Nova vest
Košarka

Utorak, 30.06.2015.

20:24

Svet novca – zbog patika bez SP

Hrvatski košarkaš Dragan Bender, jedan od najboljih igrača sveta uzrasta do 19 godina, propustio je Svetsko prvenstvo u Grčkoj zbog – patika!

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Getty images

Naime, Košarkaški savez Hrvatske (HKS) nije dozvolio Benderu nastup na Kritu jer je odbio da nosi opremu njihovog sponzora Džordana (Najki), zbog ličnog ugovora sa Adidasom.

HKS je prošle godine potpisao desetogodišnji ugovor vredan 5,5 miliona evra, po kojem sve selekcije moraju nositi opremu Džordan brenda, uz izuzetak najvećih zvezda iz seniorskog tima.

Bender, koji je član Makabija iz Tel Aviva i ima ugovor sa Adidasom, preuzeo je svoje "džordanke" tokom priprema, ali se navodno zbog pritiska menadžera pred sam put na Krit ipak vratio Adidasu.

HKS je pokušao da natera Bendera da igra u njihovoj opremi, ali je on odbio jer bi prekršio ugovor sa kompanijom od koje će kao profesionalac, nakon očekivanog NBA drafta, verovatno dobiti višemilionski ugovor.

Pre nekoliko godina Mario Hezonja je i pored ličnog ugovora sa Najkijem igrao za reprezentaciju u Adidas patikama, ali Bender nije pristao na to.

"Nema tu diskusije ni kompromisa. Bender nije poštovao pravila i za nas je taj slučaj završen. Ako ne želi da igra u našoj opremi, onda neće igrati. Ne može nama italijanski agent diktirati šta ćemo mi u Hrvatskoj raditi. Moramo štititi interese reprezentacije, interes ugovora s Najkijem koji ne možemo rizkovati zbog jednog igrača. To bi bilo nakaradno", rekao je Vlado Vanjak, kao šef U19 tima Hrvatske.

Iako su u HKS u pravu, nema sumnje da su oni glavni krivci u ovom slučaju, ali da najveću štetu trpi mladi igrač. Bender, koga porede sa Tonijem Kukočem, ostao je bez šanse da se dokaže pred brojnim NBA skautima, a s druge strane Hrvatske ostala bez igrača s kojim bi bila među favoritima na SP.

"Upozorili smo ih na problem, ali niko nije reagovao. Čekali su do poslednjeg dana, a Dragan je na pripremama igrao u svojoj obući. Frustrirajuće i razočaravajuće je da je Dragan zbog ovoga propustio SP, najveću smotru svoje generacije. Razumeo bih da su mi rekli kako nije dovoljno dobar, odnosno, da ga ne žele, ali njihov odgovor "mi tu ne možemo ništa" me zaprepastio", rekao je Benderov menadžer Maurisio Baldučio.

Tako je novac opet stao na put talentu. Zbog ucenjivanja, sujete i ko zna čega sve između menadžera i Saveza, trpi supertalentovani košarkaš koji ne može da se bavi onim što voli i u čemu je fenomenalan.

Za Bendera se predviđa da će biti izabran među prvih pet pikova na NBA draftu sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve