Najtrofejniji evropski trener svih vremena

“Zavoleo sam košarku od prvog trenutka, drugovi i ja smo igrali po ceo dan, kao ludi, na školskom terenu, i na još jednom blizu moje kuće“.

SOIzvor: B92, zvanični sajt Bermuda
Podeli
Getty Images
Getty Images

Na taj način je Željko Obradović, najtrofejniji evropski trener, započeo priču svojoj ljubavi prema košarci. Srpski trener bio je tema dokumentarca Evrolige pod nazivom “Željko Obradović – više od trenera“.

“Najveći poklon koji sam dobio bio je bicikl, kojim sam mogao da idem do hale koja je bila malo udaljena. Otac me je naučio nečemu, a to je: ’Poštuj ljude ako želiš da i tebe poštuju’. To je najvažnije i to nikada neću zaboraviti“, dodao je Obradović.

Popularni Žoc pričao je o tome kako je preko noći od igrača postao trener, a jedan od sagovornika bio je i sadašnji selektor Srbije Aleksandar Đorđević.

“Direktno iz igračkih patika postao je trener – bio mi je saigrač i cimer, a onda trener. Nismo bili iznenađeni, to je bio prirodan put. Mislim i da smo mu mi pomogli svojim stavom i radnom etikom. Reći ću vam jedan primer, mislim da sam prvi igrač kojeg je on kao trener izbacio s utakmice...“.

Upravo je Đorđević doneo prvi trofej prvaka Evrope Obradoviću – čuvenom trojkom kojom je 1992. bacio Huventud na kolena.

“To je bilo nešto neverovatno, uzeli smo sve trofeje sa timom koji je u proseku imao nešto manje od 22 godine. Bio je to kao san. Moj veliki mentor, profesor Aleksandar Nikolić posle mi je poželeo još mnogo takvih trofeja. Pomislio sam: ’O čemu govori, ovo se dogodilo sada i više nikada’. Tako sam razmišljao tada“.

Getty Images
Getty Images

A bila je to samo prva od osam evropskih kruna – po jedna sa Huventudom i Real Madridom, kao i pet sa Panatinaikosom. Sada je na novom zadatku jer želi da titulu prvaka Evrope donese i Fenerbahčeu.

“On želi timsku i pametnu košarku, nesebičnu. Naravno, želi da budemo čvrsti i sa karakterom“, kaže krilni igrač Fenera Luiđi Datome, a nadovezuje se Bogdan Bogdanović:

“Ulio nam je samopouzdanje i doneo nam je agresivnost“.

“Želi da bude najbolji, to i jeste, ali i dalje je gladan uspeha. Tu glad je doneo i ovoj ekipi“, smatra Jan Veseli.

“Želim dobre i iskrene osobe koje razumeju vrednos tima, takve igrače hoću u ekipi. Niko ne sme da bude važniji od tima. Mnogo je igrača koji su mi pomogli tokom karijere svojim sugestijama“, objašnjava Obradović deo svoje trenerske filozofije.

U dokumentarcu još govore Džo Arlaukas, Dušan Ivković, Dimitris Dijamantidis, a ceo film možete pogledati u snimku ispod:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.