Nova vest
Košarka

Četvrtak, 03.04.2008.

20:00

EL: Partizan deklasirao TAU za 1:1!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U revanš utakmici četvrtfinalne faze Evrolige, košarkaši Partizan Igokee ubedljivo su porazili špansku Taukeramiku rezultatom 76:55 (25:15, 11:16, 18:17, 22:7) i tako izjednačili na 1:1 u seriji. Odlučujući treći meč igra se u četvrtak 10. aprila u Vitoriji. Najefikasniji na utakmici u Beogradu bili su Nikola Peković sa 19 i Novica Veličković sa 17 poena i 12 skokova, a za TAU Igor Rakočević je ubacio 15 poena.

Partizan je maestralno odigrao meč, posebno je briljirao u odbrani, a za visoku pobedu zaslužni su svi igrači koji su izlazili na parket. Posebna priča su navijači "crno-belih" koji su frenetičnim navijanjem prosto nosili svoje igrače do zaslužene pobede.

Partizan: Palasio 9 (4as), Tepić 11 (3sk, 3as), Kecman 6 (4sk, 2as), Borovnjak, Tripković 14, Veličković 17 (12sk, 4as), Peković 19 (5sk, 2as), Vitkovac (6sk), Đurković, Božić, Milošević, Vraneš (3sk)
Taukeramika: Priđoni, Garsija, Rakočević 15, Vidal 1, Planinić 5, Fernandez, Teletović 9, Jasaitis 8, Singlton 2, Spliter 3, Mikel 8, Makdonald 4.

Navijači KK Partizan Igokea ispunili su halu "Pionir" sat i po pre početka utakmice sa Taukeramikom u čevtrtfinalu Evrolige. Pristalice "crno-belih" počele su sa navijanjem već u 19 časova, sat vremena pre podbacivanja. Taukeramika je u prvom meču, koji je pre dva dana odigran u Španiji, pobedila sa 74:66. Ekipa koja prva ostvari dve pobede plasiraće se na "Fajnal for" u Madridu.

Angažovano i agresivno počeli su „crno-beli“ utakmicu. Početna petorka Partizana je Palasio, Tepić, Kecman, Veličković i Peković.

Nikola Peković dominira u reketima, dva napada lako završava. Trojka Igora Rakoćevića donela je prvu prednost Taukeramici na utakmici, 6:7. U sledećem napadu trojku je vratio Milenko Tepić. I Novica Veličković najavljuje uspešno šutersko veče novom trojkom. Mikel za sada vrlo dobar i u napadu i odbrani. I Milton Palasio pokazuje deo svoje magije, za seriju 8:0 i svoju prvu trojku. Na tajm-aut odlazi se sa 17:9. Zvanični podaci govore da meču prisustvuje 7,123 gledalaca. Veličković nastavlja da teroriše, novi poeni posle odlične kontre. Tepić odlično igra „leđima“ sa Rakočevićem i uz faul daje koš za velikih 22:9 – serija je sada 13:0.

Seriju Partizana završio je Igor Rakočević. Fantastični Peković pod košem popravlja promašaj Veličkovića u poslednjoj sekundi napada. Vitkovac ulazi umesto Kecmana, a Tripković umesto Tepića. Vraneš ulazi pošto je Peković zaslužio mali predah. Vitkovac odlično skače u odbrani. Mikel i dalje najzapaženiji u ekipi Tau: prvo je postigao koš, a onda ukrao loptu na drugoj strani. Posle slobodnih bacanja Rakočevića, ostao je još jedan napad za domaće. Palasio ubacuje samo jedno bacanje, tako da je prvih deset minuta igre završeno vođstvom Partizana 25:15.

Pre početka utakmice Miltonu Palasiju uručeno priznanje za najkorisnijeg igrača Top 16 faze Evrolige u martu. Palasiju je priznanje uručio predsednik Partizana Predrag Danilović, neposredno pred početak revanš utakmice četvrtfinala Evrolige sa španskom Taukeramikom.

Američki košarkaš je u martu odigrao tri evroligaške utakmice na kojima je prosečno postizao 20,3 poena, a "crno-beli" su zabeležili tri pobede.

Posle instrukcija trenera Taukeramike Nevena Spahije, Spliter je krenuo agresivnije u čuvanje Pekovića, uz obilno pomaganje saigrača. Prve poene u drugoj četvrtini postiže Igor Rakočević. Ovo je njegov sedmi poen. Tripković lako postiže poene, a posle promašaja Singltona Partizan sovaja loptu. Borovnjak je bio odlično postavljen, iz teške pozicije uhvatio je loptu u napadu uz faul Pabla Priđonija. Napad se završava bez koša, pošto Kecmanu ispada lopta. Mikel pogađa bacanja z asvoj somi poen. Uroš Tripković je ostao sam na šutu i pogađa novu trojku. Veliki posao blokom je odradio Peković. Tripković odlazi na klupu – za šest minuta ubacio je sedam poena uz samo jedan promašaj.

Nekoliko promašaja na obe strane iz kontri, a seriju prekida fantastični Tepić košem uz faul pri polaganju. Ovo je i njegov osmi poen. Rezultat je 32:19 posle 14 minuta igre. Dobar napad Tau završava poenima Mekdonalda na „drugi obruč“. Palasio posle „minijature“ i iz kontakta postiže poene na drugoj strani. Period igre kada se igra "koš za koš". Veličkoviću ispada lopta. Odnos u skokovima je 14:12 za Partizan posle 17 minuta. Priđoni iz očaja šutira trojku preko bloka i promašuje. Španci igraju zonu, Palasio je pokušao sam i isgubio loptu. Za „samo“ +9 zaslužan je Jasaitis koji je zakucao za 34:23. Saradnja Priđoni-Teletović smanjila je razliku na +7. Loš period igre Partizana prekida Duško Vujošević tajm-autom.

Vidal ubacuje samo jedno bacanje za 34:28. Nikoli Pekoviću svirano je tri sekunde u reketu, a sa druge strane borbeni igrači Partizana naterali su Rakočevića da napravi prekršaj u napadu. Bacanja za Tripkovića - 2/2. Poslednji napad Tau koristi u poslednjim sekundama – trojka Jasaitisa za 36:31.

Drugo poluvreme počelo je prekršajem Tepića. Rakočević je prvi košarkaš na utakmici koji ubacio dvocifreni proj poena – 11. Singlton faulira Pekovića, a Veličković postiže prve poene za „crno-bele“ u nastavku meča. Teletović pogađa prvu trojku – njegov sedmi poen. Treći penal Singltona, ali Peković ne pogađa nijedno bacanje. Kecman fantastično krade loptu u odbrani. +4 za Partizan posle pikenrola Palasia i Pekovića. Promašaj Teletovića, s druge strane Novica Veličković posle slaloma postiže nove poene.

Rakočević je iznudio drugi prekršaj Pekovića, ali koristi samo jedno bacanje. Veličković ubacuje novu trojku za svoj 12 poen i 45:37. Novica do sada ima 9 skokova. Pobegao je Tijago Spliter Vranešu koji ga faulira ispod koša. Spliter je i dalje bez poena. Navijači Partizana kvare posao svojim ljubimcima ubacivanjem novčića u teren. Partizan u dva napada promašuje dva otvorena šuta za tri poena – Tripković i Palasio. Božić mudro igra u dve situacije i čuva loptu uz prekršaj igrača Taukeramike.Vraneš naivno pravi prekršaj u napadu. Posle 26 minuta rezultat je 45:38. Rakočević razliku opet smanjuje na +4 svojom drugom trojkom - ubacio je 15 poena i najefikasniji je igrač na terenu.

Rampa Vraneša sprečava Rakočevića da postigne nove poene. Iz tri pokušaja Palasio nije uspeo da se snađe i pogodi koš. Spliter ubacuje prve poene iz igre. Tepić i dalje briljira – kroz trojicu završio je akciju polaganjem. S druge strane Peković je odlično blokirao Splitera, koj ipravi četvrtu ličnu u nastavku akcije. Peković večeras bacanja šutira 1/4. Mirza Teletović postiže svoj deveti poen na meču, a posle dobre igre u odbrani, Jasaitis postiže trojku za samo +1 . Peković pod košem ubacuje, prvak Srbije krade loptu, a a Palasio uz prekršaj pogađa za +5. MVP Evrolige za mart koristi i dodatno bacanje - 54:48. Palasio je ubacio 9 poena uz dve asistencije. Poslednji napad ima Tau, ali Teletović promašuje preko ruke.

Poslednji period igre Partizan počinje košem Pekovića. „Luda“ trojka Kecmana za +11 Partizana. Posle slabije treće četvrtine Partizan odlični počinje poslednjih deset minuta. Vitkovac posle solo akcije promašuje ispod koša. Treći prekršaj Pekovića koji je pokušavao da sačuva koš od Mekdonalda. Spahija sada igra sa dve četvorke – Teletović i Singlton.

Partizan ne kostisti vreme za napad, ali posle „krađe“ tepića, Veličković postiže jako bitne poene. Nažalost, Peković pravi četvrti prekršaj. Centar Partizan ubacio je do sada 15 poena (šut 7/10), uz 4 skoka. Na 5:40 minuta do kraja Partizan ima +11. Odlično igra prvak Srbije u odbrani, a posle promašene trojke iz očaja Palasija u poslednjoj sekundi napada, Tripković ubacuje iz odbojke. Nova trojka maestralnog Veličkovića, Planinić s druge strane promašuje. Rezultat je 66:50. Neće lopta Kecmana pod košem, ali neće ni Teletovića sa tri poena.

U ovom periodu igre Vraneš se dosta slabo snalazi pod oba koša. Tripković se odlično kreće u odbrani i osvaja novu loptu. 2:35 do kara +14 za Partizan, a Tripković ubacuje novu trojku – 14 poena ubacio je bek Partizana. Vratio se Peković na parket i posle dva pokušaja da pogodi, faulira ga Jasaitis. Peković ubacuje poba bacanja za velikih +17. Trenutno je 17:4 za „crno-bele“ u ovom periodu igre. 33:25 u skokovima za Partizan.

Partizan je „zgazio“ Taukeramiku, koja se potpuno predala u ovim trenucima. Briljiraju apsolutno svi koji dobijaju šansu od Vujoševića. Trenutni rezultat je 75:52, a poslednjih 90 sekundi Partizan je dobio 10:0. Utakmica je završena rezultatom 76:55, pošto je Planinić ubacio trojku sa osam metara za kraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

344 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve