Nova vest
Košarka

Nedelja, 21.02.2016.

20:45

Megi Kup Koraća za kraj dominacije "večitih"!

Košarkaši Mega Leksa savladali su Partizan NIS 85:80 (24:23, 22:25, 20:16, 19:16) i osvojili prvi trofej u istoriji – Kup Radivoja Koraća!

Izvor: AK

Autor: AK

Megi Kup Koraća za kraj dominacije
foto: StarSport

Tim Dejana Milojevića je u trojkaškom obračunu dva tima (po 12) serijom 9:0 u poslednja tri minuta prelomio napet duel u niškom Čairu.

Crno-beli su trojkama Marinkovića, Murića i Cvetkovića kontrolisali rezultat tokom većeg dela, ali su se u drugom poluvremenu raspucali Nikolić i Ivanović te sa po pet trojki srušili velikana za najveći uspeh u istoriji Mege.

Partizan je imao šansu da u poslednjim sekundama izbori produžetak, nakon što je Ivanović neočekivano promašio oba slobodna bacanja (9/10 do tog trenutka), ali je sjajni plej Mege stigao da izblokira šut Milutinovića za tri poena.

Megu su do treće pobede nad Partizanom ove sezone predvodili Crnogorci Nikola Ivanović sa 24 (5/7 trojke) i Danilo Nikolić sa 18 poena (4/5 trojke), dok je 13 dodao Timoti Luvavu.

Najefikasniji u Paartizanu bio je Džamar Vilson sa 17 poena (5/10 iz igre) uz 5 asistencija, dok su po 16 postigli Edo Murić (4/12 trojke) i Vanja Marinković (3/5 trojke), koji nije igrao poslednjih pet minuta zbog faulova.

Aleksandar Cvetković ih je pratio sa 14 poena, dok je važnu ulogu za oba tima odigrao Darel Vilijams koji je postigao samo četiri poena (2/5), Partizanu pomogao sa čak 12 skokova, a Megi sa 6 izgubljenih lopti i nekoliko nerezonskih faulova.

Partizan sjajno otvara meč u Čairu, Marinković sa dve trojke donosi 8:2, ali Mega Leks lako preokreće trojkama Nikolića i Luvavua. Mega presingom sjajno kvari napade Partizana te stiže do +6, ali u novom šuterskom obračunu (oba tima po četiri trojke) crno-beli uspevaju da smanje na pola koša zaostatka do kraja prvog perioda (23:24).

Crno-beli u drugoj četvrtini nastavljaju da pogađaju trojke, ubacuju još četiri, ali Mega je imala odgovor na svaku seriju Partizana. Prvo je Luvavu smanjio na koš zaostatka nakon što je Marinković doneo 34:27, a potom Vilson brojnim greškama i promašajima "poništava" trojke Murića (45:38) i vraća Megu u život (48:46).

Početak trećeg perioda najavio je nastavak sjajnog šuterskog obračuna, Marinković i Murić novim trojkama donose Partizanu +6, ali crno-beli sredinom četvrtine ulaze u novu krizu, dok se s druge strane budi Ivanović koji sa dve trojke u finišu donosi preokret i vođstvo Megi pred poslednji kvartal (66:64).

Partizan novim trojkama pravi seriju 7:0 i stiže do novog preokreta, nalon čega Vilijams serijom grešaka opet vraća megu u život (71:69). Usledilo je napetih pet minuta, Partizan nije imao pravo rešenje u napadu, ali je preko Vilsona i Murića održavao vođstvo. Ipak, u poslednja dva minuta Nikolić i Ivanović pogađaju trojke za seriju Mege 9:0, te u penal završnici tim iz Sremske Mitrovice stiže do istorijske pobede sa 85:80.

Tok meča:

Pesma "Grobara" na otvaranju meča u Čairu posebno je inspirisala Vanju Marinkovića koji pogađa dve trojke i polaže posle ofanzivnog skoka za vođstvo Partizana 8:2, što primorava Dejana Milojevića da rano traži tajm-aut. To ne menja ritam meča, crno-beli sjajnom odbranom zatvaraju prilaz košu, a svoje navijače atraktivnim zakucavanjem u ekstazu baca Miloš Koprivica.

U narednih nekoliko minuta Džons i Koprivica promašuju zicere posle ofanzivnog skoka, Amerikanac uspeva i da izgubi loptu, što Mega koristi te trojkama Nikolića i Luvavua preokreće rezultat na 12:11. Dok su crno-beli upali u veliku krizu igre, tim iz Sremske Mitrovice je nastavio da "leti" po terenu, pa Ivanović, Zagorac i Nikolić novom trojkom odvode Megu na 19:14.

Džikićevi igraći su i dalje izgledali pogubljeno na parketu, Luvavu sjajnim zakucavanjem donosi Megi +6, ali Cvetković sa pet poena u nizu održava Partizan u životu. Nakon što je trojku za Megu pogodio i Ivanović, Vilson se budi te sa četiri uzastopna poena vraća Partizan na pola koša zaostatka na kraju prvog perioda – 23:24.

Marinković novom i Murić prvom trojkom nastavljaju sjajnu seriju Partizana sa distance (6/9 trojke) i donose novi preokret, ali centar Mege Kaba zakucavanjem i polovičnim učinkom sa penala ne dozvoljava crno-belima da se "odlepe" (29:27). Vitkovac i Vilijams promašuju naredne napade Beograđana, s druge strane Kaba i Luvavu ne odgovaraju, a onda Murić novom trojkom odvodi Partizan na +7.

Opet Partizan brzo pada, Vilijams "uništava" igru crno-belih serijom promašaja i izgubljenih lopti, ali Mega uspeva da pogodi samo sa penala. Greške Amerikanca "popravlja" sjajni Marinković novom trojkom, a potom pogađa i Vilson za novih +7 za crno-bele (40:33).

Ipak, Mega se opet brzo vraća u egal, predvođeni Ivanovićem Milojevićevi igrači smanjuju na 40:36, ali Murić osmom trojkom za Partizan i potom polaganjem održava crno-bele u prednosti (45:38). Mega opet uzvraća poenima Luvavua, Zagorca i Ivanovića za samo koš zaostatka, ali sjajni Murić odbija i ovaj napad rivala. Mega u završnici poluvremena pogađa sa penala i smanjuje na koš zaostatka – 48:46.

Petnaestak minuta pauze nije pokvario Partizanovo šutersko raspoloženje u stilu "Splash brothersa" Golden Stejt Voriorsa Stefena Karija i Kleja Tompsona, na startu drugog poluvremena Vilson pogađa devetu trojku za crno-bele, ali Mega nastavlja da prati rivala poenima Nikolića (51:48). Ubrzo i Džons konačno pogađa iz reketa, ali Jaramaz odgovara novom trojkom.

Sredinom trećeg perioda pada procenat šuta oba tima, redaju se promašaji, ali i faulovi, pa već počinje penal serija, a ekipe ulaze u probleme sa penalima. Po četiri su skupili Murić i Luvavu, nosioci igre Partizana i Mege tokom dobrog dela meča. Ovaj pad ritma više je pogodovao Megi koja stiže do izjednačenja (55:55).

Međutim, Mega to ne koristi da preokrene u potpunosti situaciju, crno-belima su bila dovoljna samo dva eksplozivna napada da Vilson sjajnim polaganjem i Marinković svojom trećom trojkom opet steknu pet poena prednosti (60:55). Međutim, Mega opet odgovara, opet preko Nikolića, opet trojkom.

Milojevićev tim poenima Ivanovića smanjuje na pola koša zaostatka, Partizan nije imao rešenje u napadu u završnici perioda, pa sjajni Crnogorac novom trojkom donosi preokret pred poslednjih deset minuta 64:66.

I četvrti period Partizan otvara trojkom, ovaj put je Cvetković pogodio za novi preokret, nakon čega Vilijams pravi petu grešku, ali crno-beli dobrom odbranom stižu do kontre i slobodnih bacanja koja Vilson pogađa za 69:66. Seriju Partizana 7:0 Mega prekida tek sa penala prvim poenima posle dva i po minuta igre u poslednjoj četvrtini.

Usledila je nova Vilijamsova epizoda, opet pravi grešku u napadu i faulom sprečava crno-bele da povećaju prednost, odmah se iskupljuje u odbrani i blokadom zaustavlja novi nalet rivala, a onda nakon ponovo gubi lopti i pravi faul koji Kaba pogađa i smanjuje rezultat (71:69).

Period nepovezane igre oba tima donosi brojne greške, promašaje i faulove, a Partizan pet minuta pre kraja ostaje bez jednog od ključnih igrača Marinkovića (16p, 4as, 3sk, 3uk) zbog petog penala. U ovom haosu bolje se snalazi Mega, Ivanović petom trojkom donosi izjednačenje (73:73).

Međutim, Džikić uspeva da probudi svoje pulene tajm-autom, Murić odmah pogađa trojku, nakon čega Vilijams novom blokadom zaustavlja Megu, a onda i pogađa za novih +5. Ni ovaj put crno-beli ne uspevaju da slome rivala, Nikolić pogađa petu trojku, Džons ne pogađa iz reketa, a onda Kaba postiže novi koš za Megu za novi egal dva minuta pre kraja (78:78).

Na ulazu u poslednji minut Luvavu polaže za preokret Mege, a potom koristi peti faul Vilijamsa i sa penala odvodi svoj tim na +4. Milutinović promašuje trojku posle tajm-auta, Mega dobija slobodna bacanja na 22 sekunde pre kraja.

Jaramaz pogađa samo jedan penal, Murić ne pogađa za tri poena, nakon čega Cvetković hvata loptu i dobija faul pa sa slobodnih bacanja smanjuje na 83:30. Osam sekundi pre kraja Ivanović dobija šansu da reši meč, neočekivano promašuje oba šuta, ali uspeva da potvrdio pobedu Mege blokadom nad Marinkovićem na šutu za tri poena za produžetak 80:85.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

482 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve