Nova vest
Košarka

Nedelja, 18.04.2004.

17:54

Refleks osvojio Goodyear ligu!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaši Refleksa dobili su finalnu utakmicu Goodyear lige protiv Cibone u Zagrebu rezultatom 71:70. Ekipa iz Beograda vodila je tokom većeg dela meča, a najveća prednost bila je u 17. minutu (38:30). U nastavku Cibona je imala prednost, ali je Refleks u dramatičnom finišu došao do pobede bacanjima Stefanovića.

Refleks je odlično počeo utakmicu i imao prednost od šest poena već posle nekoliko minuta. Ta razlika uglavnom je opstajala tokom celog prvog poluvremena. Cibona je u nekoliko navrata uspevala da priđe timu iz Železnika, ali su Frimen i drugovi uvek nalazili snage da vrate prednost.

Na poluvremenu bilo je 5 poena prednosti za naš klub, ali je u nastavku Cibona zaigrala ozbiljnije i brzo došla do izjednačenja. Celo drugo poluvreme proteklo je u igri koš za koš, a odbrane su bile znatno bolje od napada. Finiš je doneo potpunu dramu.

Redži Frimen je ponovo preuzeo odgovornost i sa nekoliko neverovatnih prodora držao Refleks na minimalnoj distanci. Ključnu trojku, minut pre kraja, postiže Branko Jorović (do tada 0/4 za 3 poena, ali veoma dobar u ostalim segmentima igre) i donosi izjednačenje – 69:69. Refleks pametno pravi faulove na Jurici Golemcu (1/4 sa penala u poslednjem minutu), a sudije prave jedinu grešku na utakmici (koju su odsudile fenomenalno) dvadesetak sekundi pre kraja, kada Popović krade loptu i kreće u kontru, ali dobija petu ličnu.

Poslednji napad za tim iz Železnika završen je faulom nad Sašom Stefanovićem, koji je sa penala siguran, sedam i po sekundi pre kraja. Sledi napad Cibone, ali izvaredna odbrana Refleksa završava autom za Cibose, dve sekunde pre kraja. Sledi pas za Popovića, koji dobija blokadu od Kimanija, Nigerijac hvata loptu, ali se zatim zatrčava.

Počinje slavlje Refleksa, ali domaći traže korake, tvrdeći da je Kimani potrčao pre isteka vremena. Šta god da se dogodilo, sudije su potvrdile integritet, ostavši pri prvobitnoj odluci – meč je završen, a šampion zapadnog Balkana za 2004. je – Refleks iz Železnika.

Redži Frimen je bio najbolji igrač meča sa 16 poena i 5 skokova. Branko Jorović i Ognjen Aškrabić postigli su po 12 poena, uz 5, odnosno 6 skokova, a Aškrabić je zabeležio i 4 asistencije. Kimani Frend dodao je 10 poena, uz 9 skokova.

Među „Cibosima“ najbolji je bio Marko Popović sa 13 poena i 6 skokova, Bariša Krasić je postigao poen manje, a Josip Sesar i Andrija Žižić ubacili su po 11 poena.

IZJAVE

Košarkaši i rukovodstvo Refleksa presrećni su zbog osvajanja Jadranske lige, a trener Boško Djokić istakako je Redžija Frimena kao junaka finala protiv Cibone.

"Frimen je najzaslužniji za osvajanje trofeja. Večeras nam se vratilo nešto sreće koju nismo imali u finalu Kupa Radivoja Koraća i ULEB kupa", rekao je Djokić posle utakmice.

Refleks je pobedio 71:70 u dramatičnoj završnici, a do izjednačenja je došao minut pre kraja.

"Poslednjih pet minuta utakmice igrali smo presing, što je bila čista lutrija. Pravili smo faulove na Jurici Golemcu, jer smo znali da je on nešto slabiji izvodjač penala. Meč smo rešili u samoj završnici, iako smo prvo poluvreme odigrali sjajno. Cibona je, medjutim, u drugom delu uspela da preokrene rezultat", kazao je Djokić.

Novi trener ekipu je preuzeo dan pre početka takmičenja, posle odlaska Vlada Djurovića, koji je tim vodio cele sezone, što je Djokić napomenuo.

"Djurović je Refleks vodio u 26 utakmica, a ja samo u dve i njemu idu sve čestitke", istakao je Djokić.

Trofej je primio kapiten Ognjen Aškrabić, koji je kazao da je teško kontrolisati emocije posle pobede.

"Jednostavno, srcem smo pobedili. Nesrećno smo izgubili jedno finale i polufinale i trebalo je to negde da se vrati. Igrali smo pametno, znali smo da ne treba da se jurimo sa njima. Presrećan sam", rekao je Aškrabić.

Najefikasniji na meču bio je Redži Frimen, kome je ovo bila poslednja utakmica u Refleksu ove sezone. On je utakmicu odigrao sa nedovoljno oporavljenim polomljenim stopalom.

"Izuzetno sam srećan, ne mogu da opišem kako se osećam. Konačno smo osvojili trofej. Sada mogu na miru da odem iz kluba kog volim", rekao je vidno uzbudjeni Frimen.

Igrači Refleksa su posle pobede odigrali kolo na centru dvorane "Dražen Petrović" i svi su bili nasmejani i raspoloženi. Oni su i pre meča verovali u uspeh.

"Nećete nam verovati, ali tako je. Pokazali smo da smo pravi tim, koji može da igra i kada je teško. Sada idemo dalje - napadamo Superligu", rekao je plejmejker Bojan Popović.

Sportski direktor Refleksa kazao je da je pobeda Refleksa u finalu Jadranske lige pobeda i domaće košarke. Upitan da li je osvajanjem trofeja ispunjen cilj kluba, Radovanović je odgovorio:

"Ne. Pre početka sezone smo se dogovorili da želimo da osvojimo dva trofeja od četiri. Sada napadamo Superligu, gde imamo najkvalitetniji tim".

Trener Cibone Dražen Anzulović ocenio je da je Refleks pobedio zato što je bio mentalno čvršći.

"Uspeli smo da se vratimo u meč i povedemo uprkos lošem prvom poluvremenu, ali smo sopstvenim glupostima dozvolili Refleksu da se vrati. Zameram svojim igračima što su šutirali trojku na tri poena prednosti", kazao je Anzulović posle utakmice.

Trener Cibone nije, medjutim, bio zadovoljan sudijama.

"U poslednjih pet sekundi trebalo je da se dosude bar tri faula za nas. Siguran sam da je u poslednjem napadu napravljen faul na Marku Popoviću", rekao je Anzulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve