Nova vest
Košarka

Subota, 17.06.2017.

20:23

Drugi poraz šampionki, protiv Slovenki za opstanak

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od Francuske u meču drugog kola Grupe C Evropskog prvenstva u Češkoj sa 73:57 (19:15, 15:18, 9:19, 21:14).

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Drugi poraz šampionki, protiv Slovenki za opstanak
Foto: Starsport

Srbija je odlično krenula u odbrani, bila solidna i u napadu, ali je Francuska brzo uspostavila ravnotežu i furioznom poslednjom četvrtinom slomila Srbiju.

U Francuskoj su najefikasnije bile Selin Dumers i Enden Mijam sa po 17 poena, a u Srbiji Sonja Petrović i Jelena Milovanović sa po 18.

Francuska sada ima dve pobede, a Srbija dva poraza u grupi. Naša reprezentacija se nada pobedi protiv Slovenije od najmanje šest poena ako Francuska pobedi Grčku da bi mogla da računa na prolaz dalje.

U prvom meču Srpkinje su poražene od Grčke rezultatom 69:60, dok su Francuskinje slavile protiv reprezentacije Slovenije sa 70:68. Slovenija je ranije u toku dana pobedila Grčku 59:56.

Odlična odbrana Srbije pokazala je da je na parket protiv Francuske izašla potpuno druga ekipa u odnosu na onu protiv Grčke. Agresivna igra na spoljnim pozicijama, zatvaranje reketa za prodore i krađe povratnih pasova iznenadile su Francusku koja je ređala izgubljene lopte u prvoj četvrtini.

Ono što nisu uspevale u napadu šutevima sa poludistance i van linije za tri poena, Francuskinje su nadoknađivale dobrim skokom koji je funkcionisao tokom cele utakmice.

Prilagodile su se do kraja prve četvrtine, a već do poluvremena došle do minimalnog vođstva. Skrela pogađa za dva i 30:29 za Francusku. Loše građenje svog obruča i ofanzivni skokovi Francuskinja pravili su velike probleme Srbiji koja poluvreme rešava u svoju korist trojkom Jelene Milovanović za 34:33 u poslednjoj sekundi.

Već od početka treće četvrtine videlo se da će Srbija imati velikih problema da dođe do pobede. Iako su Francuskinje imale čak 14 izgubljenih lopti naspram 4 izgubljene lopte Srbije u jednom trenutku, počele su da prave razliku.

Srbija je pred kraj treće deonice potpuno posustala i više od četiri minuta bila bez poena što je Francuska znala da kazni i po prvi put dođe do dvocifrene prednosti 51:41.

Tokom tog perioda je viđen blickrig Žoanes koja je sa dve brze trojke pokrenula Francusku, a tamo gde je ona stala u trećoj, nastavila je Dumers u poslednjoj četvrtini. Trojke, flouteri, dodavanja i finte za koje srpske igračice nisu imale rešenje, u gotovo svakoj situaciji je plej Francuske znala šta da radi.

Na početku završne deonice, Srbija je mini serijom i trojkom Jelene Milovanović prišla Francuskoj na 52:48, ali od tog trenutka je na terenu postojala samo Dumers.

Već na tri minuta do kraja utakmice bilo je jasno da će Srbija teško do preokreta jer su Francuskinje održavale prednost iznad 10 poena i do kraja su samo povećale razliku na 16 poena, te nanele Srpkinjama drugi poraz.

Tok meča:

Srbija na startu meča dobro brani pik end rol Francuskinja, u odbrani je dobra Sonja Petrović, ali posle uvodnih pet poena Srbija u četiri napada promašuje tri trojke.

Koliko ne ide u napadu toliko dobro ide u odbrani jer naše reprezentativke zatvaraju reket, a protivnice promašuju sa poludistance.

Prodor Jelene Milovanović, trojka Sonje Petrović posle bloka i polaganje iz kontre Sare Krnjić došli su posle izvanredne defanzive Srbije, a naše košarkašice posle pet minuta vode sa 12:4.

I kada bi Francuska prišla bliže košu, naše košarkašice to zaustavljaju faulovima.

Jelena Milovanović sedmim poenom donosi Srbiji 14:6 u periodu kada su dve reprezentacije počele da igraju u tempu koji više odgovara Francuskoj - brzi napadi sa mnogo trčanja.

Francuskinje hvataju priključak na 14:9 trojkom Žoanes na nešto manje od tri minuta do kraja prve deonice, pošto je nekoliko šuteva za Srbiju promašila Jelena Milovanović.

Srbija dobro kontroliše povratne pasove Francuske posle ofanzivnih skokova.

Sanja Mandić se odlično postavlja u odbrani i iznuđuje faul u napadu posle kontre Francuske. Prethodila je greška i izgubljena lopta Jelene Milovanović.

Sara Krnjić hvata skok u napadu posle promašaja i pogađa oba bacanja, ali Francuska neverovatnom trojkom od table Alaji prilazi na samo poen zaostatka 16:15.

Igru Srbije u završnim trenucima prve četvrtine drži Sara Krnjić koja pogađa uz faul i dodatnim bacanjem postavlja konačnih 19:15 za Srbiju na kraju prve deonice.

Prve poene u drugom minutu nastavka postižu Francuskinje sa linije slobodnih bacanja, a posle tri minuta u drugoj četvrtini obe ekipe su postigle po dva koša sa linije penala.

U neefikasnoj drugoj četvrtini i jedna i druga ekipa promašuju ali u takvoj igri Srbija nešto bolja. Dragana Stanković sa poludistance pogađa za 26:21, a Srbija više ide ka košu nego u prvoj četvrtini kada su naše košarkašice šutirale mnogo trojki.

Francuskinje poenima Mijam iz reketa prilaze na 27:25, a posle nesportske lične Sanje Mandić i do nerešenog rezultata na četiri minuta do kraja prvog poluvremena.

Dobra odbrana Srbije i kontra koju vuče Jelena Milovanović. Posle sumnjive odluke da joj se ne svira faul za slobodna bacanja, Maja Škorić hvata loptu u napadu i daje koš za 29:27.

Francuska u nastavku kontroliše ofanzivni skok što im donosi više prilika da poentiraju i posle pogotka Skrele dolaze i do vođstva na dva minuta pre poluvremena 30:29.

Dobra blokada pa poeni Ajaji donose Francuskoj na ulasku u poslednji minut tri poena prednosti, ali Nevena Jovanović 30 sekundi pred kraj poluvremena posle faula pogađa dva bacanja i smanjuje na 32:31.

Srpske igračice posle udvajanja fauliraju Ajaji koja pogađa jedno slobodno bacanje, a trojkom u poslednjoj sekundi uzvraća Jelena Milovanović i preokreće rezultat u korist Srbije na poluvremenu 34:33.

Drugo poluvreme:


Treću deonicu Srbija otvara dobrom odbranom i faulom Siek u napadu. Srpkinje to ne koriste posle prodora Tamare Radočaj, a u nastavku prve poentiraju Francuskinje za 35:34.

Protivnice Srbije izuzetno dobro igraju u skoku pa Srbija nema mnogo prilike da poentira. Prvi koš za Srbiju posle skoro tri i po minuta igre u nastavku postiže sa poludistance Radočaj, što su ujedno i njeni prvi poeni na meču za 36:35 u korist Srbije.

Loš skok u odbrani i borbenost Dumers u napadu prave probleme Srbiji koja posle četiri minuta igre i dva bacanja Mišel zaostaje tri poena 39:36.

Prednost povećava Žoanes na pet poena, ali Jelena Milovanović smanjuje trojkom na jedan posed 41:39.

Usledio je period konfuzije u igri jednih i drugih gde su Francuskinje promašile čist zicer, a naše igračice izgubile loptu.

Dve ekipe razmenjuju po poen iz reketa, za Srbiju poentira Sara Krnjić, ali Žoanes neverovatnom trojkom preko Jelene Milovanović vraća na +5 za Francusku tri minuta pred kraj treće četvrtine, 46:41.

Ista igračica fantastičnim step bek šutem pogađa novu trojku i za manje od minuta dovodi Francusku na +8, 49:41.

Na minut do kraja Srbija nije poentirala skoro tri i po minuta, što je nastavljeno i posle izgubljene lopte Jelene Milovanović i kontre koju je realizovala Ajaji. Francuska prvi put ima 10 poena prednosti 51:41.

Srbija do kraja poentira sa linije za slobodna bacanja, a Francuskinje srećom ne koriste poslednji napad u kome promašuju trojku pa naše košarkašice smanjuje na devet poena. Francuska je pred kraj četvrtine imala +11, a Srpkinje u poslednju deonicu ulaze sa zaostatkom 52:43.

Koš Sonje Petrović i dobrom odbranom otvara poslednju deonicu i Srbija mini serijom od četiri poena smanjuje na sedam poena zaostatka, 52:45.

Trojka Jelene Milovanović za nastavak serije!
Srbija prilazi na 52:48, a Milovanović ubacuje svoj 14. poen i primorava Francusku na tajm aut.

Odmah posle tajm auta uz mnogo sreće pogađa Dumers. Na drugoj strani polaže Milovanović, ali Dumers opet daje trojku i za tili čas odvodi Francusku na 58:50 posle skoro tri minuta igre u poslednjoj četvrtini.

Selin Dumers pravi probleme i u napadu i u odbrani. Posle ukradene lopte iznuđuje faul, a onda pogađa i treću trojku iz šest pokušaja za 61:52.

Jovanović nije uspela da odgovori trojkom, a Dumers slobodnim bacanjima vraća Francuskoj dvocifrenu prednost na pet i po minuta do kraja utakmice, 63:52.

Srbija je promašila samo dva slobodna bacanja do polovine poslednje deonice. Sonja Petrović pogotkom za dva smanjuje na sedam koševa zaostatka, a Francuska igra neefikasnije otkako je Dumers otišla na klupu.

Odmah pošto se vratila na parket, Dumers nastavlja da briljira u napadu i brzo vraća Francuskoj deset poena prednosti flouterom iz sredine reketa 67:57.

Sonja Petrović na dva i po minuta do kraja promašuje poalganje sa leve strane što kažnjava Dumers fintom i pogotkom sa pet metara. Dumers je ubacila svoj 17. poen, 69:57.

Srbija je do kraja postigla još dva poena, a loš napad i umor omogućili su Francuskoj da u finišu dodatno poveća prednost na 16 poena, 73:57 što je i konačan rezultat utakmice.

Srbija je posle poraza od Grčke doživela drugi poraz i sada joj je potrebna pobeda nad Slovenijom i pobeda Francuske nad Grčkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve