Nova vest
Košarka

Nedelja, 20.02.2005.

18:56

Održana sednica UO KSSCG

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Za vreme finalnog turnira Kupa Radivoja Koraća po pravilu se održavaju sednice Upravnog odbora KSSCG, pa je i ovog februara u Vršcu bilo tako.

Na konferenciji za novinare u nedelju predstavljeni su zaključci sa sednice, na kojoj se razgovaralo o sistemu takmičenja u domaćoj ligi, kao i reprezentativnim aktivnostima u godini Evropskog prvenstva.

Generalni direktor Košarkaškog saveza SCG Predrag Bojić predstavio je novinarima teme o kojima se raspravljalo.

Analiziran je dosadašnji tok prvenstva sa posebnim akcentom na regularnost takmičenja i kvalitet suđenja. Uvek ističem da imamo najbolje sudije u Evropi. Naši arbitri sude u najtežim uslovima, nigde  u Evropi nema pritisaka na delioce pravde kao u našoj zemlji. Što se tiče arbitraže na završnici Kupa, smatram da je bila odlična. Ovakav utisak imaju i Borislav Žutić koji je zadužen za kontrolu suđenja kao i Branko Lozanov, komesar za takmičenje KS SCG“.

Članovima Upravnog odbora predočeni su zaključci sa sastanka koje sam pre nekoliko dana vodio sa čelnicima naših klubova koji igraju u Goodyear ligi. S obzirom na njihov jedinstveni stav da i dalje učestvuju u regionalnoj ligi, neophodno je što pre pronaći najoptimalnija rešenja za sistem takmičenja u narednoj sezoni“.

Ideja Saveza je da, zbog smanjenja GY lige sa 16 na 14 članova, domaća Superliga sledeće sezone ima 10, umesto sadašnjih 8 učesnika. Argument pristalica te ideje je potpuna ravnopravnost timova na turniru u Vršcu, na kojem su svi mečevi polufinala i četvrtfinala završeni jednocifrenom razlikom.

U godini kada će SCG biti domaćin Evropskog prvenstva za seniore, a i sve ostale selekcije očekuju kontinentalni šampionati, reprezentativne aktivnosti bile su u centru pažnje.

Upravni odbor informisan je o pripremama svih reprezentativnih selekcija. Mlađe kategorije ove godine očekuju prvenstva Evrope, a njihovi kontrolni treninzi sprovode se periodično i teku po planu. Poseban osvrt bio je na konsultacije koje vodimo sa selektorom Željkom Obradovićem, jer će uspeh seniora biti primarni cilj“.

Ove godine mlađe kategorije očekuje čak 13 takmičenja u obe konkurencije, računajući tu i Univerzijadu i Mediteranske igre. Važno je istaći da smo obezbedili sredstva za kvalitetne pripreme svih selekcija. Poseban osvrt bio je na organizaciji EP za juniore. Konstituisali smo Organizacioni odbor i odredili dvorane u kojima će se igrati mečevi. Zbog posedovanja klimatizacije odlučili smo se za dvorane Pionir i Sport EKO u naselju Braće Jerković“.

Seniorska selekcija dobila je poziv za učešće na šest turnira, u sklopu završnih priprema za EP, a odabrani su Podgorica, Istanbul i Atina. Na turniru u glavnom gradu Crne Gore (25-28. avgust) gosti naše selekcije biće evropski šampion Litvanija, Hrvatska i Slovenija. Na Efes Pilsen kupu u najvećem turskom gradu (31. avgust – 4. septembar) naša selekcija igraće i protiv Slovenije, Rusije, Francuske i Italije. „Azuri“ i „plavi“ već dan kasnije idu u Grčku, gde će na Akropolis kupu (5-7. septembar) osim domaćina biti još i tim Nemačke.

Sednici je trebalo da prisustvuje i selektor Željko Obradović, ali je zbog obaveza, utakmice Panatinaikosa sa Frankfurtom, bio sprečen. Užurbano radimo na pripremama za Evropsko prvenstvo. Značajna informacija je da je Dragan Šakota, član Stručnog štaba, koji je trenutno bez angažmana, bio prisutan na završnim turnirima kupa u Španiji i Italiji, gde se video sa našim internacionalcima koji tamo igraju. Sredinom marta Šakota će krenuti put Amerike, na Zapadnu obalu, dok će tim-menadžer reprezentacije Žarko Paspalj obići i razgovarati sa našim NBA igračima na Istoku“.

Na sednici Upravnog odbora raspravljalo se i o ovogodišnjoj Superligi:

Usaglasili smo stavove oko nekih tehničkih pitanja kao što su formalnosti oko licenciranja igrača i propozcija takmičenja“. izjavio je Bojić.

Sledeća sednica UO održaće se u Crnoj Gori, u naknadno određenom terminu, a na njoj će se više pažnje pokloniti problematici vezanoj za Stručni savet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve