Nova vest
Košarka

Subota, 06.07.2013.

18:04

Juniori Srbije u finalu SP

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Australiju sa 63:58 u polufinalu Svetskog prvenstva u Pragu.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

U drugom polufinalu sastaju se selekcije Litvanije i SAD.

U završnici je važnu trojki pogodio Novak, a Micić je bio precizan sa linije penala. Ipak, najbolji pojedinac meča bio je Nikola Janković sa 20 poena (9-13 iz igre) i 16 skokova. Vasilije Micić imao je 13 poena (5-14 iz igre) i 8 asistencija, a Pot je dao 9 poena.

Egzum je predvodio Australijance sa 21 poenom (7-19 iz igre, 4-10 penali), ali je u finišu bio tragičar. Dankan i Van Hof upisali su po 12 poena. Finale je na programu u nedelju od 20.15h.

Australija je bolje počela meč – Dankan je pogodio trojku, a ’kenguri’ su uskoro vodili sa 7:0. Posle skoro tri i po minuta naši su se upisali na semafor, Pot je pogodio trojku.

Igralo se u serijama, napad Srbije delovao je tečnije u naredna dva-tri minuta i rezultat je glasio 7:7. Ipak, sa druge strane sjajan je bio Egzum (osam poena) i Australija je povela 15:8.

Milutinov je uzvratio sa četiri poena, ali je Australija posle deset minuta vodila 18:11.

Druga deonica donela je potpuno drugačiju sliku – Srbija je zaigrala mnogo bolje u odbrani, a Micić je poenima i asistencijama pokrenuo napad našeg tima.

Janković, koji je briljirao i u skoku, zaokružio je seriju 13-0 za vođstvo 24:18 sredinom drugog perioda. Orliće je sa tribina bodrio i najtrofejniji evropski trener Željko Obradović, a oni su do kraja sačuvali vođstvo – Pot je pogodio posle ulaza za 32:25.

Na početku drugog poluvremena odlični Janković ubacio je prvih devet poena za Srbiju, koja je sredinom trećeg perioda stekla dvocifrenu prednost (41:31).

Međutim, dve trojke pokrenule su Australiju i rivali su brzo uhvatili priključak i prišli na -2. Ipak, u poslednjoj sekundi pogodio je Pot, pa je Srbija posle 30 minuta vodila sa 47:43.

Obe ekipe mučile su se da dođu do poena, ali Srbija je nekako čuvala prednost. Naše nikako nije išao šut za tri, ali na pet minuta do kraja Andrić je pogodio preko ruke za 52:46. Bila je to tek druga trojka Srbije iz 11 pokušaja.

Obe ekipe bile su vrlo nezvozne u završnici, gubile su se lopte na obe strane, a posle još jedne u nizu grešaka Srbije suparnici su iz kontre smanjili na -2 (54:52) na nešto više od minut do kraja.

Janković se izborio za poziciju pod košem i pogodio za +4. Van Hof je pogodio trojku na drugoj strani, ali Jovan Novak uzvratio je istom merom – bili su to njegovi prvi poeni na meču za 59:55 na 32 sekunde do kraja.

Posle tajm auta Van Hof je pogodio novu trojku, a Micić je bio polovično precizan sa penala. Naši su rešili da prave faul, a Egzum je postao tragičar i promašio je oba penala na 13 sekundi do kraja.

Micić je zatim bio precizan oba puta sa linije slobodnih bacanja, Egzum je promašio trojku i tada je meč bio rešen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve