EL: CSKA 'uklet', Makabi u finalu!

Košarkaši Makabija pobedili su CSKA sa 68:67 u polufinalu Evrolige, a heroj meča bio je Tajris Rajs, koji je na četiri sekunde do kraja pogodio za pobedu.

SOIzvor: B92 Antartik
Podeli

Šut za trijumf, potpuno otvoren, promašio je Vims, ali tragičar meča bio je Viktor Hrjapa, kojem je prethodno ispala lopta na deset sekundi do kraja pri vođstvu svog tima. Moskovljani su krajem treće četvrtine vodili i sa 15 poena razlike (55:40), ali ni to im nije bilo dovoljno za pobedu.

Blu je pogodio trojku za 67:66, ali CSKA je imao vođstvo i loptu na 13 sekundi do kraja. Hrjapa je dobio loptu na desetak metara od koša, nije bio ni pod kakvim pritiskom, ali ona mu je ispala, posle čega je usledio prelomni koš Rajsa.

Za pet sekundi je Teodosić prešao teren i našao samog Vimsa, ali on je promašio za prolaz u finale.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Dejvid Blu sa 15 poena (5-9 iz igre, 2sk), a heroj meča Tajris Rajs imao je 13 poena (5-10 iz igre) i 5 skokova. Riki Hikman ubacio je 10 poena (4-10 iz igre), a Aleks Tajus imao je 10 poena (5-8 iz igre) i 5 skokova.

Saša Kaun bio je najefikasniji sa 14 poena (6-7 iz igre, 5sk), ali je od toga 10 dao u prvih pet minuta. Miloš Teodosić upisao je 12 poena (4-9 iz igre za 28 min), 6 skokova i 2 asistencije, dok je Viktor Hrjapa imao 9 poena, 10 skokova i 3 asistencije.

Nenad Krstić meč je završio sa 5 poena (2-8 iz igre za 16 min) i 4 skoka, a Vladimir Micov dao je 4 poena (2-2 iz igre za 12 min), uz 3 skoka. Soni Vims, član idealne petorke Evrolige, postigao je 6 poena, uz katastrofalnih 2-13 iz igre, tako da mu je 6 asistencija slaba uteha.

Tok meča:

CSKA je na početku meča pokušavao da iskoristi fizičku nadmoć igrom na postu i u tome je uspevao – Kaun je ubacio čak deset poena za vođstvo 12:6 posle pet minuta igre.

Posle pogotka Hajnsa iz vrlo teške pozicije CSKA je došao do +8, ali ulazak Skorcanitisa promenio je odnos snaga na terenu, prevashodno u reketu, Sofo je vezao pet poena, Moskovljani kao da su se plašili da šutnu sa distance, a košem Hikmama Makabi je izjednačio na 14:14.

Micov je prekinuo tu seriju, a do kraja prve deonice CSKA je vodio sa 19:16, a mogao je i više da Vims nije promašio otvoreni šut za tri.

Moskovljani su imali prednost, ali se Makabi održavao u igri zahvaljujući odličnom šutu za tri poena – Blu je vezao dve trojke, a Ohajon je pogodio jednu.

CSKA je napokon uzvratio iz daljine, Teodosić je ubacio trojku uz faul, ali bio je to period u kojem su obe ekipe teško stizale do poena. Ekipa Etorea Mesina vodila je sa 32:27 nakon što je Krstić bio polovično precizan sa penala.

Teodosić je pokrenuo CSKA, ubacio je ukupno osam poena u drugoj deonici, a na kraju je i Fridzon ubacio trojku, pa su Moskovljani na poluvremenu vodili sa 38:30.

U prvoj polovini treće deonice CSKA je čuvao prednost, ali nijedna od ekipa nije uspevala da pogodi koš. ’Armejci’ su stvorili i dvocifreni višak, posle koša Hajnsa bilo je 44:33.

Fridzon trojkom i Hajns novim pogotkom održali su tu prednost, a zatim su pogodili i Krstić i Vims za velikih +15 (55:40). Ipak, Moskovljanima je pala koncentracija u završnici, pa je Makabi bacanjima Rajsa i trojkom Hikmana smanjio na 55:45.

To je bio uvod u povratak Makabija – Tajus je otvorio poslednju četvrtinu sa dva uzastopna koša, ali onda je Hrjapa uzvratio trojkom za 60:51.

Odgovorio je Blu istom merom, a onda je Teodosić preuzeo odgovornost i pogodio za +8. Tim iz Tel Aviva nije odustajao, a posle trojke Hikmana za 62:57 na nešto manje od četiri minuta do kraja Mesina je zatražio tajm aut.

Nije pomoglo, CSKA je igrao pomalo anarhično u napadu, a Rajs je lako probio za 62:59 i naterao Mesinu na još jedan tajm aut.

Krstić je pogodio pod košem, a potom je Blu promašio trojku. Na drugoj strani Teodosić je mogao da prelomi meč, ali nije bio precizan za tri poena pri rezultatu 64:59.

’Ponos Izraela’ uporno se približavao, a Smit je igrao leđima sa Teodosićem i pogodio za 65:63 na 36 sekundi do kraja.

Odgovornost je preuzeo Vims, koji je bio očajan u šutu do tada i koji je prethodno bio samo polovičan sa penala, ali sada je napravio korak unazad i pogodio za 67:63.

Blu je potom pogodio trojku za 67:66, ali CSKA je imao vođstvo i loptu na 13 sekundi do kraja. Hrjapa je dobio loptu na desetak metara od koša, nije bio ni pod kakvim pritiskom, ali ona mu je ispala, posle čega je usledio prelomni koš Rajsa.

Za pet sekundi je Teodosić prešao teren i našao samog Vimsa, ali on je promašio za prolaz u finale.