 šampion Druge ABA lige određivaće se u plej-ofu u kome će učestvovati četiri najboljeplasirana tima iz ligaškog dela takmičenja. Poslednjeplasirani tim Druge ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u njoj u sezoni 2018/2019 bez obzira na plasman u nacionalnom šampionatu.

Prema odluci Skupštine, usvojeni sistem takmičenja neće se menjati zaključno sa sezonom 2024/25, osim u slučaju značajnih promena u evropskoj košarci.

Skupština ABA lige je, takođe, konstatovala visok nivo kvaliteta u aktuelnoj sezoni Prve i Druge ABA liga, kao i da je urađeno sve kako bi borbe za trofeje predstavljale krunu sezona.