Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 12.02.2018.

20:36

Šved, Dončić ili De Kolo, ko je najbolji?

Aleksej Šved, Luka Dončić i Nando De Kolo su trenutno najozbiljniji konkurenti za nagradu Alfonso Ford, za najboljeg strelca Evrolige.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Šved, Dončić ili De Kolo, ko je najbolji?
EPA-EFE/ROBERTO BREGANI

Šved je na Evrobasketu Rusiju odveo do polufinala i preneo formu na klupsku sezonu u Himkiju u kojoj beleži prosečno 22 poena.

To je za sada najveći prosek u poslednjih 14 godina, a pre njega je Lin Grir u sezoni 2003/2004. imao 25.1 poen u dresu Slaska.

Šved ima i 3.27 trojki po meču što je najviše u poslednjih 13 sezona. Imao je niz od 22 utakmice u kojima je postigao bar 15 poena što je rekord za jednu sezonu. Za sada je najviše faulova napravljeno nad njime (135).

Konkurenti su mu Luka Dončić iz Real Madrida i Nando De Kolo iz CSKA. Dončić drži rekord sezone po broju poena u jednoj utakmici, 33 sa Olimpijakosom.

Slovenac je sa 17.9 poena po utakmici duplirao prosek u odnosu na prošlu sezonu, a do sada je izveo i najviše slobodnih bacanja (114). Osvajanjem nagrade bi postao najmlađi u istoriji kome je to pošlo za rukom.

Nekadašnji bek San Antonija Nando De Kolo je već treću sezonu uzastopno među trojicom najboljih strelaca. Francuz ovog puta ima 17 poena po meču. De Kolo bacanja pogađa automatski (95.9 odsto), a pre dve godine je već bio MVP i najbolji strelac.

Do kraja regularnog dela sezone Evrolige je ostalo još osam kola, a ako se nastavi ovim tempom, do kraja bi moglo da padne više rekorda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve