Nova vest
Košarka

Četvrtak, 08.02.2007.

11:40

Maljković: "KSS, festival gluposti"

Izvor: B92, Blic

Autor:B92, Blic

Default images

Jedan od najboljih srpskih trenera svih vremena Božidar Maljković, u intervjuu za dnevnik "Blic" izjavio je da je nacionalni savez privatizovan i da se "ispod tog persijskog tepiha nalazi mnogo đubreta".

Nekadašnji trener Jugoplastike, Limoža, Barselone i Reala osvrnuo se i na veliki uspeh košarkaša Partizana, poziciju trenera u srpskoj košarci, radu u savezu i pokrenuo inicijativu da se "Beogradska arena" preimenuje u dvoranu " Aleksandar Nikolić"...

Košarkaši Partizana ušli su u TOP 16:

"Uvek kada se u sportu postigne veliki uspeh, slava pripada igračima pa treneru, i obrnuto - kad su rezultati slabi, da bi razbio pritisak javnosti, trener treba da istakne sebe u prvi plan. Međutim, ovde je slučaj drugačiji, verovao sam u Duška Vujoševića i pre početka takmičenja, rekao sam mu „da ako sada ne uđe među 16 najboljih, neće nikad“. E, sada treba čestitati Vujoševiću i rukovodstvu crno-belih na hrabroj politici rada sa mladima i stvaranju vrhunskih igrača. Nažalost, samo Partizan i FMP imaju takvu viziju. Vujošević, uprava i stručni štab sa Kesarom, Koprivicom i ostalima deluju po principu bratstva, tako funkcionišu, poštuje se hijerarhija. Veliki klub je kao veliki hotel, zna se čija je parcela svakog. U istoriji naše košarke dobro su prolazili samo klubovi koji su pažljivo birali trenere, davali im neograničeno poverenje, „ključ u ruke“. Tako je meni bilo u Jugoplastici i Limožu, tako su radili Žeravica, Novosel, Tanjević, Piva Ivković, pa fudbalski slučaj Gi Rua u Okseru i Aleksa Fergusona u Mančesteru. Nedavno sam razgovarao sa Arsenom Vengerom, dugogodišnjim menadžerom Arsenala, akademija londonskog kluba zvaće se po njemu, Francuza niko nikad neće smeniti sa klupe „tobdžija“, jedino on može sam da ode" - kaže Maljković.

Kakva je danas situacija sa vašom branšom?

"U zlatno vreme treneri su bili sinonimi za klubove, niko nije poznavao predsednike. Partizan je jedan od retkih klubova u Evropi koji ima univerzitetsku ekipu, čiji igrači slušaju, uče, daju maksimum uz nešto iskusnije u timu i bratstvom koje sam pomenuo. Strašno me baš zbog Španaca raduje, toplo mi je oko srca, kad vidim kako igra Predrag Drobnjak jer sam uvek verovao u njega, a svojevremeno sam Aci Nikoliću rekao da Drobnjak ima talenat naših najboljih centara".

Kako će Partizan protiv CSKA, Olimpijakosa i Huventuda?

"Najgore je što bi moglo da se desi da im sad delimo ordenje jer onda neće napraviti ništa. Grupa crno-belih u top 16 nije jaka, zašto su, recimo, Makabi i Panatinaikos slabiji od Olimpijakosa ili Huventuda? U košarci ne igra istorija, Beograđani mogu svakog da pobede, pogotovu Grke, nema velikih razlika u kvalitetu. Plasman među prva dva bi bio pravi rezultat, ovo do sada je očekivano. Partizan ne treba da se plaši nikog".

Srpska košarka posrće na planu vođenja?

"Još pre pet godina sam rekao da je srpska košarka persijski tepih ispod kojeg se nalazi đubre. Pomenuo sam i reč mafijaši. Tada su svi reagovali, naravno i ovi sadašnji, koji sada hoće da je spasavaju. Košarkaški savez Srbije je privatizovan, on je klasičan festival neiskrenosti i gluposti! Deluje po staroj izreci „triplo vezano“, a to je udruživanje i nanošenje nevolje. Sve dok je tako, mi gubimo vreme. Neki ni po intelektu, ni po poziciji ne zaslužuju prostor u medijima. Odluke se donose u kafanama, a ne u Savezu".

Košarkaški klub Crvena zvezda nije što je nekad bio?

"Nemam godinama nikakve kontakte s njima i ne želim da ih komentarišem. Bolje kontakte imam sa Fudbalskim klubom, svojevremeno su mi Džajić i Cvetković čestitali svaki uspeh, sada sam u takođe dobrim odnosima sa Piksijem Stojkovićem, a sa Dušanom Bajevićem sam kao brat. Bili smo nekoliko dana na pripremama u Marbelji, gledao sam kako edukuje igrače".

Želeli ste da pomenete Ranka Žeravicu?

"Žeravici želim da se što pre oporavi od nedavne operacije i da povuče ostavku koju je dao na članstvo u forumima KSS. Savez treba da mu da mesto i priznanje, nadam se da ne tražim mnogo. Problem je to što naša država nije ispoštovala solunske borce, što nas je kasnije mnogo koštalo, zatim nismo znali ko je dobar, a ko loš u Drugom svetskom ratu. Žeravica je Dositej Obradović naše košarke, stvarao je trenere i profesore fizičkog, zato je i zaslužio da mu se obrati posebna pažnja".

Božidar Maljković se nedavno sastao u Beogradu sa Borisom Tadićem, predsednikom Srbije, Nenadom Bogdanovićem, gradonačelnikom Beograda, i Željkom Ožegovićem, predsednikom opštine Novi Beograd, na temu promene naziva dvorane „Arena“.

"Razgovarao sam sa republičkim i gradskim vlastima da „Arena“ promeni ime u „Profesor Aleksandar Nikolić“, čija supruga Ksenija živi 300 metara od dvorane. Šta znači „Limes“? Posthumno Nikolić je zaslužio da mu se odužimo na ovakav način," rekao je Maljković za "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve