Nova vest
Košarka

Petak, 27.06.2014.

16:58

Šilobad: ABA trebalo da urgira

Poslovni direktor Partizana Mlađan Šilobar rekao je za B92 da je posao ABA lige bio da urgira da 'crno-beli' dobiju mesto u kvalifikacijama za Evroligu.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Šilobad je prethodno istakao da se klub prijavio za Evrokup, na koji je šampion Srbije stekao pravo na osnovu rezultata iz ABA lige i da nije bilo potrebno da se aplicira za 'vajld kartu' za Evroligu.

"Dobili smo mejl da moramo da podnesemo prijavu da bismo učestvovali u Evrokupu. Mi sledimo mejlove koje dobijemo od Evrolige i Evrokupa, a priče da je trebalo da apliciramo za kvalifikacije nisu tačne. Ne određujemo mi ko učestvuje u kvalifikacijama, već je ABA liga ta koja treba da urgira i pokuša da urgira za nekog učesnika te lige. Mi kao klub nemamo pravo da apliciramo za bilo šta, u tom slučaju bi svi klubovi koji postoje aplicirali za kvalifikacije i na šta bi to ličilo", rekao je Šilobad.

S druge strane, direktor Evrolige za medije Dijego Fernandes rekao je za "Večernje novosti" da svaki klub može da se prijavi za 'vajld kartu', kako za kvalifikacije, tako i za direktan plasman.

"Svaki tim može da aplicira za 'vajld kartu', Partizan to nije učinio za bilo koju", istakao je Fernandes, "Uprkos velikoj istoriji i posećenosti utakmica, što je Partizan uvek činilo snažnim kandidatom za "vajld" kartu, postoje i drugi faktori koji su uzeti u razmatranje. Prethodnih godina mnogi timovi iz ABA lige nisu mogli da budu registrovani jer nisu ispunjavali uslove za učešće u Evroligi".

Fernandes je takođe istakao da bi i da se prijavio Partizan teško mogao da dobije specijalnu pozivnicu, zato što nikada ranije nisu dodeljene dve 'vajld karte' istoj zemlji. Prema njegovim rečima, na taj način se održava bolji balans u teritorijalnoj zastupljenosti.

Trener Partizana Duško Vujošević je ranije tokom dana poručio ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću da bi mogao da pozove ULEB kao što je zvao UEFA da bi pomogao fudbalskom klubu Crvena zvezda.

Evroliga je ta koja bira koga će pozvati u kvalifikacije, a to je ove godine Hapoel iz Jerusalima. Jedna od glavnih stavki koje klub mora da ispuni da bi dobio specijalnu pozivnicu je da ima dobru finansijsku osnovu i možda je to jedan od razloga što Partizan nije dobio 'vajld kartu'. Za učešće u kvalifikacijama se traži velika dokumentacija kao dokaz, a za Partizan se već duže vreme zna u kakvoj je finansijskoj situaciji, pošto niko u klubu to ne krije.

Prvobitno je u kvalifikacijama za Evroligu trebalo da igra Crvena zvezda, zahvaljujući prvom mestu u regularnom delu ABA lige. Međutim, pošto je Cibona, šampion regionalnog takmičenja, odustala njeno mesto su zauzeli ’crveno-beli’. Iako se očekivalo da će Partizan tako naslediti mesto u kvalifikacijama, to se nije desilo, već će igrati Evrokup, a imena svojih rivala saznaće tek u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve