Srbija ostaje bez kvalifikacija za OI?

Izvršni direktor FIBA Kamil Novak kaže da bi suspenzije federacijama mogle da se odnose i na Olimpijske igre u Riju, kao i na kvalifikacije za OI.

SOIzvor: B92 Alžir
Podeli
Starsport
Starsport

Srbija je među zemljama koja je izbačena sa Evropskog prvenstva 2017. godina, ta odluka još nije konačna, ali FIBA je izgleda ozbiljna u namerama.

“FIBA Evropa zatražiće od FIBA da naše kazne imaju dejstvo i na globalnom nivou sa implikacijama za Olimpijske igre i za kvalifikacione olimpijske turnire. Bord FIBA sastaće se krajem nedelje i vrlo je verovatno da će to prihvatiti i da će se sankcije primenjivati na sva takmičenja“, rekao je Novak u intervjuu za grčki Sport FM i dodao je:

Svetska košarkaška federacija (FIBA) nije priznala desetogodišnje ugovore koje je potpisalo 11 klubova sa Evroligom, prenosi Gazeta delo Sport.

Kako se navodi, FIBA priznaje samo trogodišnje ugovore koji važe do 2017, pa će tada pokušati da privoli najveće klubove da joj se pridruže i napuste Evroligu.

“Ovo je vrlo ozbiljan problem i verujte mi da tu odluku nismo doneli olako, bilo je ozbiljne diskusije unutar FIBA Evrope. Majke nekada moraju da preduzmu teške i bolne mere kako bi zaštitile svoju porodicu. To mi sada radimo kako bismo zaštitili košarku, reagujemo na okolnosti“.

Novak kaže da FIBA najviše zamera Evroligi to što će domaći šampionati biti obesmišljeni.

“Evroliga je u suštini kompanija, ECA, sa sedištem u Luksemburgu i 11 članova. Osim dogovora sa tih 11 timova, Evroliga je nekim ligama garantovala mesto u Evrokupu za treće, četvrto ili peto mesto na tabeli, u slučaju da se liga dogovori sa kompanije“, kaže Novak i pojašnjava:

“To je problem jer je to zamka za domaće lige. ECA je ponudila trogodišnje ugovore tim kluboima, a svaki klub ima ciljeve, želi da napreduje. Kako možemo da dozvolimo da sva mesta budu zatvorena pre početka sezone? FIBA je 20. marta odlučila da će, osim 16 timova Evrolige, snositi posledice lige i klubovi koji pristanu na dogovor i na Evrokup. Ako klub dobije šansu da igra evropsko takmičenje nezavisno od rezultata u domaćoj ligi, on će to prihvatiti – to je možda dobro za taj tim, ali ne i za sport. FIBA snažno veruje da je sportski kriterijum fundamentalni princip učešća u evrotakmičenjima. Ako to nije slučaj, koja je svrha domaćih liga?“.

Košarkaški savez Srbije i srpski klubovi poslali su pisma Evroligi i Svetskoj košarkaškoj federaciji sa apelom da nađe rešenju za trenutnu situaciju.